
Snabb focaccia
Snabbt recept på focaccia som bara jäser en gång. Vårt recept görs med mycket olivolja och flingsalt och toppas med oliver, men välj den topping du tycker bäst om! Recept av Karolina Olson Haglund.
- 25 g jäst
- 4 dl vatten, fingervarmt
- 0.5 dl olivolja
- 1 tsk salt
- 8 dl vetemjöl
- 0.5 dl olivolja + 0,5 dl till formen
- 0.5 msk flingsalt
- Topping
- urkärnade svarta oliver eller annan valfri topping
Gör så här
- Smula jästen i en bunke. Häll i lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, 0,5 dl olivolja, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta ihop till en ganska lös deg. Täck med bakduk och låt jäsa 40 min.
- Sätt ugnen på 250°. Lägg ett bakplåtspapper i en form med måtten ca 20 x 30 cm. Ringla 0,5 dl olivolja på pappret och häll ut degen. Ringla på ytterligare 0,5 dl olivolja på degen och tryck ut degen i kanterna. Gör små gropar med fingrarna och strö över flingsalt.
- Sätt ugnen på 250°. Tryck ner valfri topping i degen (eller lite extra olivolja) och grädda brödet mitt i ugnen till en innertemperatur på 98°, ca 20 min.
Tips

Annan god topping: soltorkad tomat, rödlök, fetaost, sardeller, rosmarin.
Snabb focaccia
Snabbt recept på focaccia som bara jäser en gång. Vårt recept görs med mycket olivolja och flingsalt och toppas med oliver, men välj den topping du tycker bäst om! Recept av Karolina Olson Haglund.
Gör så här
- Smula jästen i en bunke. Häll i lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, 0,5 dl olivolja, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta ihop till en ganska lös deg. Täck med bakduk och låt jäsa 40 min.
- Sätt ugnen på 250°. Lägg ett bakplåtspapper i en form med måtten ca 20 x 30 cm. Ringla 0,5 dl olivolja på pappret och häll ut degen. Ringla på ytterligare 0,5 dl olivolja på degen och tryck ut degen i kanterna. Gör små gropar med fingrarna och strö över flingsalt.
- Sätt ugnen på 250°. Tryck ner valfri topping i degen (eller lite extra olivolja) och grädda brödet mitt i ugnen till en innertemperatur på 98°, ca 20 min.
Tips

Annan god topping: soltorkad tomat, rödlök, fetaost, sardeller, rosmarin.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-06-01
Vad kul att höra, Johannes! Hoppas frugan också fick smaka sen :)
2022-05-30
det blev väldigt gott med rosmarin och feta ost, jag åt upp halva formen innan frugan kom hem :)
2022-04-29
Hej Lars, det går säkert bra, men vi har inte provbakat med det. Följ instruktionerna på torrjäst-paketet, oftast brukar man blanda den med mjölet. Lycka till och berätta gärna hur det blev :)
2022-04-27
Hej! Kan man använda sig av torrjäst istället för vanlig jäst?
2022-02-21
Hej Milla, tack för din kommentar. Vi har minskat lite på flingsaltet nu, men det är såklart en smaksak hur mycket man vill salta. Ha en fin dag!
2022-02-19
Stämmer det verkligen med en matsked flingsalt över focaccan? Det blev ju jättesalt så var tvungen att skrapa bort översta ytan för att kunna äta.:( Känns som en tesked hade varit mer rätt nu i efterhand.
2021-08-26
Hej Karin, det är 0,5 dl olja i degen. Sedan 0,5 dl olja till formen och 0,5 dl olja att ringla över. Vi ska förtydliga detta i receptet. Tack för din feedback och lycka till med bakningen! /Elsa, webbredaktör
2021-08-25
Ska det vara 0,5 dl el 1 dl Olivolja i degen? Står ju olivolja på två ställen…att det ska vara 0,5 dl i formen är jag med på men osäker på mängden i degen….
2020-08-22
Supergott och så enkelt❣️👍🏼
2020-07-20
Lätt att göra 👌
2020-07-13
Mycket gott!!! Jag hällde på extra mycket olivolja för smaken och konsistensens skull.
2020-05-24
Jättegott! Toppade med flingsalt och svarta oliver. Kommer att ringla över mer olivolja nästa gång.
2020-05-24
Mycket enkelt och mycket gott! Toppade med svarta oliver och rosmarin.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-06-01
Vad kul att höra, Johannes! Hoppas frugan också fick smaka sen :)
Johannes
2022-05-30
det blev väldigt gott med rosmarin och feta ost, jag åt upp halva formen innan frugan kom hem :)
2022-04-29
Hej Lars, det går säkert bra, men vi har inte provbakat med det. Följ instruktionerna på torrjäst-paketet, oftast brukar man blanda den med mjölet. Lycka till och berätta gärna hur det blev :)
Lars
2022-04-27
Hej! Kan man använda sig av torrjäst istället för vanlig jäst?
2022-02-21
Hej Milla, tack för din kommentar. Vi har minskat lite på flingsaltet nu, men det är såklart en smaksak hur mycket man vill salta. Ha en fin dag!
Milla
2022-02-19
Stämmer det verkligen med en matsked flingsalt över focaccan? Det blev ju jättesalt så var tvungen att skrapa bort översta ytan för att kunna äta.:( Känns som en tesked hade varit mer rätt nu i efterhand.
2021-08-26
Hej Karin, det är 0,5 dl olja i degen. Sedan 0,5 dl olja till formen och 0,5 dl olja att ringla över. Vi ska förtydliga detta i receptet. Tack för din feedback och lycka till med bakningen! /Elsa, webbredaktör
Karin
2021-08-25
Ska det vara 0,5 dl el 1 dl Olivolja i degen? Står ju olivolja på två ställen…att det ska vara 0,5 dl i formen är jag med på men osäker på mängden i degen….
Ulrika
2020-08-22
Supergott och så enkelt❣️👍🏼
Maria
2020-07-20
Lätt att göra 👌
Julia
2020-07-13
Mycket gott!!! Jag hällde på extra mycket olivolja för smaken och konsistensens skull.
Anna
2020-05-24
Jättegott! Toppade med flingsalt och svarta oliver. Kommer att ringla över mer olivolja nästa gång.
Sigbrith
2020-05-24
Mycket enkelt och mycket gott! Toppade med svarta oliver och rosmarin.