För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Porterstek

Betyg (1-5):
2.81 (52 betyg)

Genom att köttet kokas i ett speciellt smakrikt spad blir det lika mustigt i smak och färg som en grytstek.

Tillagningstid: 2 timmar
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1.25 kg benfritt nötkött, högrev eller fransyska
  • Kokspad:
  • 1 flaska porter eller mörkt öl (33 cl)
  • 1 dl outspädd svartvinbärssaft
  • 0.75 dl soja
  • 8 torkade enbär
  • 8 svart- eller vitpepparkorn
  • 2 tsk oregano eller timjan
  • 2 skivade gula lökar
  • 3 köttbuljongtärningar
  • Sås:
  • 7 dl vatten och kokspad
  • 4 msk vetemjöl
  • 1.5 dl mellangrädde
  • Tillbehör:
  • 1.6 kg kokt potatis
  • 400 g skivad gurka
  • 500 g kokta haricots verts

Gör så här

  1. Bind ev upp köttbiten med steksnöre. Mät upp allt till kokspadet i en gryta, där köttet ligger trångt. Koka upp spadet. Lägg i köttet och låt det sjuda under lock på svag värme ca 1,5 timme.
  2. Vänd på köttbiten några gånger under tiden, eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet. Prova med en provnål eller sticka. När köttet känns mört är det färdigt. Vill man använda köttermometer ska den visa 75ºC när köttet är klart.
  3. Ta grytan från värmen. Låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter och skär det sedan i tunna skivor. Sila spadet. Späd med vatten och häll allt i en kastrull. Vispa ut mjölet i grädden till en jämn redning. Rör ner den, koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter. Smaka av.

Servering

Servera köttet varmt eller kallt med varm sås, potatis och grönsaker.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Cecilia

2017-04-11

Mycket god sås blev det! Kanske det skulle tilläggas att det inte står hur mycket av spadet det ska vara av dom 7 dl. Jag tog ca 4 dl spad och 3 dl vatten och det var gott!

Liknande recept

Köttfärspaté

(6)

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

(9)

Karibisk köttgryta

(13)

Koreanska revbensspjäll

(4)

Köttgryta med körsbärstomater och sugar snaps

(16)

Rostade rotfrukter med kassler

(21)

Chorizo- och mozzarellaköttbullar

(4)

Viltgryta med rotfrukter

(25)
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 1.25 kg benfritt nötkött, högrev eller fransyska
  • Kokspad:
  • 1 flaska porter eller mörkt öl (33 cl)
  • 1 dl outspädd svartvinbärssaft
  • 0.75 dl soja
  • 8 torkade enbär
  • 8 svart- eller vitpepparkorn
  • 2 tsk oregano eller timjan
  • 2 skivade gula lökar
  • 3 köttbuljongtärningar
  • Sås:
  • 7 dl vatten och kokspad
  • 4 msk vetemjöl
  • 1.5 dl mellangrädde
  • Tillbehör:
  • 1.6 kg kokt potatis
  • 400 g skivad gurka
  • 500 g kokta haricots verts

Porterstek

Betyg (1-5):
2.81 (52 betyg)

Genom att köttet kokas i ett speciellt smakrikt spad blir det lika mustigt i smak och färg som en grytstek.

Tillagningstid: 2 timmar
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Bind ev upp köttbiten med steksnöre. Mät upp allt till kokspadet i en gryta, där köttet ligger trångt. Koka upp spadet. Lägg i köttet och låt det sjuda under lock på svag värme ca 1,5 timme.
  2. Vänd på köttbiten några gånger under tiden, eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet. Prova med en provnål eller sticka. När köttet känns mört är det färdigt. Vill man använda köttermometer ska den visa 75ºC när köttet är klart.
  3. Ta grytan från värmen. Låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter och skär det sedan i tunna skivor. Sila spadet. Späd med vatten och häll allt i en kastrull. Vispa ut mjölet i grädden till en jämn redning. Rör ner den, koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter. Smaka av.

Servering

Servera köttet varmt eller kallt med varm sås, potatis och grönsaker.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Cecilia

2017-04-11

Mycket god sås blev det! Kanske det skulle tilläggas att det inte står hur mycket av spadet det ska vara av dom 7 dl. Jag tog ca 4 dl spad och 3 dl vatten och det var gott!

Liknande recept

Köttfärspaté

(6)

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

(9)

Karibisk köttgryta

(13)

Koreanska revbensspjäll

(4)

Köttgryta med körsbärstomater och sugar snaps

(16)

Rostade rotfrukter med kassler

(21)

Chorizo- och mozzarellaköttbullar

(4)

Viltgryta med rotfrukter

(25)