
Tournedos med portvinssås och rotfruktsragu
Betyg (1-5):
En perfekt festmåltid!
Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:250º
10 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 10 nötfiléer eller dubbla mängden fläskfiléskivor ca 3 cm tjocka
- 1 msk smör eller margarin till stekning
- 1 krm svartpeppar
- 1 dl crème fraiche
- 0.5 dl finhackad rödlök
- 0.5 dl hackad gräslök
- 0.5 dl hackad persilja
- 8 dl riven Västerbottensost eller lagrad prästost
- 1 krm salt eller efter smak
- Portvinssås:
- 6 msk smör
- 1 finhackad gul lök
- 4 msk vetemjöl
- 0.5 tsk grovkrossad vitpeppar
- 3 dl rött portvin
- 2 msk soja
- 3 msk koncentrerad kalvfond
- 5 dl grönsaksbuljong, av tärning
- Rotfruktsragu:
- 8 skalade potatisar, skurna i kuber
- 3 skalade palsternackor skurna i kuber
- 3 skalade morötter, skurna i kuber
- 3 urkärnade paprikor, skurna i bitar
- 2 skalade rödlökar, skurna i klyftor
- 4 msk rapsolja
- 1 tsk sambal oelek
- 2 msk honung
- 0.5 tsk grovmalen svartpeppar
- 0.5 tsk salt
Gör så här
- Tryck till köttbitarna lätt med handen så att de inte blir för höga. Bryn dem hastigt runt om i välbrynt smör i het panna, salta och peppra. Lägg över köttet på en långpanna och låt kallna.
- Blanda crème fraiche med lök, gräslök och persilja. Fördela drygt hälften av den grovrivna osten på de brynta men kalla köttskivorna.
- Gör en liten fördjupning i mitten av varje osthög och lägg däri ca 1 msk örtcrème fraiche. Täck med resten av osten. Ställ in köttet i ugnen i ca 10-12 minuter.
Portvinssås:
- Fräs löken i hälften av smöret utan att den får färg och peppra lätt. Pudra över mjöl, blanda väl och späd med vin och buljong i omgångar under uppkok och vispning. Tillsätt soja och kalvfond och låt såsen sjuda sakta ca 10 minuter. Sila såsen och blanka av med att vispa i resten av smöret. Smaka av med salt.
Rotfruktsragu:
- Lägg rotfrukterna i en långpanna. Blanda olja, Sambal Oelek och honung och ringla över rotfrukterna. Salta och peppra och rör om. Stek i mitten av ugnen ca 30 minuter. Rör ner paprika och lök de sista 8 minuterna.
Servering
Servera köttet med portvinssås och rotfruktsragu.
Tournedos med portvinssås och rotfruktsragu
Betyg (1-5):
En perfekt festmåltid!
Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:250º
10 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Tryck till köttbitarna lätt med handen så att de inte blir för höga. Bryn dem hastigt runt om i välbrynt smör i het panna, salta och peppra. Lägg över köttet på en långpanna och låt kallna.
- Blanda crème fraiche med lök, gräslök och persilja. Fördela drygt hälften av den grovrivna osten på de brynta men kalla köttskivorna.
- Gör en liten fördjupning i mitten av varje osthög och lägg däri ca 1 msk örtcrème fraiche. Täck med resten av osten. Ställ in köttet i ugnen i ca 10-12 minuter.
Portvinssås:
- Fräs löken i hälften av smöret utan att den får färg och peppra lätt. Pudra över mjöl, blanda väl och späd med vin och buljong i omgångar under uppkok och vispning. Tillsätt soja och kalvfond och låt såsen sjuda sakta ca 10 minuter. Sila såsen och blanka av med att vispa i resten av smöret. Smaka av med salt.
Rotfruktsragu:
- Lägg rotfrukterna i en långpanna. Blanda olja, Sambal Oelek och honung och ringla över rotfrukterna. Salta och peppra och rör om. Stek i mitten av ugnen ca 30 minuter. Rör ner paprika och lök de sista 8 minuterna.
Servering
Servera köttet med portvinssås och rotfruktsragu.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2012-04-21
Supergott, portvinsåsen är som sammet i munnen.
2011-12-03
Supergott!
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
majjon
2012-04-21
Supergott, portvinsåsen är som sammet i munnen.
Rw
2011-12-03
Supergott!