Sommartårta med maränger
Sommartårta med maränger
  • Tid 150 min + över natten
  • Ugn 100-175º

Sommartårta med maränger

3.16 (45 betyg)

Mandelmassa och maränger gör tårtan ännu lite godare.

  • Tillagningstid 150 min + över natten
  • Ingredienser 15
  • Ugnstemperatur 100-175º

Ingredienser

12 portioner
Maränger:
  • 1 ägg, endast vitan
  • 0.5 krm ättiksprit (12 %)
  • 0.5 dl strösocker
Tårtbotten:
  • 5 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1.5 dl potatismjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 200 g riven mandelmassa
  • 1 msk smör, till formen
  • 0.5 dl ströbröd, till formen
Fyllning och garnering:
  • 2 liter jordgubbar
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl fläderblomssaft eller rabarbersaft
  • 25 g mörk choklad
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

Maränger:

  1. 1

    Vispa äggvita, ättiksprit och hälften av sockret till ett vitt, fast skum. Rör i resten av sockret och klicka eller spritsa små maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda cirka 40 minuter på 100 grader, tills marängerna går lätt att ta loss från bakplåtspapperet.

Tårtbotten:

  1. 1

    Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner det i smeten.Rör sist i mandelmassan. Häll smeten i en smord och bröad form, cirka 22 centimeter i diameter. Grädda kakan cirka 40 minuter på 175 grader. Låt den svalna minst 30 minuter.

  2. 2

    Mosa eller skiva två tredjedelar av jordgubbarna. Vispa 3/4 av vispgrädden med halva mängden saft. Dela tårtbottnen i tre delar. Fyll tårtan med jordgubbarna och saftgrädden. Häll resterande saft på tårtan. Täck tårtan med plastfolie och låt den safta till sig i kylen till nästa dag.

Före servering:

  1. 1

    Vispa resterande mängd grädde och bred ut den på tårtans topp. Fördela maränger och resten av jordgubbarna (som gärna får vara hela) ovanpå. Smält chokladen i en skål i en kastrull med sjudande vatten, vattenbad, eller i mikro. Ringla chokladen över tårtan.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar