Rågkusar med rödbetor och frötopping
  • Tid 3 tim
  • Ugn 200º

Rågkusar med rödbetor och frötopping

3.67 (3 betyg)

Morot och rödbeta gör de här rågkusarna riktigt saftiga.

  • Tillagningstid 3 tim
  • Ingredienser 13
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

16 stycken
  • 150 g morötter
  • 150 g färska rödbetor
  • 25 g jäst
  • 5 dl kall mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 8 dl rågsikt
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 50 g rumsvarmt smör
Topping
  • 1 ägg
  • 1 msk vita sesamfrön
  • 1 msk solrosfrön
  • 1 tsk flingsalt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skala och riv morötter och rödbetor grovt. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, salt och honung. Rör ner rotfrukterna och rör om.

  2. 2

    Häll i rågsikt och vetemjöl lite i taget under omrörning. Klicka i smöret och arbeta degen på mjölat bakbord ca 8 min. Lägg ett bakplåtspapper i en form med måtten ca 25x35 cm. Tryck ut degen i formen och låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.

  3. 3

    Sätt ugnen på 200°. Pensla brödet med lättvispat ägg och strö över sesam- och solrosfrön och flingsalt. Skär med vass kniv i degen så det blir 16 rutor.

  4. 4

    Grädda brödet mitt i ugnen ca 35 min, tills innertemperaturen är 98°. Låt svalna en stund i formen och sedan helt på galler.

Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Marianne

    Jättegott bröd. Tänker dock grädda det några minuter längre nästa gång, det blev liiite degigt i mitten.

  • Marie

    Sämsta brödet, blev bara degigt hur länge jag än gräddade det.

  • Barbro

    Lite knepig smet att hantera men ett fantastiskt gott bröd. Rekommenderade receptet till två kusiner där den ena tyckte att det var jättegott och den andra har 5 minuter kvar i ugnen. Kommer att sprida detta vidare