Välling

Välling

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(56)

Hemgjord välling, värmande mättande och väldigt god!

Tillagningstid: 15 min
2 portion
  • 1 dl vatten
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 0.5 tsk smör eller margarin
  • Mannagrynsvälling
  • 5 dl mjölk
  • 1.5 msk mannagryn
  • 1 tsk strösocker
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Om man lagar välling själv bör man tänka på att den inte är lika näringsrik som den industritillverkade. (Receptet kommer från Socialstyrelsen och kan användas i undantagsfall.)
  2. Vispa samman alla ingredienserna utom smöret i en kastrull. Låt det koka upp. Blanda i matfettet och låt koka på svag värme ca 5 min. Kyl kastrullen i vattenbad till lagom ättemperatur.

Mannagrynsvälling

  1. Koka upp mjölken. Tillsätt mannagryn, socker och salt. Låt koka under omrörning ca 7 min. Häll upp i två koppar, pudra gärna över kanel.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Mathilda

2015-01-24

Det är klart att vällingen inte blir så näringsrik när basen är vetemjöl och smaksättningen socker!!! Prova med dinkel eller skrädesmjöl som bas och nyponmjöl som smaksättning så ska ni se att den blir mer näringsrik. (Kanska något att tipsa Socialstyrelsen om?)

Välling
9 st
  • Ingredienser (9)
  • 1 dl vatten
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 0.5 tsk smör eller margarin
  • Mannagrynsvälling
  • 5 dl mjölk
  • 1.5 msk mannagryn
  • 1 tsk strösocker
  • 1 krm salt

Välling

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(56)

Hemgjord välling, värmande mättande och väldigt god!

Tillagningstid: 15 min
2 portion

Gör så här

  1. Om man lagar välling själv bör man tänka på att den inte är lika näringsrik som den industritillverkade. (Receptet kommer från Socialstyrelsen och kan användas i undantagsfall.)
  2. Vispa samman alla ingredienserna utom smöret i en kastrull. Låt det koka upp. Blanda i matfettet och låt koka på svag värme ca 5 min. Kyl kastrullen i vattenbad till lagom ättemperatur.

Mannagrynsvälling

  1. Koka upp mjölken. Tillsätt mannagryn, socker och salt. Låt koka under omrörning ca 7 min. Häll upp i två koppar, pudra gärna över kanel.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Mathilda

2015-01-24

Det är klart att vällingen inte blir så näringsrik när basen är vetemjöl och smaksättningen socker!!! Prova med dinkel eller skrädesmjöl som bas och nyponmjöl som smaksättning så ska ni se att den blir mer näringsrik. (Kanska något att tipsa Socialstyrelsen om?)