Sockerkaka med äpple, maräng och kardemumma

Sockerkaka med äpple, maräng och kardemumma

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(13)

Säsongens godaste äppelkaka, med frasig maräng och smak av kardemumma.

Tillagningstid: 35 min
Ugnstemperatur:175º
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 3 msk mjölk
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • Maräng
  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • Topping
  • 2 äpplen
  • 0.5 msk mortlad kardemumma

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst. Separera gulor och vitor. Rör ner 1 gula i taget i smörvispet. Tillsätt mjölk och mjöl blandat med bakpulver. Rör till en jämn smet.

Maräng:

  1. Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum och vänd ner resten av sockret.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i en form med måtten ca 20 x 30 cm. Fördela kaksmeten över hela botten och bred marängen ovanpå.
  3. Lägg tunt skivat äpple (använd gärna mandolin) omlott ovanpå och strö över kardemumma. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min.

Tips

För att äggvitan ska kunna vispas fast måste både bunke och vispar vara helt torra och rena.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

Sockerkaka med äpple, maräng och kardemumma
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 3 msk mjölk
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • Maräng
  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • Topping
  • 2 äpplen
  • 0.5 msk mortlad kardemumma

Sockerkaka med äpple, maräng och kardemumma

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(13)

Säsongens godaste äppelkaka, med frasig maräng och smak av kardemumma.

Tillagningstid: 35 min
Ugnstemperatur:175º
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst. Separera gulor och vitor. Rör ner 1 gula i taget i smörvispet. Tillsätt mjölk och mjöl blandat med bakpulver. Rör till en jämn smet.

Maräng:

  1. Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum och vänd ner resten av sockret.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i en form med måtten ca 20 x 30 cm. Fördela kaksmeten över hela botten och bred marängen ovanpå.
  3. Lägg tunt skivat äpple (använd gärna mandolin) omlott ovanpå och strö över kardemumma. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min.

Tips

För att äggvitan ska kunna vispas fast måste både bunke och vispar vara helt torra och rena.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ioana C.

2021-02-10

Heeeelt underbar! Skulle dock rekommendera att ha mer i mitten av ugnen så att marängen stelnar ordentligt :)

Eva Kerstin Linnea

2016-10-19

Den här blev så god att dottern fick tårar i ögonen. Då har man lyckats!