Vegetarisk höstgryta

Vegetarisk höstgryta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(64)

Vegetarisk gryta med belugalinser, rotfrukter och svamp. Mustigheten från rött vin och balsamvinäger ger grytan extra smak och fyllighet.

Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
  • 400 g rotselleri
  • 300 g morot
  • 300 g palsternacka
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 250 g röda steklökar
  • 2 selleristjälkar
  • 400 g skogschampinjoner
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 timjankvist eller 1 tsk torkad timjan
  • 1 rosmarinkvist eller 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 dl svarta belugalinser eller puylinser
  • 3 dl rödvin
  • 1 liter vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 3 lagerblad
  • ev maizena att reda med

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär rotfrukterna i grova bitar. Blanda med olivolja och salt på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 25 min.
  2. Skala steklökarna och halvera dem som är stora. Strimla selleristjälkarna i 1 cm bitar och skär svampen i kvartar. Hetta upp en gryta ordentligt och stek svampen i smör tills vätskan släppt. Salta, peppra och tillsätt lök, selleri och vitlök.
  3. Stek under omrörning någon minut till. Tillsätt tomatpuré, timjan och rosmarin. Stek lite till. Häll i linser, vin, vatten och balsamvinäger. Smula ner buljongtärningarna.
  4. Lägg i lagerbladen. Låt sjuda under lock ca 15 min. Smaka ev av med salt och red av med Maizena till önskad konsistens. Vänd ner rotfrukterna och servera.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2021-12-20

Hej Kjell, grytan är god till kokt potatis, ett mos med potatis och jordärtskocka - eller som du säger, till en bit bröd! God jul!

Kjell

2021-12-18

Äter ni den ensam, eller vad har ni för tillbehör? Vitt bröd? Potatis? Hm?

Checkbox Coop

2021-08-13

Tack för tipset, Constancia!

Constancia

2021-08-12

Jättegod gryta! Instämmer med tidigare kockar att det är mat för en hel ort. Smaken är lite väl sur och behöver balanseras med sötma. Rörde ner en stor sked lingonsylt som räddade hela rätten och fick den att briljera.

Matilda

2020-10-05

Följde receptet, men skippade selleri och rotselleri. Blev ca 2,5 liter gryta. Lagade till 2, och vi åt 1,5 tallrik var, och det blev 3 generösa matlådor över så receptet räcker till åtminstone 6!

A

2020-05-05

Otroligt god gryta! Håller dock med alla andra som kommenterat att det räcker till minst 8 portioner.

Eva

2019-12-22

Väldigt god gryta som jag serverade förra julen som annandagsmiddag. Släkten består av en blandning köttätare och veganer. All tyckte den var supergod men man måste justera mängden grönsaker när du ökar receptet. Jag gör om den i år igen. God jul

Lina

2019-08-12

Jättegod! Dottern 14 månader ÄLSKAR den.

Marit

2019-01-26

Håller med föregående kommentar. Receptet räcker till minst 8 personer, antagligen fler. Jättegod gryta!

Lena

2019-01-02

Riktigt gott, men enligt min uppfattning totalt överdimensionerat. Inte många som äter så mycket. Lagade till en middag för 12 pers. på Juldagen. Det blev så mycket över att 2 pers. fick med tillräckligt för att fylla 3 lunchlådor var. Blandade inte i alla rotsaker, eftersom det helt enkelt blev för mycket. De räckte lätt till 4 pers. vid en annan middag. Kan vara ok om man har möjlighet att ta hand om alla rester. Om inte är det totalt matsvinn, vilket inte är ok.

Vegetarisk höstgryta
20 st
  • Ingredienser (20)
  • 400 g rotselleri
  • 300 g morot
  • 300 g palsternacka
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 250 g röda steklökar
  • 2 selleristjälkar
  • 400 g skogschampinjoner
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 timjankvist eller 1 tsk torkad timjan
  • 1 rosmarinkvist eller 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 dl svarta belugalinser eller puylinser
  • 3 dl rödvin
  • 1 liter vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 3 lagerblad
  • ev maizena att reda med

Vegetarisk höstgryta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(64)

Vegetarisk gryta med belugalinser, rotfrukter och svamp. Mustigheten från rött vin och balsamvinäger ger grytan extra smak och fyllighet.

Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur:200º
4 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär rotfrukterna i grova bitar. Blanda med olivolja och salt på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 25 min.
  2. Skala steklökarna och halvera dem som är stora. Strimla selleristjälkarna i 1 cm bitar och skär svampen i kvartar. Hetta upp en gryta ordentligt och stek svampen i smör tills vätskan släppt. Salta, peppra och tillsätt lök, selleri och vitlök.
  3. Stek under omrörning någon minut till. Tillsätt tomatpuré, timjan och rosmarin. Stek lite till. Häll i linser, vin, vatten och balsamvinäger. Smula ner buljongtärningarna.
  4. Lägg i lagerbladen. Låt sjuda under lock ca 15 min. Smaka ev av med salt och red av med Maizena till önskad konsistens. Vänd ner rotfrukterna och servera.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2021-12-20

Hej Kjell, grytan är god till kokt potatis, ett mos med potatis och jordärtskocka - eller som du säger, till en bit bröd! God jul!

Kjell

2021-12-18

Äter ni den ensam, eller vad har ni för tillbehör? Vitt bröd? Potatis? Hm?

Checkbox Coop

2021-08-13

Tack för tipset, Constancia!

Constancia

2021-08-12

Jättegod gryta! Instämmer med tidigare kockar att det är mat för en hel ort. Smaken är lite väl sur och behöver balanseras med sötma. Rörde ner en stor sked lingonsylt som räddade hela rätten och fick den att briljera.

Matilda

2020-10-05

Följde receptet, men skippade selleri och rotselleri. Blev ca 2,5 liter gryta. Lagade till 2, och vi åt 1,5 tallrik var, och det blev 3 generösa matlådor över så receptet räcker till åtminstone 6!

A

2020-05-05

Otroligt god gryta! Håller dock med alla andra som kommenterat att det räcker till minst 8 portioner.

Eva

2019-12-22

Väldigt god gryta som jag serverade förra julen som annandagsmiddag. Släkten består av en blandning köttätare och veganer. All tyckte den var supergod men man måste justera mängden grönsaker när du ökar receptet. Jag gör om den i år igen. God jul

Lina

2019-08-12

Jättegod! Dottern 14 månader ÄLSKAR den.

Marit

2019-01-26

Håller med föregående kommentar. Receptet räcker till minst 8 personer, antagligen fler. Jättegod gryta!

Lena

2019-01-02

Riktigt gott, men enligt min uppfattning totalt överdimensionerat. Inte många som äter så mycket. Lagade till en middag för 12 pers. på Juldagen. Det blev så mycket över att 2 pers. fick med tillräckligt för att fylla 3 lunchlådor var. Blandade inte i alla rotsaker, eftersom det helt enkelt blev för mycket. De räckte lätt till 4 pers. vid en annan middag. Kan vara ok om man har möjlighet att ta hand om alla rester. Om inte är det totalt matsvinn, vilket inte är ok.