Rågkusar med rödbetor och frötopping

Rågkusar med rödbetor och frötopping

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(7)

Morot och rödbeta gör de här rågkusarna riktigt saftiga.

Tillagningstid: 3 tim
Ugnstemperatur:200º
16 stycken
  • 150 g morot
  • 150 g färska rödbetor
  • 25 g jäst
  • 5 dl kall mjölk
  • 2 msk honung
  • 8 dl rågsikt
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt
  • Topping
  • 1 ägg
  • 1 msk vita sesamfrön
  • 1 msk solrosfrön
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Skala och riv morötter och rödbetor grovt. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, salt och honung. Rör ner rotfrukterna och rör om.
  2. Häll i rågsikt och vetemjöl lite i taget under omrörning. Klicka i smöret och arbeta degen på mjölat bakbord ca 8 min. Lägg ett bakplåtspapper i en form med måtten ca 25x35 cm. Tryck ut degen i formen och låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.
  3. Sätt ugnen på 200°. Pensla brödet med lättvispat ägg och strö över sesam- och solrosfrön och flingsalt. Skär med vass kniv i degen så det blir 16 rutor.
  4. Grädda brödet mitt i ugnen ca 35 min, tills innertemperaturen är 98°. Låt svalna en stund i formen och sedan helt på galler.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Monica

2021-10-05

I den senaste kokboken står det 96 ° . Här på Coop står det 98 ° innertemperatur när det är klart. Vilket gäller? Kanske därför det var degigt plus att jag hade för mycket rotsaker i till angivna mjölmängden.

Checkbox Coop

2021-10-04

Hej Monica, det är oskalade rotfrukter, och självklart går det bra att använda maskin till degen. Lycka till!

Monica

2021-10-04

Hej ! 150 gr oskalade vikt eller skalad ? Kan man blanda i maskin ? Ont i armen. Brödet blev degigt, därför undran om vikten av rotfrukterna.

Checkbox Coop

2019-12-06

Hej Anna Margaretha! Det ska vara 1 tsk salt, och det är nu tillbaka i ingredienslistan. Lycka till i köket!

Anna Margaretha

2019-12-05

Hur mycket salt skall tillsättas i degen???

Marianne

2018-04-05

Jättegott bröd. Tänker dock grädda det några minuter längre nästa gång, det blev liiite degigt i mitten.

Marie

2018-04-04

Sämsta brödet, blev bara degigt hur länge jag än gräddade det.

Barbro

2018-03-24

Lite knepig smet att hantera men ett fantastiskt gott bröd. Rekommenderade receptet till två kusiner där den ena tyckte att det var jättegott och den andra har 5 minuter kvar i ugnen. Kommer att sprida detta vidare

Rågkusar med rödbetor och frötopping
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 150 g morot
  • 150 g färska rödbetor
  • 25 g jäst
  • 5 dl kall mjölk
  • 2 msk honung
  • 8 dl rågsikt
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt
  • Topping
  • 1 ägg
  • 1 msk vita sesamfrön
  • 1 msk solrosfrön
  • 1 tsk flingsalt

Rågkusar med rödbetor och frötopping

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(7)

Morot och rödbeta gör de här rågkusarna riktigt saftiga.

Tillagningstid: 3 tim
Ugnstemperatur:200º
16 stycken

Gör så här

  1. Skala och riv morötter och rödbetor grovt. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, salt och honung. Rör ner rotfrukterna och rör om.
  2. Häll i rågsikt och vetemjöl lite i taget under omrörning. Klicka i smöret och arbeta degen på mjölat bakbord ca 8 min. Lägg ett bakplåtspapper i en form med måtten ca 25x35 cm. Tryck ut degen i formen och låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.
  3. Sätt ugnen på 200°. Pensla brödet med lättvispat ägg och strö över sesam- och solrosfrön och flingsalt. Skär med vass kniv i degen så det blir 16 rutor.
  4. Grädda brödet mitt i ugnen ca 35 min, tills innertemperaturen är 98°. Låt svalna en stund i formen och sedan helt på galler.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Monica

2021-10-05

I den senaste kokboken står det 96 ° . Här på Coop står det 98 ° innertemperatur när det är klart. Vilket gäller? Kanske därför det var degigt plus att jag hade för mycket rotsaker i till angivna mjölmängden.

Checkbox Coop

2021-10-04

Hej Monica, det är oskalade rotfrukter, och självklart går det bra att använda maskin till degen. Lycka till!

Monica

2021-10-04

Hej ! 150 gr oskalade vikt eller skalad ? Kan man blanda i maskin ? Ont i armen. Brödet blev degigt, därför undran om vikten av rotfrukterna.

Checkbox Coop

2019-12-06

Hej Anna Margaretha! Det ska vara 1 tsk salt, och det är nu tillbaka i ingredienslistan. Lycka till i köket!

Anna Margaretha

2019-12-05

Hur mycket salt skall tillsättas i degen???

Marianne

2018-04-05

Jättegott bröd. Tänker dock grädda det några minuter längre nästa gång, det blev liiite degigt i mitten.

Marie

2018-04-04

Sämsta brödet, blev bara degigt hur länge jag än gräddade det.

Barbro

2018-03-24

Lite knepig smet att hantera men ett fantastiskt gott bröd. Rekommenderade receptet till två kusiner där den ena tyckte att det var jättegott och den andra har 5 minuter kvar i ugnen. Kommer att sprida detta vidare