Tarte au chocolat
  • Tid 2 tim
  • Ugn 200-150º

Tarte au chocolat

2.92 (48 betyg)

En dröm för alla som älskar choklad. Med en krämig smak av nötter och en botten som skvallrar citrus.

  • Tillagningstid 2 tim
  • Ingredienser 11
  • Ugnstemperatur 200-150º

Ingredienser

16 portioner
Botten:
  • 125 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 apelsin, finrivet skal
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl
Fyllning:
  • 275 g Nutella, hasselnöts- och chokladkräm
  • 175 g mörk choklad, i bitar
  • 3 dl grädde
  • 4.5 dl mjölk
  • 3 ägg
Garnering:
  • 4 färska fikon, i klyftor
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Blanda smör, socker och apelsinskal med en elvisp eller i en matberedare. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda till en smidig och fast deg. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, till en cirka 0,5 centimeter tjock rundel.

  2. 2

    Lägg degen i en pajform, cirka 25 centimeter i diameter, tryck upp den på kanterna ordentligt och låt formen vila i kylskåpet medan du gör fyllningen. Blanda hasselnöts- och chokladkrämen med två tredjedelar av chokladen.

  3. 3

    Värm grädde och mjölk och häll i chokladblandningen. Vispa tills krämen och chokladen har löst sig. Tillsätt äggen ett i taget under konstant vispning. Klä insidan av formens kant med en remsa ugnsfolie som håller degen på plats.

  4. 4

    Förgrädda formen mitt i ugnen i 200 grader 20-25 minuter. Ta ut formen. Sänk sedan värmen till 150 grader. Låt pajformen svalna en stund. Smält under tiden resterade choklad, pensla insidan av pajformen med chokladen. Ställ pajen kallt att svalna helt.

  5. 5

    Häll chokladfyllningen i pajskalet och grädda i 40-45 minuter. Pajen skall då vara krämig i konsistensen, men ej rinnande. Låt pajen svalna och stelna i kylen. Hit kan förberedas dagen innan. Pajen förvaras i formen, täckt med plastfolie, i kylskåp. Garnera med fikonen.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar