Rostad sparris med hollandaisesås och rom
  • Tid 25 min
  • Ugn 225º

Rostad sparris med hollandaisesås och rom

2.88 (8 betyg)

Ingen påsk utan sparris. Med fluffig hollandaise och rom blir det en höjdare på påskbuffén.

  • Tillagningstid 25 min
  • Ingredienser 9
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g färsk grön sparris
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
Hollandaisesås:
  • 125 g smör
  • 2 ägg, endast gulorna
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk vatten
  • 0.5 tsk flingsalt
Till servering:
  • 100 g löjrom eller annan rom
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Börja med att göra hollandaisesåsen.

  2. 2

    Skär bort den nedre delen på sparrisen. Häll olivoljan på bakplåtspappersklädd plåt och fördela sedan sparrisen på plåten.

  3. 3

    Rosta i ugnen i cirka 10 minuter. Rör om några gånger. Salta. Servera sparrisen ljummen med hollandaise och rom.

Hollandaisesås

  1. 1

    Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa äggulor, citronsaft och vatten i en kastrull eller rostfri bunke. Ställ kastrullen eller bunken i en större kastrull med sjudande vatten (vattenbad).

  2. 2

    Vispa tills blandningen tjocknat. Fortsätt vispa och tillsätt det avsvalnade smöret, först droppvis, sedan i en tunn stråle. Ta inte med bottensatsen. Såsen ska bli tjock och blank. Smaka av med salt.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Om hollandaisesåsen börjar skära sig, tillsätt en isbit eller lite kallt vatten och fortsätt vispa kraftigt.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • gunilla gylje

    det här receptet är mycket bra och gott och lätt att göra.