Seljanka
  • Tid 30 min

Seljanka

3.65 (17 betyg)

Härligt matig soppgryta med smak av timjan och kapris.

  • Tillagningstid 30 min
  • Ingredienser 21

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g laxfilé, gärna biten närmast huvudet
  • 1 purjolök, i bitar
  • 2 morötter, i bitar
  • 4 potatisar, i bitar
  • 1 palsternacka, i bitar
  • 0.25 rotselleri, i bitar
  • 2 msk smör
  • 1.5 finhackad vitlöksklyfta
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 liter fiskbuljong
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk torkad timjan, eller smaka av med färsk
  • 3 saltgurkor, i skivor
  • 2 msk kapris
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 0.25 hackad persilja
Servering:
  • 1 dl crème fraiche, eller yoghurt 10%
  • 0.5 lantbröd
  • 1 dl svarta oliver
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär laxen i 2-3 centimeter stora, skinn- och benfria bitar. Ställ dem kallt tills de ska användas. Fräs purjolök, morötter, potatis, palsternacka och rotselleri i smöret i en stor gryta, utan att de tar färg. Tillsätt vitlök, tomatpuré, fiskbuljong, lagerblad och timjan.

  2. 2

    Lägg eventuellt ner skrov och huvud, från laxen. Låt alltsammans sjuda under lock på svag värme tills rotsakerna är knappt mjuka, cirka 15 minuter. Hit kan soppan förberedas. Ta upp skrov, lagerblad och timjan. Lägg i saltgurkan tillsammans med kapris, citronskal och laxkött.

  3. 3

    Peppra och salta. Sjud soppan under lock cirka 3 minuter. Lägg ner persilja och extra kapris i soppan precis före servering.

Servering

Lägg gärna en klick crème fraiche eller yoghurt i tallriken. Servera även ett gott lantbröd och oliver till.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Den som är laktosintolerant väljer laktosfri eller -låg yoghurt till serveringen. Glutenfritt bröd till den som inte tål gluten.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Albin

    bästa soppan som finns