Skållat rågbröd

Skållat rågbröd

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Enkelt recept på skållad limpa med rågsikt och kummin där degen förbereds på kvällen och sedan får vila i kylen över natten. På morgonen kan du servera nybakade limpor till frukost!

Tillagningstid: 20 min + tid att jäsa
Ugnstemperatur:225-175º
2 stycken
  • Dag 1:
  • 5 dl rågsikt (275 g)
  • 1 msk stött kummin
  • 0.5 liter vatten
  • Dag 2:
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 0.25 dl mörk sirap
  • 2 tsk ättiksprit (12 %)
  • 7 dl rågsikt (385 g)
  • 2 tsk salt
  • Till utbakning:
  • 2 dl vetemjöl (120 g)
  • 1 msk olja

Gör så här

  1. Blanda rågsikt och stött kummin i en rymlig bunke. Koka upp vatten och låt det svalna någon minut. Häll vattnet över blandningen. Arbeta till en lös smet. Täck med plast och ställ i kylskåp minst 8 timmar eller över natten.

Dag 2

  1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten med salt, sirap och ättiksprit. Tillsätt rågsikt. Rör ihop till en jämn smet.
  2. Blanda ihop de båda degarna och arbeta den under 5 minuter. Degen är fortfarande väldigt lös. Låt jäsa 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta in vetemjölet, lite i taget. Fördela degen i 2 brödformar 10x25 centimeter med bakplåtspapper i. Låt jäsa till ungefär dubbel storlek, cirka 1 timme.
  4. Pensla bröden med olja. Baka brödet i 225 grader i 15 minuter, sedan i 175 grader i cirka 1 timme. Stäng av ugnen och låt brödet ligga kvar i ugnen ytterligare 1 timme. Ta limporna ur formarna och låt kallna inlindade i en handduk, så att skorpan blir mjuk.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Bertil

2019-04-27

Underligt recept som borde kontrolleras. Dag 1: "...till en smidig deg". Det blir det inte, utan sväller snabbt till en hård grötklump. Dag 2: "degen är fortfarande väldig lös". Det är den inte alls. Jag får sätta till vatten efter egen känsla för att den ska bli lös. (Obs att jag ändå vägt mjölet)

Checkbox Coop

2013-02-20

Brödet kalljäser i kylskåp i 8 timmar.

Michelle

2013-02-18

Skumt namn: "kalljäst", med tank på att degen inte får kalljäsa...

Checkbox Coop

2013-02-12

Degen ska vara kladdig och den ska inte knådas.Mer mjöl innebär torrare bröd. Det är viktigt att ha torra mjölade händer och inte överarbeta degen.

Sofia

2013-02-11

Varför ska degen vara så kladdigt? Eller är det inte meningen att man ska knåda in vetemjölet när det jäst klart? Har tagit dubbel mängd vetemjöl och ändå är det geggamojja.

Checkbox Coop

2013-01-08

Receptet är nu rättat.

Annika

2013-01-07

Vad har ni nu skrivit i receptet på kalljäst kumminbröd???

Ann-Sofi

2013-01-07

Jag förstår inte vad som menas med koka upp gräddig och len, dag 1.

Britt

2013-01-07

Väldigt konstigt skrivet i receptet för dag 1

Ulrika

2012-12-30

Kanongott! Hade det tillsammans med en morotssoppa med ingefära.. Supergott!

Skållat rågbröd
11 st
  • Ingredienser (11)
  • Dag 1:
  • 5 dl rågsikt (275 g)
  • 1 msk stött kummin
  • 0.5 liter vatten
  • Dag 2:
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 0.25 dl mörk sirap
  • 2 tsk ättiksprit (12 %)
  • 7 dl rågsikt (385 g)
  • 2 tsk salt
  • Till utbakning:
  • 2 dl vetemjöl (120 g)
  • 1 msk olja

Skållat rågbröd

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Enkelt recept på skållad limpa med rågsikt och kummin där degen förbereds på kvällen och sedan får vila i kylen över natten. På morgonen kan du servera nybakade limpor till frukost!

Tillagningstid: 20 min + tid att jäsa
Ugnstemperatur:225-175º
2 stycken

Gör så här

  1. Blanda rågsikt och stött kummin i en rymlig bunke. Koka upp vatten och låt det svalna någon minut. Häll vattnet över blandningen. Arbeta till en lös smet. Täck med plast och ställ i kylskåp minst 8 timmar eller över natten.

Dag 2

  1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten med salt, sirap och ättiksprit. Tillsätt rågsikt. Rör ihop till en jämn smet.
  2. Blanda ihop de båda degarna och arbeta den under 5 minuter. Degen är fortfarande väldigt lös. Låt jäsa 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta in vetemjölet, lite i taget. Fördela degen i 2 brödformar 10x25 centimeter med bakplåtspapper i. Låt jäsa till ungefär dubbel storlek, cirka 1 timme.
  4. Pensla bröden med olja. Baka brödet i 225 grader i 15 minuter, sedan i 175 grader i cirka 1 timme. Stäng av ugnen och låt brödet ligga kvar i ugnen ytterligare 1 timme. Ta limporna ur formarna och låt kallna inlindade i en handduk, så att skorpan blir mjuk.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Bertil

2019-04-27

Underligt recept som borde kontrolleras. Dag 1: "...till en smidig deg". Det blir det inte, utan sväller snabbt till en hård grötklump. Dag 2: "degen är fortfarande väldig lös". Det är den inte alls. Jag får sätta till vatten efter egen känsla för att den ska bli lös. (Obs att jag ändå vägt mjölet)

Checkbox Coop

2013-02-20

Brödet kalljäser i kylskåp i 8 timmar.

Michelle

2013-02-18

Skumt namn: "kalljäst", med tank på att degen inte får kalljäsa...

Checkbox Coop

2013-02-12

Degen ska vara kladdig och den ska inte knådas.Mer mjöl innebär torrare bröd. Det är viktigt att ha torra mjölade händer och inte överarbeta degen.

Sofia

2013-02-11

Varför ska degen vara så kladdigt? Eller är det inte meningen att man ska knåda in vetemjölet när det jäst klart? Har tagit dubbel mängd vetemjöl och ändå är det geggamojja.

Checkbox Coop

2013-01-08

Receptet är nu rättat.

Annika

2013-01-07

Vad har ni nu skrivit i receptet på kalljäst kumminbröd???

Ann-Sofi

2013-01-07

Jag förstår inte vad som menas med koka upp gräddig och len, dag 1.

Britt

2013-01-07

Väldigt konstigt skrivet i receptet för dag 1

Ulrika

2012-12-30

Kanongott! Hade det tillsammans med en morotssoppa med ingefära.. Supergott!