För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Ugnslax på sparris och örtsallad med kumminsyrad lök och dillhollandaise

Betyg (1-5):
3 (2 betyg)

Tillagningstid: 40 minuter
Ugnstemperatur:225º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 kg potatis
  • 900 g laxfilé
  • 2 tsk olja
  • 1 msk salt
  • Kumminsyrad rödlök:
  • 2 msk kumminfrön
  • 3 knippen klyftade rödlökar
  • 3 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • Dillhollandaise:
  • 3 ägg, endast gulan
  • 4 msk vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 150 g smält, avsvalnat smör
  • svartpeppar
  • 1 dl hackad dill ev mer
  • salt
  • Till servering:
  • 2 knippen grön sparris
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 kruka plockad basilika
  • 1 kruka plockad oregano
  • 1 kruka plockad persilja
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Salta laxen runt om och lägg i en oljad ugnsform. Låt vila i rumstemperatur i 30 minuter. Baka laxen mitt i ugnen i 15-20 minuter tills innertemperaturen är 52°-55°.

Kumminsyrad rödlök

  1. Torrosta kumminfröna i en stekpanna tills det börjar dofta kummin. Tillsätt lök, vatten, ättika och socker, låt få ett snabbt uppkok och ta pannan från värmen. Rör om så att lökskivorna delar på sig. Häll över i en skål när sockret löst sig och löken är något mjuk men fortfarande krispig i mitten. Ställ in i kylskåp tills servering.

Dillhollandaise

  1. Blanda äggulor, vatten, vinäger och lök i en liten kastrull. Ställ kastrullen i en större kastrull med sjudande vatten. Vispa tills blandningen tjocknat. Ta kastrullen från det sjudande vattnet. Tillsätt det smälta smöret under kraftig vispning, först droppvis, sedan i en mycket tunn stråle. Ta inte med bottensatsen. Såsen ska vara tjock och blank. Smaka av med salt och peppar och vänd ner dillen.

Till servering

  1. Ansa sparrisen och stek cirka 2 minuter i olja i en het stekpanna. Salta och peppra.
  2. Blanda ihop örterna i en bunke. Fördela sparrisen i mitten på tallrikarna och toppa med örtblandningen. Bryt loss bitar av laxen och lägg ovanpå. Toppa med den kumminsyrade rödlöken och ringla över ljummen dillhollandaise.

Tips

Den syrade löken passar också bra till ljust kött, t ex fläskkotlett eller fläskfilé men också kyckling.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Birgitta Eriksson

2013-04-14

Denna rätt blev jag bjuden på, det var väldigt gott och dessutom fint upplagt på tallriken

Liknande recept

Teriyakilax med gurksallad

(39)

Fajitakryddad fisk i ugn

(14)

Ädelostfylld lax på salladsbädd

(16)

Grillad tuna melt i tortillabröd

(13)

Paolas kryddiga fiskbullar

(44)

Ugnsbakad lax med limeyoghurt och broccoli

(19)

Ugnsbakad sej med pesto och körsbärstomater

(77)

Stekt örtlax med fikon- och spenatsallad

(3)
24 st
  • Ingredienser (24)
  • 1 kg potatis
  • 900 g laxfilé
  • 2 tsk olja
  • 1 msk salt
  • Kumminsyrad rödlök:
  • 2 msk kumminfrön
  • 3 knippen klyftade rödlökar
  • 3 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • Dillhollandaise:
  • 3 ägg, endast gulan
  • 4 msk vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 150 g smält, avsvalnat smör
  • svartpeppar
  • 1 dl hackad dill ev mer
  • salt
  • Till servering:
  • 2 knippen grön sparris
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 kruka plockad basilika
  • 1 kruka plockad oregano
  • 1 kruka plockad persilja
  • 0.5 tsk salt

Ugnslax på sparris och örtsallad med kumminsyrad lök och dillhollandaise

Betyg (1-5):
3 (2 betyg)

Tillagningstid: 40 minuter
Ugnstemperatur:225º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Salta laxen runt om och lägg i en oljad ugnsform. Låt vila i rumstemperatur i 30 minuter. Baka laxen mitt i ugnen i 15-20 minuter tills innertemperaturen är 52°-55°.

Kumminsyrad rödlök

  1. Torrosta kumminfröna i en stekpanna tills det börjar dofta kummin. Tillsätt lök, vatten, ättika och socker, låt få ett snabbt uppkok och ta pannan från värmen. Rör om så att lökskivorna delar på sig. Häll över i en skål när sockret löst sig och löken är något mjuk men fortfarande krispig i mitten. Ställ in i kylskåp tills servering.

Dillhollandaise

  1. Blanda äggulor, vatten, vinäger och lök i en liten kastrull. Ställ kastrullen i en större kastrull med sjudande vatten. Vispa tills blandningen tjocknat. Ta kastrullen från det sjudande vattnet. Tillsätt det smälta smöret under kraftig vispning, först droppvis, sedan i en mycket tunn stråle. Ta inte med bottensatsen. Såsen ska vara tjock och blank. Smaka av med salt och peppar och vänd ner dillen.

Till servering

  1. Ansa sparrisen och stek cirka 2 minuter i olja i en het stekpanna. Salta och peppra.
  2. Blanda ihop örterna i en bunke. Fördela sparrisen i mitten på tallrikarna och toppa med örtblandningen. Bryt loss bitar av laxen och lägg ovanpå. Toppa med den kumminsyrade rödlöken och ringla över ljummen dillhollandaise.

Tips

Den syrade löken passar också bra till ljust kött, t ex fläskkotlett eller fläskfilé men också kyckling.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Birgitta Eriksson

2013-04-14

Denna rätt blev jag bjuden på, det var väldigt gott och dessutom fint upplagt på tallriken

Liknande recept

Teriyakilax med gurksallad

(39)

Fajitakryddad fisk i ugn

(14)

Ädelostfylld lax på salladsbädd

(16)

Grillad tuna melt i tortillabröd

(13)

Paolas kryddiga fiskbullar

(44)

Ugnsbakad lax med limeyoghurt och broccoli

(19)

Ugnsbakad sej med pesto och körsbärstomater

(77)

Stekt örtlax med fikon- och spenatsallad

(3)