Persisk kyckling med saffransris och granatäpple
  • Tid 30 min + 40 min i ugnen
  • Ugn 175º

Persisk kyckling med saffransris och granatäpple

3.67 (12 betyg)

De klassiska smakerna i persisk mat, saffran och citron, kryddar den här underbara kycklingen. Servera med saffransris och toppa med granatäppelkärnor och persilja.

  • Tillagningstid 30 min + 40 min i ugnen
  • Ingredienser 22
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

6 portioner
  • 900 g kycklinglårfilé
  • 10 urkärnade dadlar, delade
  • 10 steklökar, skalade
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk malen ingefära
  • 0.5 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 2 citroner, pressad saft
  • 3 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 1 msk sambal oelek
Saffransris:
  • 3 dl basmatiris
  • 1 msk smör
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • 0.5 g saffran
  • 7 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 300 g blomkålsris (riven blomkål)
  • 20 g smör
Till servering:
  • 0.5 granatäpple
  • 1 kruka persilja, strimlad
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Vänd runt kyckling, dadlar och lök i de torra kryddorna, salt, olja, citronsaft, vitlök och sambal oelek. Fördela allt i en ugnsform och tillaga mitt i ugnen ca 40 min.

Saffransris:

  1. 1

    Fräs ris med smör, lök, vitlök och saffran under omrörning. Häll i vatten och salt och låt koka upp. Sänk värmen och sjud under lock ca 10 min. Rör ner blomkål och smör och låt sjuda klart under lock, ca 5 min till. Servera kycklingen med saffransriset. Toppa med granatäppelkärnor och persilja.

  2. 2

    Servera kycklingen med saffransriset. Toppa med granatäppelkärnor och persilja.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Smakrik och spännande kyckling till firandet av det persiska nyåret nouruz.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Akram Monfared Arya

    Jag önskade du ville skriva av vilken del av Persian fick du receptet. För att det är bara på hittat recept. eller blandade du Mellanöstern och Irans recept. rice receptet är helt främmande för oss Iranier, vi kokar riset på ett special sätt, utan att fräsa den. Samt vi garnerar riset med blandade ris och saffran på toppen före serveringen. Dessutom vi lagar inte kyckling med dadlar, sambal oelek och kardemummakärnor.

  • Kristina

    En av de godaste o smakrika kyckling jag lagat! Måste provas