Stekt ankbröst med citrussås och fräst squash

Betyg (1-5):
3.07 (27 betyg)

Anka och citrus är en klassisk kombo som aldrig blir tråkig.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:100º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (16)
  • 700 g ankbröst (ca 350 g per bröst)
  • 2 krm peppar
  • Citrussås:
  • 2 msk ankfett, eller smör
  • 0.5 finhackad gul lök
  • 1 citron, rivet skal och pressad saft
  • 1 apelsin, pressad saft
  • 1 apelsin, hinnfria filéer
  • 2 dl grädde
  • 1.5 msk kycklingfond
  • 3 msk mango chutney
  • 2 krm peppar
  • Fräst squash:
  • 1 grön squash
  • 1 msk olja
  • 1 finhackad röd chili
  • 3 hackade salladslökar
  • 2 krm peppar

Gör så här

  1. Lägg ankbrösten med fettsidan upp. Skåra fettet med en vass kniv. Salta och peppra. Hetta upp en stekpanna och lägg i brösten med fettsidan ner. Salta och peppra på den fettfria sidan. Stek några minuter, vänd brösten och stek ytterligare några minuter. Lägg brösten med fettsidan upp i en ugnssäker form. Spara gärna det smälta ankfettet till såsen.
  2. Använd stektermometer: stick in nålen till mitten av ett bröst från sidan så att nästan hela nålen är i köttet. Stek i ugnen tills kärntemperaturen är 58-63 grader. Vid den temperaturen är köttet rött och saftigt. Om man genomsteker brösten, till 70 grader, kan köttet bli grått och lite torrt.

Citrussås

  1. Hetta upp ankfettet eller smält smöret i en kastrull. Låt löken fräsa någon minut, tillsätt sedan rivet citronskal, citrussaft, apelsinfiléer, grädde, fond och mango chutney. Låt såsen koka på ganska stark värme i cirka 20 minuter tills den blivit tjockare. Smaka av med salt och peppar. Servera såsen som den är eller sila om du vill ha den slät.

Fräst squash

  1. Hyvla squashen på längden med en osthyvel. Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs squash, chili och salladslök någon minut på stark värme. Salta och peppra. Lägg eventuellt i några apelsinfiléer.

Servering

Skär ankbröstet i skivor och servera med citrussås, fräst squash och gärna en potatiskaka, till exempel Pommes Anna.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Cripe

2012-12-14

Hej, tack för detta recept! Det blir jättegott, det är enkelt och säkert. Då jag valde Mango Chutneyn stod jag och vägde mellan vanlig och en som var smaksatt med ingefära. Min tippning är att ingefära skulle kunna passa det också som en tilläggsdimension!

Liknande recept

Kycklingwok med nudlar och jordnötter

(47)

Kycklinglår i tomatsås

(10)

Grillad kyckling sweet and sour med kinakål

(1)

Grillad kyckling med grön asiatisk sallad

(12)

Kycklinglårfilé i ugn med vitlök

(31)

Hälsotallrik med indisk kyckling

(0)

Hel kyckling med kimchi och apelsinglaze

(12)

Kycklingbollar med paprikatzatziki

(19)
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 700 g ankbröst (ca 350 g per bröst)
  • 2 krm peppar
  • Citrussås:
  • 2 msk ankfett, eller smör
  • 0.5 finhackad gul lök
  • 1 citron, rivet skal och pressad saft
  • 1 apelsin, pressad saft
  • 1 apelsin, hinnfria filéer
  • 2 dl grädde
  • 1.5 msk kycklingfond
  • 3 msk mango chutney
  • 2 krm peppar
  • Fräst squash:
  • 1 grön squash
  • 1 msk olja
  • 1 finhackad röd chili
  • 3 hackade salladslökar
  • 2 krm peppar

Stekt ankbröst med citrussås och fräst squash

Betyg (1-5):
3.07 (27 betyg)

Anka och citrus är en klassisk kombo som aldrig blir tråkig.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:100º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Lägg ankbrösten med fettsidan upp. Skåra fettet med en vass kniv. Salta och peppra. Hetta upp en stekpanna och lägg i brösten med fettsidan ner. Salta och peppra på den fettfria sidan. Stek några minuter, vänd brösten och stek ytterligare några minuter. Lägg brösten med fettsidan upp i en ugnssäker form. Spara gärna det smälta ankfettet till såsen.
  2. Använd stektermometer: stick in nålen till mitten av ett bröst från sidan så att nästan hela nålen är i köttet. Stek i ugnen tills kärntemperaturen är 58-63 grader. Vid den temperaturen är köttet rött och saftigt. Om man genomsteker brösten, till 70 grader, kan köttet bli grått och lite torrt.

Citrussås

  1. Hetta upp ankfettet eller smält smöret i en kastrull. Låt löken fräsa någon minut, tillsätt sedan rivet citronskal, citrussaft, apelsinfiléer, grädde, fond och mango chutney. Låt såsen koka på ganska stark värme i cirka 20 minuter tills den blivit tjockare. Smaka av med salt och peppar. Servera såsen som den är eller sila om du vill ha den slät.

Fräst squash

  1. Hyvla squashen på längden med en osthyvel. Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs squash, chili och salladslök någon minut på stark värme. Salta och peppra. Lägg eventuellt i några apelsinfiléer.

Servering

Skär ankbröstet i skivor och servera med citrussås, fräst squash och gärna en potatiskaka, till exempel Pommes Anna.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Cripe

2012-12-14

Hej, tack för detta recept! Det blir jättegott, det är enkelt och säkert. Då jag valde Mango Chutneyn stod jag och vägde mellan vanlig och en som var smaksatt med ingefära. Min tippning är att ingefära skulle kunna passa det också som en tilläggsdimension!

Liknande recept

Kycklingwok med nudlar och jordnötter

(47)

Kycklinglår i tomatsås

(10)

Grillad kyckling sweet and sour med kinakål

(1)

Grillad kyckling med grön asiatisk sallad

(12)

Kycklinglårfilé i ugn med vitlök

(31)

Hälsotallrik med indisk kyckling

(0)

Hel kyckling med kimchi och apelsinglaze

(12)

Kycklingbollar med paprikatzatziki

(19)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies