För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Söndagsstek

Betyg (1-5):
2.82 (61 betyg)

Klassisk kalvstek med morötter, lök, lagerblad och en tidlös gräddsås. Servera med kokt potatis och valfria tillbehör. Den ultimata söndagsmiddagen!

Tillagningstid: 1 timme 45 minuter
Svårighetsgrad:Medel
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Ingredienser:
  • 1.3 kg kalvstek
  • 1 msk smör
  • 2 små gula lökar i klyftor
  • 2 morötter i bitar
  • 1 purjolök i bitar
  • 1 lagerblad
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 liter kokande vatten
  • 2 tsk salt
  • Gräddsås:
  • 2 msk vetemjöl, till redning av kalvbuljongen
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 2 msk rödavinbärsgelé
  • 1 krm peppar (eller efter smak)
  • 2 krm salt (eller efter smak)

Gör så här

  1. Smält smöret i en stekgryta och fräs lök, morötter och purjo utan att de tar färg. Lägg ner kalvsteken och kryddorna och bryn köttet runt om. Slå på det kokande vattnet, lägg på lock och låt köttet bräsera på svag värme ca 1 timme 15 minuter. Använd köttermometer. Kalvsteken är färdig när den visar 75º. Tag grytan från värmen och låt stå 15 minuter. Tag upp köttet och vira in det i folie.
  2. Koka ihop kalvbuljongen till nästan 0,5 dl/pers. Sila buljongen i en mindre gryta och vispa ner redningen. Tillsätt grädde och rödavinbärsgelé och sjud 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servering

Skär upp köttet och servera med kokt klyftpotatis och t ex minikronärtskockor, sockerärtor eller sparris. Eller på klassiskt vis med inlagd gurka och rödavinbärsgelé.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lars Adamsson

2014-09-28

Utsökt gott !

Liknande recept

Japanskt långkok med nudlar

(43)

Gremolatastekt biff

(1)

Fläskfilé africana

(43)

Rostbiff med currypotatissallad

(11)

Rostade rotfrukter med kassler

(27)

Baconlindad järpe med primörer

(16)

Karamelliserat fläskkött med örtsallad

(13)

Viltköttbullar med lingon och senapssås

(7)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • Ingredienser:
  • 1.3 kg kalvstek
  • 1 msk smör
  • 2 små gula lökar i klyftor
  • 2 morötter i bitar
  • 1 purjolök i bitar
  • 1 lagerblad
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 liter kokande vatten
  • 2 tsk salt
  • Gräddsås:
  • 2 msk vetemjöl, till redning av kalvbuljongen
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 2 msk rödavinbärsgelé
  • 1 krm peppar (eller efter smak)
  • 2 krm salt (eller efter smak)

Söndagsstek

Betyg (1-5):
2.82 (61 betyg)

Klassisk kalvstek med morötter, lök, lagerblad och en tidlös gräddsås. Servera med kokt potatis och valfria tillbehör. Den ultimata söndagsmiddagen!

Tillagningstid: 1 timme 45 minuter
Svårighetsgrad:Medel
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smält smöret i en stekgryta och fräs lök, morötter och purjo utan att de tar färg. Lägg ner kalvsteken och kryddorna och bryn köttet runt om. Slå på det kokande vattnet, lägg på lock och låt köttet bräsera på svag värme ca 1 timme 15 minuter. Använd köttermometer. Kalvsteken är färdig när den visar 75º. Tag grytan från värmen och låt stå 15 minuter. Tag upp köttet och vira in det i folie.
  2. Koka ihop kalvbuljongen till nästan 0,5 dl/pers. Sila buljongen i en mindre gryta och vispa ner redningen. Tillsätt grädde och rödavinbärsgelé och sjud 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servering

Skär upp köttet och servera med kokt klyftpotatis och t ex minikronärtskockor, sockerärtor eller sparris. Eller på klassiskt vis med inlagd gurka och rödavinbärsgelé.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lars Adamsson

2014-09-28

Utsökt gott !

Liknande recept

Japanskt långkok med nudlar

(43)

Gremolatastekt biff

(1)

Fläskfilé africana

(43)

Rostbiff med currypotatissallad

(11)

Rostade rotfrukter med kassler

(27)

Baconlindad järpe med primörer

(16)

Karamelliserat fläskkött med örtsallad

(13)

Viltköttbullar med lingon och senapssås

(7)