Pommes frites

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(6)

Det är inte många saker som slår riktigt goda pommes frites. Det här är ett enkelt recept som hjälper dig att fritera pommes frites.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 kg stora vinterpotatisar
  • 1 liter olja, beroende på kastrull
  • 1.5 tsk salt

Gör så här

  1. Skala potatisen och skär den i stavar, skivor eller strimlor, gärna i matberedare. Ska potatisen inte friteras omedelbart, lägg den i kallt vatten. Torka den i en handduk före friteringen.
  2. Pommes frites - potatis i stavar: Skär potatisen i jämna avlånga bitar, 4-5 cm långa och 1 cm tjocka. Pommes chips - potatis i tunna skivor: Skär potatisen i lövtunna skivor. Pommes alumettes - potatis i strimlor: Skär potatisen först i skivor, sedan i tändsticksstora strimlor.
  3. Häll så mycket olja i en tjockbottnad gryta att den står minst 5 cm från grytans botten. Hetta upp oljan. Kontrollera temperaturen med hushållstermometer. Fritera potatisen i två omgångar. Den första kan göras i god tid före serveringen, den andra ska alltid göras strax innan, för att potatisen inte ska bli mjuk.

Första omgången

  1. Sänk ner potatisen i den heta oljan med en hålslev eller i en friteringskorg. Fritera inte mer åt gången än att det täcker grytans botten. Låt potatisen bli mjuk och ljusgul. Tag upp den och låt den rinna av i ett durkslag över en skål eller på hushållspapper.

Andra omgången

  1. Hetta upp oljan. Lägg i potatisen, gärna mer än första gången. Fritera den gulbrun och knaprig. Tag upp potatisen och låt den rinna av. Salta och servera omedelbart. Friteringstemperaturer: 1:a omgången 160°C 2:a omgången 180°C Friteringstider: Stavar: 1:a omgången ca 3 minuter 2:a omgången ca 1 minut Tunna skivor och strimlor: l:a omgången ca 1 minut 2:a omgången ca 0,5 minut

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Potatis- och löktortillas med tomatsalsa

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Rostbiff med currypotatissallad

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Pannbiff med kryddpeppar och stekt lök

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Helstekt fläskfilé och krämig potatisgratäng

Betyg
Betyg
(32)
Spara recept

Kassler med färskpotatismush

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Kallmarinerad fläskytterfilé med sötpotatisfries

Betyg
Betyg
(48)
Spara recept

Taramosalata med potatis

Betyg
Betyg
(0)
3 st
  • Ingredienser (3)
  • 1 kg stora vinterpotatisar
  • 1 liter olja, beroende på kastrull
  • 1.5 tsk salt

Pommes frites

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(6)

Det är inte många saker som slår riktigt goda pommes frites. Det här är ett enkelt recept som hjälper dig att fritera pommes frites.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala potatisen och skär den i stavar, skivor eller strimlor, gärna i matberedare. Ska potatisen inte friteras omedelbart, lägg den i kallt vatten. Torka den i en handduk före friteringen.
  2. Pommes frites - potatis i stavar: Skär potatisen i jämna avlånga bitar, 4-5 cm långa och 1 cm tjocka. Pommes chips - potatis i tunna skivor: Skär potatisen i lövtunna skivor. Pommes alumettes - potatis i strimlor: Skär potatisen först i skivor, sedan i tändsticksstora strimlor.
  3. Häll så mycket olja i en tjockbottnad gryta att den står minst 5 cm från grytans botten. Hetta upp oljan. Kontrollera temperaturen med hushållstermometer. Fritera potatisen i två omgångar. Den första kan göras i god tid före serveringen, den andra ska alltid göras strax innan, för att potatisen inte ska bli mjuk.

Första omgången

  1. Sänk ner potatisen i den heta oljan med en hålslev eller i en friteringskorg. Fritera inte mer åt gången än att det täcker grytans botten. Låt potatisen bli mjuk och ljusgul. Tag upp den och låt den rinna av i ett durkslag över en skål eller på hushållspapper.

Andra omgången

  1. Hetta upp oljan. Lägg i potatisen, gärna mer än första gången. Fritera den gulbrun och knaprig. Tag upp potatisen och låt den rinna av. Salta och servera omedelbart. Friteringstemperaturer: 1:a omgången 160°C 2:a omgången 180°C Friteringstider: Stavar: 1:a omgången ca 3 minuter 2:a omgången ca 1 minut Tunna skivor och strimlor: l:a omgången ca 1 minut 2:a omgången ca 0,5 minut

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Potatis- och löktortillas med tomatsalsa

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Rostbiff med currypotatissallad

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Pannbiff med kryddpeppar och stekt lök

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Helstekt fläskfilé och krämig potatisgratäng

Betyg
Betyg
(32)
Spara recept

Kassler med färskpotatismush

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Kallmarinerad fläskytterfilé med sötpotatisfries

Betyg
Betyg
(48)
Spara recept

Taramosalata med potatis

Betyg
Betyg
(0)