Tournedos med portvinssås och rotfruktsragu

Tournedos med portvinssås och rotfruktsragu

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(14)

En perfekt festmåltid!

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:250º
10 portioner
  • 10 nötfiléer eller dubbla mängden fläskfiléskivor ca 3 cm tjocka
  • 1 msk smör eller margarin till stekning
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl crème fraiche
  • 0.5 dl finhackad rödlök
  • 0.5 dl hackad gräslök
  • 0.5 dl hackad persilja
  • 8 dl riven Västerbottensost eller lagrad prästost
  • 1 krm salt eller efter smak
  • Portvinssås:
  • 6 msk smör
  • 1 finhackad gul lök
  • 4 msk vetemjöl
  • 0.5 tsk grovkrossad vitpeppar
  • 3 dl rött portvin
  • 2 msk soja
  • 3 msk koncentrerad kalvfond
  • 5 dl grönsaksbuljong, av tärning
  • Rotfruktsragu:
  • 8 skalade potatisar, skurna i kuber
  • 3 skalade palsternackor skurna i kuber
  • 3 skalade morötter, skurna i kuber
  • 3 urkärnade paprikor, skurna i bitar
  • 2 skalade rödlökar, skurna i klyftor
  • 4 msk rapsolja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 msk honung
  • 0.5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Tryck till köttbitarna lätt med handen så att de inte blir för höga. Bryn dem hastigt runt om i välbrynt smör i het panna, salta och peppra. Lägg över köttet på en långpanna och låt kallna.
  2. Blanda crème fraiche med lök, gräslök och persilja. Fördela drygt hälften av den grovrivna osten på de brynta men kalla köttskivorna.
  3. Gör en liten fördjupning i mitten av varje osthög och lägg däri ca 1 msk örtcrème fraiche. Täck med resten av osten. Ställ in köttet i ugnen i ca 10-12 minuter.

Portvinssås:

  1. Fräs löken i hälften av smöret utan att den får färg och peppra lätt. Pudra över mjöl, blanda väl och späd med vin och buljong i omgångar under uppkok och vispning. Tillsätt soja och kalvfond och låt såsen sjuda sakta ca 10 minuter. Sila såsen och blanka av med att vispa i resten av smöret. Smaka av med salt.

Rotfruktsragu:

  1. Lägg rotfrukterna i en långpanna. Blanda olja, Sambal Oelek och honung och ringla över rotfrukterna. Salta och peppra och rör om. Stek i mitten av ugnen ca 30 minuter. Rör ner paprika och lök de sista 8 minuterna.

Servering

Servera köttet med portvinssås och rotfruktsragu.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



majjon

2012-04-21

Supergott, portvinsåsen är som sammet i munnen.

Rw

2011-12-03

Supergott!

Tournedos med portvinssås och rotfruktsragu
27 st
  • Ingredienser (27)
  • 10 nötfiléer eller dubbla mängden fläskfiléskivor ca 3 cm tjocka
  • 1 msk smör eller margarin till stekning
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl crème fraiche
  • 0.5 dl finhackad rödlök
  • 0.5 dl hackad gräslök
  • 0.5 dl hackad persilja
  • 8 dl riven Västerbottensost eller lagrad prästost
  • 1 krm salt eller efter smak
  • Portvinssås:
  • 6 msk smör
  • 1 finhackad gul lök
  • 4 msk vetemjöl
  • 0.5 tsk grovkrossad vitpeppar
  • 3 dl rött portvin
  • 2 msk soja
  • 3 msk koncentrerad kalvfond
  • 5 dl grönsaksbuljong, av tärning
  • Rotfruktsragu:
  • 8 skalade potatisar, skurna i kuber
  • 3 skalade palsternackor skurna i kuber
  • 3 skalade morötter, skurna i kuber
  • 3 urkärnade paprikor, skurna i bitar
  • 2 skalade rödlökar, skurna i klyftor
  • 4 msk rapsolja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 msk honung
  • 0.5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 0.5 tsk salt

Tournedos med portvinssås och rotfruktsragu

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(14)

En perfekt festmåltid!

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:250º
10 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Tryck till köttbitarna lätt med handen så att de inte blir för höga. Bryn dem hastigt runt om i välbrynt smör i het panna, salta och peppra. Lägg över köttet på en långpanna och låt kallna.
  2. Blanda crème fraiche med lök, gräslök och persilja. Fördela drygt hälften av den grovrivna osten på de brynta men kalla köttskivorna.
  3. Gör en liten fördjupning i mitten av varje osthög och lägg däri ca 1 msk örtcrème fraiche. Täck med resten av osten. Ställ in köttet i ugnen i ca 10-12 minuter.

Portvinssås:

  1. Fräs löken i hälften av smöret utan att den får färg och peppra lätt. Pudra över mjöl, blanda väl och späd med vin och buljong i omgångar under uppkok och vispning. Tillsätt soja och kalvfond och låt såsen sjuda sakta ca 10 minuter. Sila såsen och blanka av med att vispa i resten av smöret. Smaka av med salt.

Rotfruktsragu:

  1. Lägg rotfrukterna i en långpanna. Blanda olja, Sambal Oelek och honung och ringla över rotfrukterna. Salta och peppra och rör om. Stek i mitten av ugnen ca 30 minuter. Rör ner paprika och lök de sista 8 minuterna.

Servering

Servera köttet med portvinssås och rotfruktsragu.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



majjon

2012-04-21

Supergott, portvinsåsen är som sammet i munnen.

Rw

2011-12-03

Supergott!