Risgrynsgröt i olika portioner

Risgrynsgröt i olika portioner

3.28 (29 betyg)

  • Ingredienser 15

Tillagningstid: ca 1 timme

Ingredienser

4 portioner
4 portioner (blir ca 1 liter färdig gröt):
  • 1.5 dl ris
  • 3 dl vatten
  • msk margarin eller smör
  • 0.5 tsk salt
  • 7 dl mjölk
6 portioner (blir ca 1½ liter färdig gröt):
  • 2.5 dl ris
  • 5 dl vatten
  • 1.5 msk margarin eller smör
  • 0.75 tsk salt
  • 9 dl mjölk
10 portioner (blir ca 2 1/4 liter färdig gröt):
  • 4 dl ris
  • 8 dl vatten
  • 2 msk margarin eller smör
  • 1.25 tsk salt
  • liter mjölk
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Kokas oftast på rundkornigt, s k grötris, men även långkornigt, ej specialbehandlat ris kan användas. Konsistensen på gröten blir olika.

  2. 2

    Mät upp ris, vatten, fett och salt i en rymlig gryta. Koka upp och koka under lock på svag värme ca 10 min. Tillsätt mjölken, den större mängden om gröten ska svälla ovanpå spisen, och gärna en eller ett par bitar hel kanel. Rör om. Koka upp på nytt, passa så att det inte kokar över. Ställ sedan grytan, täckt med lock, på mycket svag värme så att gröten inte bränns. Låt gröten svälla utan omrörning ovanpå spisen ca 40 min eller i 100°C ugnsvärme ca 1 timme. Man kan också låta grytan stå på en tjock träskärbräda ca 1 1/2 timme eller längre. Koka upp gröten. Är den för tunn, koka den några minuter utan lock. Är den för tjock, späd med lite mjölk och rör om. Smaksätt ev med lite socker.

  3. 3

    Korngrynsgröt tillagas på samma sätt som risgrynsgröt.

  4. 4

    Kall risgrynsgröt kan blandas med vispad grädde och smaksättas på olika sätt t ex med vanilj- eller vanilllinsocker eller med apelsiner. Kan också användas i kålpudding, kåldolmar och pirogfyllning. Koka då gröten utan kanel och socker. Till: mjölk, malen kanel och socker

Tål inte allt?

  1. 1

    Utan mjölk: Byt ut mjölken mot havre- eller risdryck även till servering och använd mjölkfritt margarin. Koka eventuellt lite kängre utan lock. Låglaktos: Använd låglaktos eller laktosfri mjölk, även till servering. Receptet är utan gluten och ägg.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Kerstin

    Det skall uppenbarligen stå 1 1/2 liter mjölk i 10 portioner receptet, synd att jag inte kunde GISSA mig till det innan jag försökte tillaga det!