Bagels med sötpotatis
  • Tid 1 tim + 50 min jästid
  • Ugn 200º

Bagels med sötpotatis

4.75 (4 betyg)

Bagels är inte bara goda. De är kul att baka.

  • Tillagningstid 1 tim + 50 min jästid
  • Ingredienser 8
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

10 stycken
  • 200 g sötpotatis
  • 25 g jäst
  • 4 dl ljummet vatten (37 grader)
  • 1 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl + till utbakning
  • 1 äggvita, till pensling
  • 2 msk vallmofrön
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skala och finriv sötpotatisen. Krama ut överflödig vätska. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, sötpotatis, honung och salt.

  2. 2

    Rör ner mjölet lite i taget. Arbeta degen 5 min i maskin eller 10 min för hand. Täck bunken och låt degen jäsa 30 min.

  3. 3

    Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Skär degen i tio bitar och rulla till bollar. Stick ner ett mjölat finger mitt i bollen och snurra runt degen kring fingret för att skapa hålet i mitten.

  4. 4

    Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk. Låt jäsa 20 min. Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten i en stor kastrull eller stekpanna. Lägg i bröden (några i taget) försiktigt i det heta vattnet och koka 1 minut. Vänd sedan bröden och låt koka 1 minut till.

  5. 5

    Lägg på ett galler och låt dem droppa av ett par minuter. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med lättvispad äggvita och strö på vallmofrön. Grädda bröden mitt i ugnen ca 30 min, till en innertemperatur på 98° och fin färg.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar