Ugnsbakad lax med täcke av apelsin och ostkrokar

Ugnsbakad lax med täcke av apelsin och ostkrokar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(17)

Våga prova den här ugnsbakade laxen med ett täcke av ostkrokar. Recept av Erik Brännström.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:150º
4 portioner
  • 500 g laxfilé
  • 1 tsk salt
  • 0.5 apelsin, finrivet skal och saft
  • 0.5 msk torkad grönpeppar
  • 50 g ostkrokar
  • 2 dl grädde
  • 1 msk kycklingfond
  • 2 msk vitt vin
  • Potatissallad
  • 800 g potatis
  • 1.5 dl majonnäs
  • 0.5 dl vatten
  • 2 msk grovkornig skånsk senap
  • 1 msk flytande honung
  • 1 dl hackad dill
  • salt och svartpeppar
  • rostad lök

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Lägg laxfilén i en ugnsform och salta. Riv över apelsinskal och pressa på saften. Mortla grönpepparn fint och blanda med krossade ostkrokar.
  2. Blanda grädde, fond och vin. Häll detta över laxen. Strö över ostkroksblandningen och tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Servera med ris, potatisklyftor eller om du älskar krämiga tillbehör, potatissalladen nedan.

Krämig potatissallad med dill

  1. Skala och koka potatis i saltat vatten. Låt kallna och skär i skivor. Blanda majonnäs, vatten, skånsk grovkornig senap och flytande honung. Vänd ner hackad dill och vänd sedan runt med potatisen. Smaka av med salt och svartpeppar. Toppa med rostad lök vid servering.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maria

2020-09-15

Super Även dom i familjen som inte tycker om fisk. Gillade den.

Anna

2020-03-02

Varning för detta recept! Smakkombinationer som inte alls hörde ihop, ingen i familjen tyckte om det. Så nu står man här med en massa överbliven mat, vilket matsvinn o synd på dyra ingredienser.

Björn

2020-01-10

Gott, tyckte vi! Jag skar laxen i mindre bitar. Ersatte grönpepparn med rosépeppar, det funkade bra.

Barbro

2019-10-19

Jag tyckte att detta var en UPPLEVELSE! Kommer garanterat att laga det igen, men troligen inte tillsammans, eftersom det kändes lite som kaka-på-kaka med potatissallad till en såpass såsig rätt.

Emma

2019-10-06

Barnen tyckte inte om det här alls tyvärr. Jag trodde ostbågarna skulle vinna över dem men t.o.m. laxälskaren ryckte på näsan. Vi vuxna tyckte det var en ok rätt men inget jag kommer göra om.

Madeleine

2019-10-06

Ingen i familjen tyckte om denna rätt. Laxen hade varit mycket bättre utan ostbågarna. Potatissalladen var god men inte i kombination med apelsinsmaken på fisken.

Maria

2019-09-21

När man får betyg10/10av sin man som inte äter fisk så är det bra. Dessutom sa han att det här kan du göra igen.

Ugnsbakad lax med täcke av apelsin och ostkrokar
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 500 g laxfilé
  • 1 tsk salt
  • 0.5 apelsin, finrivet skal och saft
  • 0.5 msk torkad grönpeppar
  • 50 g ostkrokar
  • 2 dl grädde
  • 1 msk kycklingfond
  • 2 msk vitt vin
  • Potatissallad
  • 800 g potatis
  • 1.5 dl majonnäs
  • 0.5 dl vatten
  • 2 msk grovkornig skånsk senap
  • 1 msk flytande honung
  • 1 dl hackad dill
  • salt och svartpeppar
  • rostad lök

Ugnsbakad lax med täcke av apelsin och ostkrokar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(17)

Våga prova den här ugnsbakade laxen med ett täcke av ostkrokar. Recept av Erik Brännström.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:150º
4 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Lägg laxfilén i en ugnsform och salta. Riv över apelsinskal och pressa på saften. Mortla grönpepparn fint och blanda med krossade ostkrokar.
  2. Blanda grädde, fond och vin. Häll detta över laxen. Strö över ostkroksblandningen och tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Servera med ris, potatisklyftor eller om du älskar krämiga tillbehör, potatissalladen nedan.

Krämig potatissallad med dill

  1. Skala och koka potatis i saltat vatten. Låt kallna och skär i skivor. Blanda majonnäs, vatten, skånsk grovkornig senap och flytande honung. Vänd ner hackad dill och vänd sedan runt med potatisen. Smaka av med salt och svartpeppar. Toppa med rostad lök vid servering.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maria

2020-09-15

Super Även dom i familjen som inte tycker om fisk. Gillade den.

Anna

2020-03-02

Varning för detta recept! Smakkombinationer som inte alls hörde ihop, ingen i familjen tyckte om det. Så nu står man här med en massa överbliven mat, vilket matsvinn o synd på dyra ingredienser.

Björn

2020-01-10

Gott, tyckte vi! Jag skar laxen i mindre bitar. Ersatte grönpepparn med rosépeppar, det funkade bra.

Barbro

2019-10-19

Jag tyckte att detta var en UPPLEVELSE! Kommer garanterat att laga det igen, men troligen inte tillsammans, eftersom det kändes lite som kaka-på-kaka med potatissallad till en såpass såsig rätt.

Emma

2019-10-06

Barnen tyckte inte om det här alls tyvärr. Jag trodde ostbågarna skulle vinna över dem men t.o.m. laxälskaren ryckte på näsan. Vi vuxna tyckte det var en ok rätt men inget jag kommer göra om.

Madeleine

2019-10-06

Ingen i familjen tyckte om denna rätt. Laxen hade varit mycket bättre utan ostbågarna. Potatissalladen var god men inte i kombination med apelsinsmaken på fisken.

Maria

2019-09-21

När man får betyg10/10av sin man som inte äter fisk så är det bra. Dessutom sa han att det här kan du göra igen.