
Rågkusar med rödbetor och frötopping
Morot och rödbeta gör de här rågkusarna riktigt saftiga.
- 150 g morot
- 150 g färska rödbetor
- 25 g jäst
- 5 dl kall mjölk
- 2 msk honung
- 8 dl rågsikt
- 4.5 dl vetemjöl
- 50 g rumsvarmt smör
- 1 tsk salt
- Topping
- 1 ägg
- 1 msk vita sesamfrön
- 1 msk solrosfrön
- 1 tsk flingsalt
Gör så här
- Skala och riv morötter och rödbetor grovt. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, salt och honung. Rör ner rotfrukterna och rör om.
- Häll i rågsikt och vetemjöl lite i taget under omrörning. Klicka i smöret och arbeta degen på mjölat bakbord ca 8 min. Lägg ett bakplåtspapper i en form med måtten ca 25x35 cm. Tryck ut degen i formen och låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.
- Sätt ugnen på 200°. Pensla brödet med lättvispat ägg och strö över sesam- och solrosfrön och flingsalt. Skär med vass kniv i degen så det blir 16 rutor.
- Grädda brödet mitt i ugnen ca 35 min, tills innertemperaturen är 98°. Låt svalna en stund i formen och sedan helt på galler.
Rågkusar med rödbetor och frötopping
Morot och rödbeta gör de här rågkusarna riktigt saftiga.
Gör så här
- Skala och riv morötter och rödbetor grovt. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, salt och honung. Rör ner rotfrukterna och rör om.
- Häll i rågsikt och vetemjöl lite i taget under omrörning. Klicka i smöret och arbeta degen på mjölat bakbord ca 8 min. Lägg ett bakplåtspapper i en form med måtten ca 25x35 cm. Tryck ut degen i formen och låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.
- Sätt ugnen på 200°. Pensla brödet med lättvispat ägg och strö över sesam- och solrosfrön och flingsalt. Skär med vass kniv i degen så det blir 16 rutor.
- Grädda brödet mitt i ugnen ca 35 min, tills innertemperaturen är 98°. Låt svalna en stund i formen och sedan helt på galler.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2021-10-05
I den senaste kokboken står det 96 ° . Här på Coop står det 98 ° innertemperatur när det är klart. Vilket gäller? Kanske därför det var degigt plus att jag hade för mycket rotsaker i till angivna mjölmängden.
2021-10-04
Hej Monica, det är oskalade rotfrukter, och självklart går det bra att använda maskin till degen. Lycka till!
2021-10-04
Hej ! 150 gr oskalade vikt eller skalad ? Kan man blanda i maskin ? Ont i armen. Brödet blev degigt, därför undran om vikten av rotfrukterna.
2019-12-06
Hej Anna Margaretha! Det ska vara 1 tsk salt, och det är nu tillbaka i ingredienslistan. Lycka till i köket!
2019-12-05
Hur mycket salt skall tillsättas i degen???
2018-04-05
Jättegott bröd. Tänker dock grädda det några minuter längre nästa gång, det blev liiite degigt i mitten.
2018-04-04
Sämsta brödet, blev bara degigt hur länge jag än gräddade det.
2018-03-24
Lite knepig smet att hantera men ett fantastiskt gott bröd. Rekommenderade receptet till två kusiner där den ena tyckte att det var jättegott och den andra har 5 minuter kvar i ugnen. Kommer att sprida detta vidare
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Monica
2021-10-05
I den senaste kokboken står det 96 ° . Här på Coop står det 98 ° innertemperatur när det är klart. Vilket gäller? Kanske därför det var degigt plus att jag hade för mycket rotsaker i till angivna mjölmängden.
2021-10-04
Hej Monica, det är oskalade rotfrukter, och självklart går det bra att använda maskin till degen. Lycka till!
Monica
2021-10-04
Hej ! 150 gr oskalade vikt eller skalad ? Kan man blanda i maskin ? Ont i armen. Brödet blev degigt, därför undran om vikten av rotfrukterna.
2019-12-06
Hej Anna Margaretha! Det ska vara 1 tsk salt, och det är nu tillbaka i ingredienslistan. Lycka till i köket!
Anna Margaretha
2019-12-05
Hur mycket salt skall tillsättas i degen???
Marianne
2018-04-05
Jättegott bröd. Tänker dock grädda det några minuter längre nästa gång, det blev liiite degigt i mitten.
Marie
2018-04-04
Sämsta brödet, blev bara degigt hur länge jag än gräddade det.
Barbro
2018-03-24
Lite knepig smet att hantera men ett fantastiskt gott bröd. Rekommenderade receptet till två kusiner där den ena tyckte att det var jättegott och den andra har 5 minuter kvar i ugnen. Kommer att sprida detta vidare