Räktårta med rom

Räktårta med rom

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(2)

Detta är en variant på matjestårta men med räkor, den är supergod och passar perfekt på midsommarbuffén. Botten görs av kavring och fyllningen har smak av pepparrot. Recept av Liselotte Forslin.

Tillagningstid: 45 min + 3 tim i kyl
8 portioner
  • 225 g kavring
  • 200 g smält smör
  • 500 g handskalade räkor (1 kg med skal om man vill skala själv)
  • 500 g cream cheese
  • 2 dl crème fraiche
  • 160 g stenbitsrom
  • 0.5 dl finriven pepparrot
  • 1 citron, rivet skal
  • 5 gelatinblad
  • nymalen svartpeppar
  • Till garnering
  • ärtskott och mâchesallad

Gör så här

  1. Mixa brödet i matberedare monterad med knivblad. Häll i smöret och blanda till en smet.
  2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med avtagbar kant, 26–28 cm i diameter. Klipp remsor av bakplåtspapper och täck kanterna.
  3. Tryck ut kavringsmeten i ett jämnt lager i botten och ställ kallt.
  4. Hacka hälften av räkorna grovt. Rör ihop cream cheese, crème fraiche, 1 burk rom och de hackade räkorna, smaka av med pepparrot och citronskal.
  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de är mjuka, ca 5 min. Ta upp dem och smält på svag värme i en liten kastrull. Rör ner i smeten och blanda väl. Fördela i ett jämnt lager över kavringbotten och ställ in i kylen minst 3 timmar.
  6. Dra försiktigt bort bakplåtspapperen och flytta tårtan till ett serveringsfat. Garnera tårtan med räkor och rom. Täck kanterna med mâchesallad eller ärtskott. Dra ev några varv med pepparkvarnen.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Räktårta med rom
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 225 g kavring
  • 200 g smält smör
  • 500 g handskalade räkor (1 kg med skal om man vill skala själv)
  • 500 g cream cheese
  • 2 dl crème fraiche
  • 160 g stenbitsrom
  • 0.5 dl finriven pepparrot
  • 1 citron, rivet skal
  • 5 gelatinblad
  • nymalen svartpeppar
  • Till garnering
  • ärtskott och mâchesallad

Räktårta med rom

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(2)

Detta är en variant på matjestårta men med räkor, den är supergod och passar perfekt på midsommarbuffén. Botten görs av kavring och fyllningen har smak av pepparrot. Recept av Liselotte Forslin.

Tillagningstid: 45 min + 3 tim i kyl
8 portioner

Gör så här

  1. Mixa brödet i matberedare monterad med knivblad. Häll i smöret och blanda till en smet.
  2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med avtagbar kant, 26–28 cm i diameter. Klipp remsor av bakplåtspapper och täck kanterna.
  3. Tryck ut kavringsmeten i ett jämnt lager i botten och ställ kallt.
  4. Hacka hälften av räkorna grovt. Rör ihop cream cheese, crème fraiche, 1 burk rom och de hackade räkorna, smaka av med pepparrot och citronskal.
  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de är mjuka, ca 5 min. Ta upp dem och smält på svag värme i en liten kastrull. Rör ner i smeten och blanda väl. Fördela i ett jämnt lager över kavringbotten och ställ in i kylen minst 3 timmar.
  6. Dra försiktigt bort bakplåtspapperen och flytta tårtan till ett serveringsfat. Garnera tårtan med räkor och rom. Täck kanterna med mâchesallad eller ärtskott. Dra ev några varv med pepparkvarnen.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!