Vörtbröd med porter och svagdricka

Vörtbröd med porter och svagdricka

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(47)

Ett saftigt och gott vörtbröd med smak av kanel, ingefära, pomerans och nejlika.

Tillagningstid: 3 timmar
Ugnstemperatur:250-175º
2 stycken
  • 50 g smör
  • 75 g vörtmix
  • 3 tsk malen pomerans
  • 0.5 tsk malen nejlika
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 3 dl porter
  • 2 dl svagdricka
  • 50 g jäst
  • 1 dl brödsirap
  • 6.5 dl rågsikt
  • 6.5 dl vetemjöl
  • 1 msk smält smör
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Smält smöret, tillsätt samtligakryddor utom saltet samt porteroch svagdricka under omrörning.Värm vätskan till fingervarmt(37 grader). Smula ner jästen i en skål eller degblandare. Tillsätt lite av degvätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degvätskan samt sirap och blanda. Tillsätt därefter hälften av mjölsorterna och arbeta degen ordentligt i cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  2. Tillsätt resterande mjöl samtsaltet och arbeta degen kraftigti ytterligare 5 minuter i maskineller 10 minuter för hand.Jäs degen under bakduk i cirka45 minuter.
  3. Ta upp degen på väl mjölatbakbord och knåda den ordentligt.Dela i 2 delar och arbeta utvarje del till en limpa. Lägg limpornapå bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk icirka 45 minuter.
  4. Skär eventuellt ett par snitti limporna med en vass kniv.Sätt in limporna i mitten av ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda i cirka 50 minuter eller tills limporna låter ihåliga när du knackar på dem på undersidan.
  5. Pensla de nygräddadelimporna med smält smör ochlåt kallna.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-01-11

Hej Måttbeställd, 75 gram vörtmix blir lagom!

Måttbeställd

2021-12-22

Vörtmix från Kockens och Santa Maria är (numera) på 70-75 g! Vikt eller påse, det är frågan?

Mikael Olsson

2014-11-01

Helt underbart gott blev det =) och tillsammans med griljerad skinka oslagbart!

Bengan

2011-12-17

Suveränt bröd.Svärmor trodde vi hade köpt brödet i ett bageri.

Vörtbröd med porter och svagdricka
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 50 g smör
  • 75 g vörtmix
  • 3 tsk malen pomerans
  • 0.5 tsk malen nejlika
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 3 dl porter
  • 2 dl svagdricka
  • 50 g jäst
  • 1 dl brödsirap
  • 6.5 dl rågsikt
  • 6.5 dl vetemjöl
  • 1 msk smält smör
  • 2 tsk salt

Vörtbröd med porter och svagdricka

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(47)

Ett saftigt och gott vörtbröd med smak av kanel, ingefära, pomerans och nejlika.

Tillagningstid: 3 timmar
Ugnstemperatur:250-175º
2 stycken

Gör så här

  1. Smält smöret, tillsätt samtligakryddor utom saltet samt porteroch svagdricka under omrörning.Värm vätskan till fingervarmt(37 grader). Smula ner jästen i en skål eller degblandare. Tillsätt lite av degvätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degvätskan samt sirap och blanda. Tillsätt därefter hälften av mjölsorterna och arbeta degen ordentligt i cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  2. Tillsätt resterande mjöl samtsaltet och arbeta degen kraftigti ytterligare 5 minuter i maskineller 10 minuter för hand.Jäs degen under bakduk i cirka45 minuter.
  3. Ta upp degen på väl mjölatbakbord och knåda den ordentligt.Dela i 2 delar och arbeta utvarje del till en limpa. Lägg limpornapå bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk icirka 45 minuter.
  4. Skär eventuellt ett par snitti limporna med en vass kniv.Sätt in limporna i mitten av ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda i cirka 50 minuter eller tills limporna låter ihåliga när du knackar på dem på undersidan.
  5. Pensla de nygräddadelimporna med smält smör ochlåt kallna.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-01-11

Hej Måttbeställd, 75 gram vörtmix blir lagom!

Måttbeställd

2021-12-22

Vörtmix från Kockens och Santa Maria är (numera) på 70-75 g! Vikt eller påse, det är frågan?

Mikael Olsson

2014-11-01

Helt underbart gott blev det =) och tillsammans med griljerad skinka oslagbart!

Bengan

2011-12-17

Suveränt bröd.Svärmor trodde vi hade köpt brödet i ett bageri.