Pinocchiotårta

Pinocchiotårta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(135)

Enkel sommartårta i långpanna! Klassiskt recept med sockerkaka, maräng och mandel som även kallas för Brittatårta eller Herrgårdstårta.

Tillagningstid: 1 tim + tid att svalna
Ugnstemperatur:175º
Svårighetsgrad:Enkel
12 portioner
  • 5 ägg
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0.5 dl mjölk
  • Maräng:
  • 2 dl socker
  • Fyllning:
  • 2 dl vispgrädde
  • 300 g bär, t.ex. björnbär eller hallon
  • Garnering
  • vispgrädde
  • jordgubbar
  • mandel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Separera äggen och spara vitorna till marängen.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsplåt, ca 30 × 40 cm. Vispa smör och socker poröst. . Rör ner en gula i taget. Tillsätt mjölken och mjölet blandat med bakpulvret. Rör till en jämn smet.

Maräng

  1. Vispa vitorna med hälften av sockret till fast skum. Vänd ner resten av sockret.
  2. Bred ut sockerkakssmeten på en ugnsplåt, bred marängen ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Lyft kakan ur långpannan med hjälp av bakplåtspapperet. Låt kakan sedan kallna på papperet. Dela kakan på mitten. Fyll tårtan
  3. Lägg ihop halvorna med vispad grädde och bär emellan. Garnera med vispad grädde, jordgubbar och rostade mandelspån.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-06-28

Hej Kristin, tyvärr har det blivit fel temperatur, vi har nu ändrat till 175°. Tack för att du påpekade det!

Checkbox Coop

2022-06-28

Hej Johanna! Du har rätt, vi har missat mandeln! Vi ska lägga till det.

Kristin

2022-06-24

Gör om receptet, det går inte att ha 150 grader det blir bara gegga av botten….

Johanna

2022-06-23

Det står ”mandel” i ingressen, men den saknas i receptet 🙃

Checkbox Coop

2022-04-11

Hej Anneli, äggen står först i ingredienslistan, eftersom gulorna används till sockerkakan och vitorna till marängen :)

Anneli

2022-04-10

Saknad ägg står bara maräng

Checkbox Coop

2022-03-24

Tack för er feedback! Nu har vi förtydligat receptet lite så det ska bli enklare att följa :)

Suss

2022-03-19

Så otroligt otydligt recept.

Fanny

2017-04-13

Tips! Gjorde först en sats enligt receptet vilket gjorde att sockerkakan blev geggig och aldrig blev klar. Gjorde sedan en sats till och gräddade 175grader i ca 30 min - perfekt 👌🏼

Camilla

2016-06-22

Inte så tydligt recept, men god tårta!

Ingrid

2015-08-25

Jag har gjort receptet flera gånger och det har blivit mycket bra. Jag har 175 grader i min ugn. Jag gör klar tårtbotten en dag innan och sen grädden och bär strax före servering.

Christina

2015-07-11

Toppen tårta, en favorit i vår familj. Bra recept som är enkelt att följa. Jag hade färska jordgubbar och ringlade mjölkchoklad över. Mums

Josefina

2015-07-09

Kan man förbereda tårtan på något vis?

Camilla

2015-01-25

Jag har följt receptet noga men sockerkakan blir aldrig färdig :( Känns som att värmen inte tränger igenom marängen.. På bilden ser även sockerkakan tjock ut, min är jättetunn!

Elisabet

2014-12-19

Inget bra recept. Följde de till pungt å pricka, men botten var väldigt geggig, så detta recept rekommenderas inte

emma

2014-09-10

Denna tårta med grädde med rivna äpplen i emellan är godaste tårtan i världen. Rivna äpplen ska blandad ordentligt med grädden och det ska vara mycket äpple i.

Heidi

2014-08-23

Följt receptet till punkt och prick men sockerkaksbotten bakades inte utan blev som gegga......Nej detta recept gör jag inte igen.....fast det luktar väldigt gott.....

Maggie

2013-07-21

Detta är en jättegod tårta. Det står i receptet att man ska dela vitor och gulor. Maggie.

Ann-Christin L

2013-07-19

Blev bjuden på denna tårta i helgen , grädden var blandad med lite lemoncurd otroligt god,och jordgubbar mellan förstås.

milla

2013-07-18

5 ##### betyg ett tipps haka en dubbel dajm och lägg i grädden på tårtan mmmmm

Ankie

2013-07-18

Fel kan det bli för alla! Gör om o gör rätt. Hoppas ingen missar att spara äggvitorna till marängen. Blir en ganska dyr tårta om man skall offra 8 ägg när man upptäcker felet i ert recept.

Renée

2013-07-18

Detta är en kanongod tårta. Mångas absoluta sommarfavorit. Fungerar med alla slags bär. Till er som klagar på receptet: läs igenom hela receptet. Där framgår det klart och tydligt att man behöver 4 ägg, att gulorna ska vara till undre botten och att vitorna ska vispas till marängen. Fullständigt onödiga kommentarer om tillägg i receptet, gnällspikar!

Eva S

2013-07-17

Det står i texten att man ska spara äggvitorna till marängen.

Carin

2013-07-17

Korrekturläs receptet innan ni lägger ut

Beda

2013-07-17

se till att lägga in ett korrekt recept och ta bort det som är nu. Tacksam för ändring snart.

sharda.chavda

2013-07-17

du har glömt skriva ägg vitor i recept

Bo Elfström

2013-06-09

gör jämt dubbel sats och den går åt, bra till studentkalaset

Pinocchiotårta
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 5 ägg
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0.5 dl mjölk
  • Maräng:
  • 2 dl socker
  • Fyllning:
  • 2 dl vispgrädde
  • 300 g bär, t.ex. björnbär eller hallon
  • Garnering
  • vispgrädde
  • jordgubbar
  • mandel

Pinocchiotårta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(135)

Enkel sommartårta i långpanna! Klassiskt recept med sockerkaka, maräng och mandel som även kallas för Brittatårta eller Herrgårdstårta.

Tillagningstid: 1 tim + tid att svalna
Ugnstemperatur:175º
Svårighetsgrad:Enkel
12 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Separera äggen och spara vitorna till marängen.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsplåt, ca 30 × 40 cm. Vispa smör och socker poröst. . Rör ner en gula i taget. Tillsätt mjölken och mjölet blandat med bakpulvret. Rör till en jämn smet.

Maräng

  1. Vispa vitorna med hälften av sockret till fast skum. Vänd ner resten av sockret.
  2. Bred ut sockerkakssmeten på en ugnsplåt, bred marängen ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Lyft kakan ur långpannan med hjälp av bakplåtspapperet. Låt kakan sedan kallna på papperet. Dela kakan på mitten. Fyll tårtan
  3. Lägg ihop halvorna med vispad grädde och bär emellan. Garnera med vispad grädde, jordgubbar och rostade mandelspån.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-06-28

Hej Kristin, tyvärr har det blivit fel temperatur, vi har nu ändrat till 175°. Tack för att du påpekade det!

Checkbox Coop

2022-06-28

Hej Johanna! Du har rätt, vi har missat mandeln! Vi ska lägga till det.

Kristin

2022-06-24

Gör om receptet, det går inte att ha 150 grader det blir bara gegga av botten….

Johanna

2022-06-23

Det står ”mandel” i ingressen, men den saknas i receptet 🙃

Checkbox Coop

2022-04-11

Hej Anneli, äggen står först i ingredienslistan, eftersom gulorna används till sockerkakan och vitorna till marängen :)

Anneli

2022-04-10

Saknad ägg står bara maräng

Checkbox Coop

2022-03-24

Tack för er feedback! Nu har vi förtydligat receptet lite så det ska bli enklare att följa :)

Suss

2022-03-19

Så otroligt otydligt recept.

Fanny

2017-04-13

Tips! Gjorde först en sats enligt receptet vilket gjorde att sockerkakan blev geggig och aldrig blev klar. Gjorde sedan en sats till och gräddade 175grader i ca 30 min - perfekt 👌🏼

Camilla

2016-06-22

Inte så tydligt recept, men god tårta!

Ingrid

2015-08-25

Jag har gjort receptet flera gånger och det har blivit mycket bra. Jag har 175 grader i min ugn. Jag gör klar tårtbotten en dag innan och sen grädden och bär strax före servering.

Christina

2015-07-11

Toppen tårta, en favorit i vår familj. Bra recept som är enkelt att följa. Jag hade färska jordgubbar och ringlade mjölkchoklad över. Mums

Josefina

2015-07-09

Kan man förbereda tårtan på något vis?

Camilla

2015-01-25

Jag har följt receptet noga men sockerkakan blir aldrig färdig :( Känns som att värmen inte tränger igenom marängen.. På bilden ser även sockerkakan tjock ut, min är jättetunn!

Elisabet

2014-12-19

Inget bra recept. Följde de till pungt å pricka, men botten var väldigt geggig, så detta recept rekommenderas inte

emma

2014-09-10

Denna tårta med grädde med rivna äpplen i emellan är godaste tårtan i världen. Rivna äpplen ska blandad ordentligt med grädden och det ska vara mycket äpple i.

Heidi

2014-08-23

Följt receptet till punkt och prick men sockerkaksbotten bakades inte utan blev som gegga......Nej detta recept gör jag inte igen.....fast det luktar väldigt gott.....

Maggie

2013-07-21

Detta är en jättegod tårta. Det står i receptet att man ska dela vitor och gulor. Maggie.

Ann-Christin L

2013-07-19

Blev bjuden på denna tårta i helgen , grädden var blandad med lite lemoncurd otroligt god,och jordgubbar mellan förstås.

milla

2013-07-18

5 ##### betyg ett tipps haka en dubbel dajm och lägg i grädden på tårtan mmmmm

Ankie

2013-07-18

Fel kan det bli för alla! Gör om o gör rätt. Hoppas ingen missar att spara äggvitorna till marängen. Blir en ganska dyr tårta om man skall offra 8 ägg när man upptäcker felet i ert recept.

Renée

2013-07-18

Detta är en kanongod tårta. Mångas absoluta sommarfavorit. Fungerar med alla slags bär. Till er som klagar på receptet: läs igenom hela receptet. Där framgår det klart och tydligt att man behöver 4 ägg, att gulorna ska vara till undre botten och att vitorna ska vispas till marängen. Fullständigt onödiga kommentarer om tillägg i receptet, gnällspikar!

Eva S

2013-07-17

Det står i texten att man ska spara äggvitorna till marängen.

Carin

2013-07-17

Korrekturläs receptet innan ni lägger ut

Beda

2013-07-17

se till att lägga in ett korrekt recept och ta bort det som är nu. Tacksam för ändring snart.

sharda.chavda

2013-07-17

du har glömt skriva ägg vitor i recept

Bo Elfström

2013-06-09

gör jämt dubbel sats och den går åt, bra till studentkalaset