För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Stekt strömming med citronsmörsås

Betyg (1-5):
3.2 (5 betyg)

Strömming när den är som bäst, toppad med en len smörsås.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 0.5 dl hackad bladpersilja, och/eller gräslök
  • 0.5 finhackad gul lök
  • 2 msk kapris, hälften hackad
  • 1 msk flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • 600 g strömmingsfiléer
  • Citronsmörsås:
  • 1 hackad gul lök
  • 1.5 dl vatten
  • 2 msk vit balsamvinäger, eller halva mängden vitvinsvinäger
  • 5 persiljestjälkar
  • 150 g smör
  • 3 ägg, endast gulor
  • 1 citron, rivet skal
  • 3 msk pressad citron
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Blanda örter, lök, kapris, hälften av saltet och lite svartpeppar. Fördela blandningen på hälften av strömmingsfiléerna och lägg på resten av filéerna, köttsidorna mot varandra.
  2. Hetta upp en grillpanna eller stekpanna utan fett och stek dem på medelstark värme, cirka 3 minuter på varje sida. Salta med resten av saltet och peppra när du steker.

Citronsmörsås

  1. Koka upp lök, vatten, vinäger och persiljestjälkar och koka tills ½ dl vätska återstår. Sila bort lök och stjälkar. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Låt en kastrull med vatten sjuda upp. Blanda vinägervätska och äggulor i en rostfri bunke och ställ den i det sjudande vattnet. Vispa hela tiden tills blandningen tjocknar.
  3. Fortsätt vispa och häll i det smälta smöret i en fin stråle (häll inte i bottensatsen). Såsen ska vara tjock och fluffig. Tillsätt rivet citronskal och citronsaft. Ta bunken från värmen och smaka av med salt och peppar.

Servering

Servera med kokt potatis, gärna färsk om det är säsong.

Tips

Tycker du strömming doftar lite illa? Det kan bero på att fisken inte är färsk. Försök få tag på nyfiskad så ska du se att det blir stor skillnad på smaken också!

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Ugnsstekt laxfilé med frasigt citrontäcke

(31)

Stekt örtlax med fikon- och spenatsallad

(3)

Fiskbullar i citrongräddsås

(17)

Fishtaco på lutfisk med guacamole och mangosalsa

(1)

Bräckt lax med spenat och mangosalsa

(7)

Fisksoppa med apelsinsmak

(4)

Lax med limesås och spenatwok

(50)

Pulled lax med blomkålscouscous

(13)
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 0.5 dl hackad bladpersilja, och/eller gräslök
  • 0.5 finhackad gul lök
  • 2 msk kapris, hälften hackad
  • 1 msk flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • 600 g strömmingsfiléer
  • Citronsmörsås:
  • 1 hackad gul lök
  • 1.5 dl vatten
  • 2 msk vit balsamvinäger, eller halva mängden vitvinsvinäger
  • 5 persiljestjälkar
  • 150 g smör
  • 3 ägg, endast gulor
  • 1 citron, rivet skal
  • 3 msk pressad citron
  • nymalen svartpeppar

Stekt strömming med citronsmörsås

Betyg (1-5):
3.2 (5 betyg)

Strömming när den är som bäst, toppad med en len smörsås.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blanda örter, lök, kapris, hälften av saltet och lite svartpeppar. Fördela blandningen på hälften av strömmingsfiléerna och lägg på resten av filéerna, köttsidorna mot varandra.
  2. Hetta upp en grillpanna eller stekpanna utan fett och stek dem på medelstark värme, cirka 3 minuter på varje sida. Salta med resten av saltet och peppra när du steker.

Citronsmörsås

  1. Koka upp lök, vatten, vinäger och persiljestjälkar och koka tills ½ dl vätska återstår. Sila bort lök och stjälkar. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Låt en kastrull med vatten sjuda upp. Blanda vinägervätska och äggulor i en rostfri bunke och ställ den i det sjudande vattnet. Vispa hela tiden tills blandningen tjocknar.
  3. Fortsätt vispa och häll i det smälta smöret i en fin stråle (häll inte i bottensatsen). Såsen ska vara tjock och fluffig. Tillsätt rivet citronskal och citronsaft. Ta bunken från värmen och smaka av med salt och peppar.

Servering

Servera med kokt potatis, gärna färsk om det är säsong.

Tips

Tycker du strömming doftar lite illa? Det kan bero på att fisken inte är färsk. Försök få tag på nyfiskad så ska du se att det blir stor skillnad på smaken också!

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Ugnsstekt laxfilé med frasigt citrontäcke

(31)

Stekt örtlax med fikon- och spenatsallad

(3)

Fiskbullar i citrongräddsås

(17)

Fishtaco på lutfisk med guacamole och mangosalsa

(1)

Bräckt lax med spenat och mangosalsa

(7)

Fisksoppa med apelsinsmak

(4)

Lax med limesås och spenatwok

(50)

Pulled lax med blomkålscouscous

(13)