Stekt ankbröst med pumpapuré och björnbärssås

Betyg (1-5):
4.25 (4 betyg)

Ankbröst med spännande, eleganta kombinationer! De rostade hasselnötterna är ljuvliga till purén. Recept av Liselott Forslin

Ugnstemperatur:125-200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (27)
  • 700 g ankbröst
  • 0.5 msk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 tsk kinesisk five spice, (kan uteslutas, se tips för hemgjord)
  • Pumpapuré
  • 1 kg pumpa, t ex butternut
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 3 vitlöksklyftor med skal
  • 0.5 dl grädde
  • 25 g smör
  • 2 msk pressad citronsaft
  • Björnbärssås
  • 1 bananschalottenlök, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 2.5 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • 250 g frysta björnbär, tinade
  • 1 tsk torkad timjan eller 1 msk finhackad färsk
  • 2 msk balsamico di crema (balsamicosirap)
  • 1 tsk mörkt muscovadosocker eller farinsocker
  • 1.5 msk smör
  • Till servering
  • 100 g svartkål eller grönkål, blad plockade från stjälken
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 polkabeta
  • 0.5 dl torrostade hasselnötter
  • 4 timjankvist

Gör så här

  1. Pumpapuré: Sätt ugnen på 200°. Skala och skär pumpan i grova bitar. Vänd runt i olja och salt på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Lägg dit hela vitlöksklyftor med skalet kvar och rosta allt mjukt mitt i ugnen, ca 25 min. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem med pumpan i en matberedare med knivblad. Tillsätt grädde och smör och mixa till en slät puré. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Björnbärssås:

  1. Fräs löken i olja i en kastrull tills den är mjuk och glansig. Häll i vinet och låt koka in 3–5 min. Häll i vatten, fond, björnbär och timjan. Låt sjuda ca 10 min. Mixa såsen slät och sila ner i en kastrull genom en finmaskig sil. Häll i crema di balsamico och socker. Smaka av med salt och peppar. Vid servering: Värm såsen och vispa i smöret.

Ankbröst:

  1. Sänk ugnstemperaturen till 125°. Snitta ett diagonalt rutmönster i ankbröstens skinn, med ca ½ cm mellanrum. Salta och peppra generöst. Hetta upp en torr stekpanna och bryn brösten med skinnsidan ner tills de får en knaprig yta med fin färg, 2–3 min. Krydda med five spice-kryddan på båda sidorna (kan uteslutas).
  2. Bryn även den andra sidan. Lägg ankbrösten i en ugnsform och tillaga klart i ugnen, innertemperatur 65–68°, ca 35 min.Häll skyn som ev bildats i pannan ner i björnbärssåsen. Täck ankbrösten med folie om du vill ha dem genomstekta. Låt vila 5 min innan de skärs upp i skivor.

Tillbehör:

  1. Hetta upp olja i en stekpanna och stek hastigt kålen, 1–2 min. Strö över flingsalt. Skala och skär polkabetan i supertunna skivor med mandolin. Lägg upp ankbröstskivorna på tallrikar och salta snittytorna lätt. Lägg på en sked pumpapuré och strö över hackade hasselnötter. Servera med kålen, polkabetor och björnbärssåsen. Garnera ev med timjankvistar.

Tips

Blanda 2 tsk mortlade fänkålsfrön, 1 tsk mald kryddnejlika, 1 tsk mald kanel, 10 mortlade svartpepparkorn (eller sechuan) och ½ mortlad stjärnanis.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2018-12-21

Hej Linda! Systembolaget har en utmärkt tjänst dit man kan ringa och få tips om viner som passar. Lycka till i köket! Elsa, webbredaktör

Linda

2018-12-20

Hej! Har ni något vinförslag till receptet?

Liknande recept

Kycklingben med röd coleslaw och örtpotatis

(5)

Kycklingfilé med pumpa

(0)

Hälsotallrik med indisk kyckling

(0)

Kycklingvingar med mangosalsa

(1)

Kycklingwok med nudlar och jordnötter

(47)

Garam masala kyckling

(31)

Kycklingbollar med paprikatzatziki

(19)

Hel kyckling med kimchi och apelsinglaze

(12)
27 st
  • Ingredienser (27)
  • 700 g ankbröst
  • 0.5 msk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 tsk kinesisk five spice, (kan uteslutas, se tips för hemgjord)
  • Pumpapuré
  • 1 kg pumpa, t ex butternut
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 3 vitlöksklyftor med skal
  • 0.5 dl grädde
  • 25 g smör
  • 2 msk pressad citronsaft
  • Björnbärssås
  • 1 bananschalottenlök, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 2.5 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • 250 g frysta björnbär, tinade
  • 1 tsk torkad timjan eller 1 msk finhackad färsk
  • 2 msk balsamico di crema (balsamicosirap)
  • 1 tsk mörkt muscovadosocker eller farinsocker
  • 1.5 msk smör
  • Till servering
  • 100 g svartkål eller grönkål, blad plockade från stjälken
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 polkabeta
  • 0.5 dl torrostade hasselnötter
  • 4 timjankvist

Stekt ankbröst med pumpapuré och björnbärssås

Betyg (1-5):
4.25 (4 betyg)

Ankbröst med spännande, eleganta kombinationer! De rostade hasselnötterna är ljuvliga till purén. Recept av Liselott Forslin

Ugnstemperatur:125-200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Pumpapuré: Sätt ugnen på 200°. Skala och skär pumpan i grova bitar. Vänd runt i olja och salt på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Lägg dit hela vitlöksklyftor med skalet kvar och rosta allt mjukt mitt i ugnen, ca 25 min. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem med pumpan i en matberedare med knivblad. Tillsätt grädde och smör och mixa till en slät puré. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Björnbärssås:

  1. Fräs löken i olja i en kastrull tills den är mjuk och glansig. Häll i vinet och låt koka in 3–5 min. Häll i vatten, fond, björnbär och timjan. Låt sjuda ca 10 min. Mixa såsen slät och sila ner i en kastrull genom en finmaskig sil. Häll i crema di balsamico och socker. Smaka av med salt och peppar. Vid servering: Värm såsen och vispa i smöret.

Ankbröst:

  1. Sänk ugnstemperaturen till 125°. Snitta ett diagonalt rutmönster i ankbröstens skinn, med ca ½ cm mellanrum. Salta och peppra generöst. Hetta upp en torr stekpanna och bryn brösten med skinnsidan ner tills de får en knaprig yta med fin färg, 2–3 min. Krydda med five spice-kryddan på båda sidorna (kan uteslutas).
  2. Bryn även den andra sidan. Lägg ankbrösten i en ugnsform och tillaga klart i ugnen, innertemperatur 65–68°, ca 35 min.Häll skyn som ev bildats i pannan ner i björnbärssåsen. Täck ankbrösten med folie om du vill ha dem genomstekta. Låt vila 5 min innan de skärs upp i skivor.

Tillbehör:

  1. Hetta upp olja i en stekpanna och stek hastigt kålen, 1–2 min. Strö över flingsalt. Skala och skär polkabetan i supertunna skivor med mandolin. Lägg upp ankbröstskivorna på tallrikar och salta snittytorna lätt. Lägg på en sked pumpapuré och strö över hackade hasselnötter. Servera med kålen, polkabetor och björnbärssåsen. Garnera ev med timjankvistar.

Tips

Blanda 2 tsk mortlade fänkålsfrön, 1 tsk mald kryddnejlika, 1 tsk mald kanel, 10 mortlade svartpepparkorn (eller sechuan) och ½ mortlad stjärnanis.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2018-12-21

Hej Linda! Systembolaget har en utmärkt tjänst dit man kan ringa och få tips om viner som passar. Lycka till i köket! Elsa, webbredaktör

Linda

2018-12-20

Hej! Har ni något vinförslag till receptet?

Liknande recept

Kycklingben med röd coleslaw och örtpotatis

(5)

Kycklingfilé med pumpa

(0)

Hälsotallrik med indisk kyckling

(0)

Kycklingvingar med mangosalsa

(1)

Kycklingwok med nudlar och jordnötter

(47)

Garam masala kyckling

(31)

Kycklingbollar med paprikatzatziki

(19)

Hel kyckling med kimchi och apelsinglaze

(12)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies