Rostad potatissoppa med chorizo och friterad grönkål

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(12)

Stekt chorizo och frasig grönkål gör den här soppan till en riktig hit! Recept av Eleonora von Essen

Tillagningstid: 45 min
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 800 g mjölig potatis
  • 1 gul lök
  • 1 hel vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl crème fraiche
  • 25 g grönkål, plockade blad (utan stjälk)
  • 5 dl neutral olja
  • 1 chorizo, gärna färsk men annars rökt
  • finsalt
  • olja, till stekning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala potatisen och skär i bitar. Skär löken i kvartar med skalet kvar. Vänd runt i olja på en ugnsplåt. Lägg även den hela vitlöken på plåten. Rosta mitt i ugnen tills allt har fin färg och är genommjukt, ca 35 min.
  2. Koka upp vatten och buljongtärningar. Kläm ut vitlöksklyftorna ur skalen och ta bort skalet från löken. Lägg potatis, lök och vitlök i buljongen och tillsätt crème fraichen. Låt sjuda ca 5 min. Mixa soppan slät med en mixerstav och smaka av med salt och peppar.
  3. Hetta upp oljan till ca 180° i en kastrull med höga kanter. Fritera lite grönkål i taget tills den blir frasig, lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta.
  4. Ta bort skinnet på chorizon om du använder färsk korv. Smula sönder köttet, alternativt finhacka om du använder rökt korv. Fräs gyllene i olja.
  5. Toppa soppan med chorizo och grönkål och servera med bröd.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Åsa

2020-02-04

Jättegod soppa. Mild och krämig. Jag har testat några tillägg som jag tycker gör soppan ännu godare och mustigare: Byt ut ca 150g av potatisen mot rotselleri, blanda lite spiskummin i olivoljan, byt ut ca 1dl av vattnet till buljongen mot vitt vin. Om chorizon inte är jättestark kan det vara gott med lite chiliflakes.

Liknande recept

Spara recept

Fiskpinnar med mumsigt mos och picklad sallad

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Potatis- och löktortillas med tomatsalsa

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Pustagryta

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Färsbiffar med tomatsalsa och rotfruktsgratäng

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Biff rydberg med en twist

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Lutfisk med bakade rotsaker och blomkålssås

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Stekta gnocchi med parmesan och örter

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Fläskkotletter med mos och spenat

Betyg
Betyg
(12)
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 800 g mjölig potatis
  • 1 gul lök
  • 1 hel vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl crème fraiche
  • 25 g grönkål, plockade blad (utan stjälk)
  • 5 dl neutral olja
  • 1 chorizo, gärna färsk men annars rökt
  • finsalt
  • olja, till stekning

Rostad potatissoppa med chorizo och friterad grönkål

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(12)

Stekt chorizo och frasig grönkål gör den här soppan till en riktig hit! Recept av Eleonora von Essen

Tillagningstid: 45 min
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala potatisen och skär i bitar. Skär löken i kvartar med skalet kvar. Vänd runt i olja på en ugnsplåt. Lägg även den hela vitlöken på plåten. Rosta mitt i ugnen tills allt har fin färg och är genommjukt, ca 35 min.
  2. Koka upp vatten och buljongtärningar. Kläm ut vitlöksklyftorna ur skalen och ta bort skalet från löken. Lägg potatis, lök och vitlök i buljongen och tillsätt crème fraichen. Låt sjuda ca 5 min. Mixa soppan slät med en mixerstav och smaka av med salt och peppar.
  3. Hetta upp oljan till ca 180° i en kastrull med höga kanter. Fritera lite grönkål i taget tills den blir frasig, lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta.
  4. Ta bort skinnet på chorizon om du använder färsk korv. Smula sönder köttet, alternativt finhacka om du använder rökt korv. Fräs gyllene i olja.
  5. Toppa soppan med chorizo och grönkål och servera med bröd.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Åsa

2020-02-04

Jättegod soppa. Mild och krämig. Jag har testat några tillägg som jag tycker gör soppan ännu godare och mustigare: Byt ut ca 150g av potatisen mot rotselleri, blanda lite spiskummin i olivoljan, byt ut ca 1dl av vattnet till buljongen mot vitt vin. Om chorizon inte är jättestark kan det vara gott med lite chiliflakes.

Liknande recept

Spara recept

Fiskpinnar med mumsigt mos och picklad sallad

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Potatis- och löktortillas med tomatsalsa

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Pustagryta

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Färsbiffar med tomatsalsa och rotfruktsgratäng

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Biff rydberg med en twist

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Lutfisk med bakade rotsaker och blomkålssås

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Stekta gnocchi med parmesan och örter

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Fläskkotletter med mos och spenat

Betyg
Betyg
(12)