Polkagrisar

Betyg (1-5):
3.33 (6 betyg)

Klassiska röda och vita karameller med pepparmintssmak.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
900 g
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (6)
  • 1 kg socker (1,5 dl)
  • 4 dl vatten
  • 1 msk ättiksprit (12 %) eller 1,5 tsk ättiksyra (24 %) + 1 tsk vatten
  • 25 droppar pepparmyntolja (finns på apotek) ev lite mer
  • hushållsfärg, röd
  • matolja till marmorskiva och redskap

Gör så här

  1. När man ska göra polkagrisar behövs en marmorskiva att hälla upp den heta massan på. Marmor har förmåga att först kyla av den heta massan, sedan att behålla värmen vilket utnyttjas när massan är bearbetad. Lösa marmorskivor kan köpas på vissa varuhus. Alla moment måste gå snabbt. Därför bör man vara några stycken som hjälps åt, särskilt när karamellerna ska klippas. Använd kraftiga saxar.
  2. Mät upp socker och vatten i en rymlig gryta (3-4 liter). Rör om och låt sockerlagen koka upp. Passa lagen när den kokar upp så att den inte pöser över. Häll i ättiksprit eller ättiksyra blandad med vatten. Sätt i en hushållstermometer. Koka kraftigt utan lock tills temperaturen är 150°C, 20-30 min. Vid 150°C är sockerlagen färdigkokt. Kokas sockerlagen för lite blir karamellerna sega och kletiga, kokas den för länge blir massan spröd och kan inte arbetas.
  3. Olja under tiden in marmorskivan. Tag fram ett par degskrapor eller bordsknivar, pepparmynstolja och röd hushållsfärg. Häll den färdigkokta sockerlagen på marmorskivan, som helst ska vara kall, men lämna ca 1 dl i kastrullen.
  4. Färga den sparade lagen ganska kraftigt med röd färg. Vicka på kastrullen så att lagen blir jämnt färgad och håll den varm medan den vita massan dras. Luta antingen kastrullen, så att massan blir samlad, mot en kokplatta på svag värme eller ställ den i en stek- eller kokpanna med sjudande vatten.
  5. Droppa pepparmyntsolja på den utrunna sockerlagen på marmorskivan. Vik upp kanterna mot mitten några gånger med de oljade degskraporna. Så snart det går att ta i den heta massan, dra ut och vik ihop den med inoljade händer. Det går också bra att använda gummihandskar som oljas in. Ar beta så snabbt som möjligt. Ju mer luft man arbetar in, desto vitare och mer silkesskimrande blir massan. Dra tills det börjar gå trögt. Forma då massan till en tjock rulle och lägg den där marmorskivan är varmast. Häll den röda lagen på marmorskivan och låt den svalna något.. Dra ut den röda massan och lägg den som en sträng på den vita rullen. Dra ut rullen lite, vrid, vik den dubbel och vrid igen. Dra ut smala stänger och vrid dem lite. Klipp till karameller över brickor och se till att de inte hamnar på varandra, då klibbar de ihop. Låt dem kallna. Lägg karamellerna i en burk med lock eller i en plastpåse. Förvara svalt.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Susanne Henningsson

2015-12-03

Tycker att satsen blir för stor att arbeta med, jag har gjort detta i många år och en halvering är lätthanterligare då de blir svåra att klippa då de stelnar snabbt. Jag kokar dock min smet upp till ca157 grader. Går att tillsätta vilka smaker som helst, lakritspulver, hallonessens, jordgubb, halskaramell, gräddkola mm Panduro har en hel del.

Annika

2015-10-26

Hur gör man polkagrisar i andra smaker? Tex lakrits?.

Britta/webbredaktionen

2014-05-09

@hanna Det har fallit bort en siffra, det ska vara 11,5 dl socker.

hanna

2014-05-03

Stämmer måtten i receptet? Det står 1 kg socker (1,5 dl)... Kan ju inte stämma? Hur är det med övriga ingredienser?? Mvh

Lisa

2013-12-06

Men behöver inte alls någon marmorskiva. Jag kokar ganska mycket karameller och har en stor marmorskiva, men den känns lite bökig när jag bara ska göra en sats. Då tar jag ett par underlägg på köksbordet, en plåt från ugnen på det och ett bakplåtspapper av teflon ovanpå det. Funkar lika bra.

Britta/webbredaktionen

2013-11-18

@Linda Vad bra att du är så uppmärksam. Imorgon finns hela receptet här.

Linda

2013-11-17

Oj, lite ofullständigt recept tror jag..

6 st
  • Ingredienser (6)
  • 1 kg socker (1,5 dl)
  • 4 dl vatten
  • 1 msk ättiksprit (12 %) eller 1,5 tsk ättiksyra (24 %) + 1 tsk vatten
  • 25 droppar pepparmyntolja (finns på apotek) ev lite mer
  • hushållsfärg, röd
  • matolja till marmorskiva och redskap

Polkagrisar

Betyg (1-5):
3.33 (6 betyg)

Klassiska röda och vita karameller med pepparmintssmak.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
900 g
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. När man ska göra polkagrisar behövs en marmorskiva att hälla upp den heta massan på. Marmor har förmåga att först kyla av den heta massan, sedan att behålla värmen vilket utnyttjas när massan är bearbetad. Lösa marmorskivor kan köpas på vissa varuhus. Alla moment måste gå snabbt. Därför bör man vara några stycken som hjälps åt, särskilt när karamellerna ska klippas. Använd kraftiga saxar.
  2. Mät upp socker och vatten i en rymlig gryta (3-4 liter). Rör om och låt sockerlagen koka upp. Passa lagen när den kokar upp så att den inte pöser över. Häll i ättiksprit eller ättiksyra blandad med vatten. Sätt i en hushållstermometer. Koka kraftigt utan lock tills temperaturen är 150°C, 20-30 min. Vid 150°C är sockerlagen färdigkokt. Kokas sockerlagen för lite blir karamellerna sega och kletiga, kokas den för länge blir massan spröd och kan inte arbetas.
  3. Olja under tiden in marmorskivan. Tag fram ett par degskrapor eller bordsknivar, pepparmynstolja och röd hushållsfärg. Häll den färdigkokta sockerlagen på marmorskivan, som helst ska vara kall, men lämna ca 1 dl i kastrullen.
  4. Färga den sparade lagen ganska kraftigt med röd färg. Vicka på kastrullen så att lagen blir jämnt färgad och håll den varm medan den vita massan dras. Luta antingen kastrullen, så att massan blir samlad, mot en kokplatta på svag värme eller ställ den i en stek- eller kokpanna med sjudande vatten.
  5. Droppa pepparmyntsolja på den utrunna sockerlagen på marmorskivan. Vik upp kanterna mot mitten några gånger med de oljade degskraporna. Så snart det går att ta i den heta massan, dra ut och vik ihop den med inoljade händer. Det går också bra att använda gummihandskar som oljas in. Ar beta så snabbt som möjligt. Ju mer luft man arbetar in, desto vitare och mer silkesskimrande blir massan. Dra tills det börjar gå trögt. Forma då massan till en tjock rulle och lägg den där marmorskivan är varmast. Häll den röda lagen på marmorskivan och låt den svalna något.. Dra ut den röda massan och lägg den som en sträng på den vita rullen. Dra ut rullen lite, vrid, vik den dubbel och vrid igen. Dra ut smala stänger och vrid dem lite. Klipp till karameller över brickor och se till att de inte hamnar på varandra, då klibbar de ihop. Låt dem kallna. Lägg karamellerna i en burk med lock eller i en plastpåse. Förvara svalt.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Susanne Henningsson

2015-12-03

Tycker att satsen blir för stor att arbeta med, jag har gjort detta i många år och en halvering är lätthanterligare då de blir svåra att klippa då de stelnar snabbt. Jag kokar dock min smet upp till ca157 grader. Går att tillsätta vilka smaker som helst, lakritspulver, hallonessens, jordgubb, halskaramell, gräddkola mm Panduro har en hel del.

Annika

2015-10-26

Hur gör man polkagrisar i andra smaker? Tex lakrits?.

Britta/webbredaktionen

2014-05-09

@hanna Det har fallit bort en siffra, det ska vara 11,5 dl socker.

hanna

2014-05-03

Stämmer måtten i receptet? Det står 1 kg socker (1,5 dl)... Kan ju inte stämma? Hur är det med övriga ingredienser?? Mvh

Lisa

2013-12-06

Men behöver inte alls någon marmorskiva. Jag kokar ganska mycket karameller och har en stor marmorskiva, men den känns lite bökig när jag bara ska göra en sats. Då tar jag ett par underlägg på köksbordet, en plåt från ugnen på det och ett bakplåtspapper av teflon ovanpå det. Funkar lika bra.

Britta/webbredaktionen

2013-11-18

@Linda Vad bra att du är så uppmärksam. Imorgon finns hela receptet här.

Linda

2013-11-17

Oj, lite ofullständigt recept tror jag..

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies