
Therese Lindgrens världsrekordtårta
Världens största veganska tårta! I november 2017 slog Therese Lindgren och hennes medhjälpare världsrekord – kontrollerat och godkänt av Guinness Rekordbok. Och här är receptet för dig som vill baka världens största veganska tårta på 460kg! Recept av Mattias Kristiansson.
- 30 kg strösocker
- 2.4 kg vetemjöl
- 43.08 kg mannagryn
- 1.2 kg bakpulver
- 1.2 kg vaniljsocker
- 60 kg sojayoghurt
- 24 kg rapsolja
- 5 flaskor bittermandelarom
- Frosting
- 12 kg mjölkfritt margarin
- 50.4 kg florsocker
- 1.2 kg vaniljsocker
- 6 kg mandeldryck
- Mandelkräm
- 42 kg mandelmassa
- 6 kg mandeldryck
- Topping
- 18 kg soya vispgrädde
- 1.2 kg florsocker
- 0.3 kg vaniljsocker
- 24 kg jordgubbar
- citronmeliss
Gör så här
- Blanda strösocker, vetemjöl, mannagryn, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner yoghurten, rapsoljan och bittermandelaromen. Låt smeten svälla i 15 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Olja och mjöla under tiden 56st bakformar, cirka 53 centimeter långa och 32 centimeter breda. Vispa runt i smeten lite och häll ner den i bakformarna. Grädda kakorna i 45-60 minuter. Känn efter med en sticka, den ska vara helt torr. Ta ut och låt svalna helt.
Vaniljfrosting
- Vispa ihop margarinet, florsockret, vaniljsockret och mandelmjölken, gärna i en hushållsassistent. Vispa tills du har fått en smidigt frosting utan klumpar.
Mandelkräm
- Mixa ihop mandelmassa och mandelmjölk i en matberedare. Vispa grädden fast och fluffig. Söta med vaniljsocker och florsocker.
- Bred vaniljfrosting runt hela tårtan. Skiva hälften av jordgubbarna och tryck fast runt tårtan. Spritsa en kant med frosting runt hela tårtan. Bred ut mandelkrämen överst på tårtan, frostingen kommer förhindra att den flyter ut.
Topping
- Spritsa grädde överst på tårtan. Dekorera med resterande jordgubbar, skurna i mindre bitar. Dekorera med citronmeliss.
Tips

Alla recept på coop.se är provbakade av Coops Provkök – just detta recept har istället världsrekordhållaren Therese Lindgren och medhjälpare testbakat.
Therese Lindgrens världsrekordtårta
Världens största veganska tårta! I november 2017 slog Therese Lindgren och hennes medhjälpare världsrekord – kontrollerat och godkänt av Guinness Rekordbok. Och här är receptet för dig som vill baka världens största veganska tårta på 460kg! Recept av Mattias Kristiansson.
Gör så här
- Blanda strösocker, vetemjöl, mannagryn, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner yoghurten, rapsoljan och bittermandelaromen. Låt smeten svälla i 15 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Olja och mjöla under tiden 56st bakformar, cirka 53 centimeter långa och 32 centimeter breda. Vispa runt i smeten lite och häll ner den i bakformarna. Grädda kakorna i 45-60 minuter. Känn efter med en sticka, den ska vara helt torr. Ta ut och låt svalna helt.
Vaniljfrosting
- Vispa ihop margarinet, florsockret, vaniljsockret och mandelmjölken, gärna i en hushållsassistent. Vispa tills du har fått en smidigt frosting utan klumpar.
Mandelkräm
- Mixa ihop mandelmassa och mandelmjölk i en matberedare. Vispa grädden fast och fluffig. Söta med vaniljsocker och florsocker.
- Bred vaniljfrosting runt hela tårtan. Skiva hälften av jordgubbarna och tryck fast runt tårtan. Spritsa en kant med frosting runt hela tårtan. Bred ut mandelkrämen överst på tårtan, frostingen kommer förhindra att den flyter ut.
Topping
- Spritsa grädde överst på tårtan. Dekorera med resterande jordgubbar, skurna i mindre bitar. Dekorera med citronmeliss.
Tips

Alla recept på coop.se är provbakade av Coops Provkök – just detta recept har istället världsrekordhållaren Therese Lindgren och medhjälpare testbakat.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-03-25
Hej Joel! Det är en vegansk tårta :)
2020-04-22
Är detta veganskt? Jag blir lite misstänksam med sockret....
2020-04-22
Det blev lite mycket socker
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-03-25
Hej Joel! Det är en vegansk tårta :)
Veganen Joel
2020-04-22
Är detta veganskt? Jag blir lite misstänksam med sockret....
Pernilla Angelsmark Diabetes typ 1
2020-04-22
Det blev lite mycket socker