
Tarte tatin - fransk äppelkaka
Betyg (1-5):
Klassisk fransk äppelkaka med smördeg, smaksatt med färsk rosmarin som serveras med vispad grädde eller glass. Recept ur kokboken Gott käk utan krångel av Tina Nordström.
Tillagningstid: 35 min
Ugnstemperatur:225º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 5 äpplen
- 2.5 dl strösocker
- 100 g smör
- 1 rosmarinkvist
- 265 g färsk smördeg
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°. Skala och skär äpplena i klyftor.
- Smält socker i en ugnstålig stekpanna tills det är gyllene. Tillsätt smöret och rör tills det smält.
- Vänd ner äpplen och rosmarinblad. Stek med några minuter.
- Skär ut en passande rund bit ur smördegen och täck pannan med degen.
- Ställ in pannan mitt i ugnen och grädda tills degen är uppuffad och fin i färgen, ca 20 min. Låt svalna ca 3 min.
- Lägg över en tallrik och vänd snabbt kakan upp och ner (gärna över diskbänken om det rinner, och med grillvante på). Servera med vispad grädde eller glass.
Liknande recept
Tarte tatin - fransk äppelkaka
Betyg (1-5):
Klassisk fransk äppelkaka med smördeg, smaksatt med färsk rosmarin som serveras med vispad grädde eller glass. Recept ur kokboken Gott käk utan krångel av Tina Nordström.
Tillagningstid: 35 min
Ugnstemperatur:225º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°. Skala och skär äpplena i klyftor.
- Smält socker i en ugnstålig stekpanna tills det är gyllene. Tillsätt smöret och rör tills det smält.
- Vänd ner äpplen och rosmarinblad. Stek med några minuter.
- Skär ut en passande rund bit ur smördegen och täck pannan med degen.
- Ställ in pannan mitt i ugnen och grädda tills degen är uppuffad och fin i färgen, ca 20 min. Låt svalna ca 3 min.
- Lägg över en tallrik och vänd snabbt kakan upp och ner (gärna över diskbänken om det rinner, och med grillvante på). Servera med vispad grädde eller glass.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!