Välj rätt potatis
Vissa potatissorter är mjöliga i konsistensen efter kokning och andra är fasta. De passar därför olika bra beroende på vad du ska laga till. Här får du hjälp att välja rätt potatis!
Vanliga potatissorter
Asterix
En potatis med rött skal. Den passar bra till kokning, bakpotatis, råstekning etc
Bintje
Har något gulaktig färg, är normalt fast i konsistensen efter kokning. Bra att koka, steka, strimla, skiva och tärna.
Hertha
Potatis med ljusgul färg och fast konsistens. Passar bra till kokning, gratänger och sallader.
King Edward
Gulvit potatis med mjölig konsistens. Skalet kan ha rödaktiga fläckar. Särskilt lämplig till mos, pressad potatis, bakpotatis och ugnsrätter.
Mandelpotatis
Avlånga potatisar med kraftigt gul färg och mjölig konsistens (mandelpotatis från Norrland är fast i konsistensen). Bör kokas med skalet kvar eftersom den annars lätt kokar sönder.
Maria
Gul och fast potatis. Bra att koka, steka, strimla, tärna och skiva.
Matilda
Ljusgul och något mölig. Passar bra till mos och pressad potatis.
Porvita
Mjölig potatissort som t.ex. kan kokas med skal eller mosas.
Sava
Sava är en ny fastkokande potatissort. Färgen är starkt gul. Den passar bra till t.ex. Janssons frestelse, potatissallad och pommes frites.
Ukama
Är ljusgul i färgen och fast i konsistensen. Passar bra till rätter där potatisen ska skivas, tärnas eller strimlas.
Förvaring och tips
Potatis ska förvaras mörkt och svalt. Potatis kan förvaras djupfryst i nästan ett år. Potatisar som blivit grön (ofta fläckvis) ska man inte äta. Det har bildats solanin, ett gift man kan bli sjuk av om man är känslig.