

Räkgryta
Fantastisk god one pot- räkgryta med fänkål, potatis och morötter som görs från grunden med egen fond.
- 500 g frysta räkor med skal, tinade
- 1 msk olivolja
- 1 gul lök, hackad
- 1 vitlöksklyfta, finriven
- 2 msk tomatpuré
- 3 dl vatten
- 1 dl vitt matlagningsvin
- 1 fänkål
- 300 g potatis, tärnad
- 200 g morot, tärnad
- 0.5 tsk cayennepeppar
- 3 dl vatten
- 2.5 dl grädde
- salt
Gör så här
- Skala räkorna och lägg dem åt sidan, spara skalen. Hetta upp olja i en kastrull och stek räkskalen tillsammans med hälften av löken, vitlöken och tomatpurén. Stek tills allt fått en rostad mörkröd färg.
- Häll på vatten och vin och låt koka ca 4 min. Sila av räkfonden ner i en skål med en finmaskig sil. Fräs resten av lök, halva fänkålen i tärningar, potatis och morot med cayennepeppar i olja i kastrullen.
- Häll på räkfonden, vatten och grädde och låt sjuda under lock tills potatisen är mjuk, ca 10 min. Smaka av med salt. Toppa grytan med de skalade räkorna och tunt hyvlad fänkål.
Räkgryta
Fantastisk god one pot- räkgryta med fänkål, potatis och morötter som görs från grunden med egen fond.
Gör så här
- Skala räkorna och lägg dem åt sidan, spara skalen. Hetta upp olja i en kastrull och stek räkskalen tillsammans med hälften av löken, vitlöken och tomatpurén. Stek tills allt fått en rostad mörkröd färg.
- Häll på vatten och vin och låt koka ca 4 min. Sila av räkfonden ner i en skål med en finmaskig sil. Fräs resten av lök, halva fänkålen i tärningar, potatis och morot med cayennepeppar i olja i kastrullen.
- Häll på räkfonden, vatten och grädde och låt sjuda under lock tills potatisen är mjuk, ca 10 min. Smaka av med salt. Toppa grytan med de skalade räkorna och tunt hyvlad fänkål.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-04-20
Kul att du gillar den, Emma!
2022-04-20
Jättegod! Hade i palsternacka också, blev gott.
2020-12-07
Hej Therese, precis! Det ska vara 3 dl varje gång :) /Maja, redaktör
2020-12-03
Det står både i steg 2 och steg 3 att det ska vara vatten i, är det 3 dl varje gång då?
2020-12-02
Man måste ha mycket mer av fonden och vitlök om man ska få någon smak. Plus att den blev alldeles för rinnig..
2020-05-11
Jättegod! Fick googla på om räkhuvudena också skulle vara med. Men, det ska de inte. Hade inga morötter, god ändå. Slängde i lite sockerärtor på slutet.
2020-04-19
Mmmm...detta var verkligen super, supergott!! För mig väldigt fin balans mellan konsistenser, smaker och kryddor. Den här måste ni prova!
2020-03-22
Vi hade lite mer vitlök och lite mer av vår italienska peperoncino Vi hade inte fänkål hemma utan tog lite av våra egenodlade vaxbönor istället Mycket gott! Delikat
2020-03-20
Tycker att den var supergod och smakrik (utan extra buljongtärning)
2020-03-17
Slängde in en buljongtärning också då resultatet annars blev lite väl tamt.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-04-20
Kul att du gillar den, Emma!
Emma
2022-04-20
Jättegod! Hade i palsternacka också, blev gott.
2020-12-07
Hej Therese, precis! Det ska vara 3 dl varje gång :) /Maja, redaktör
Therese
2020-12-03
Det står både i steg 2 och steg 3 att det ska vara vatten i, är det 3 dl varje gång då?
Fanny
2020-12-02
Man måste ha mycket mer av fonden och vitlök om man ska få någon smak. Plus att den blev alldeles för rinnig..
Eva
2020-05-11
Jättegod! Fick googla på om räkhuvudena också skulle vara med. Men, det ska de inte. Hade inga morötter, god ändå. Slängde i lite sockerärtor på slutet.
Magnus
2020-04-19
Mmmm...detta var verkligen super, supergott!! För mig väldigt fin balans mellan konsistenser, smaker och kryddor. Den här måste ni prova!
Catharina
2020-03-22
Vi hade lite mer vitlök och lite mer av vår italienska peperoncino Vi hade inte fänkål hemma utan tog lite av våra egenodlade vaxbönor istället Mycket gott! Delikat
Lena
2020-03-20
Tycker att den var supergod och smakrik (utan extra buljongtärning)
Daniel
2020-03-17
Slängde in en buljongtärning också då resultatet annars blev lite väl tamt.