Påsktårta
  • Tid 2 tim
  • Ugn 100-175º

Påsktårta

3.54 (177 betyg)

Gör påsken till ett oförglömligt kalas för hela famljen! Här får du allt gott i en och samma tårta.

  • Tillagningstid 2 tim
  • Ingredienser 20
  • Ugnstemperatur 100-175º

Ingredienser

12 portioner
Sockerkaksbotten:
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk smör, till formen
  • 2 msk ströbröd, till formen
Marängbotten:
  • 2 ägg, endast vitan
  • 1 krm ättiksprit (12 %)
  • 1.25 dl strösocker
Citronkräm:
  • 2 citroner, pressad saft och hälften rivet skal
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 50 g smör
  • 1 dl grädde
Chokladgarnering:
  • 200 g vit choklad
Hallonfyllning:
  • 225 g frysta hallon
  • 0.5 dl socker
Garnering:
  • 2 dl grädde
  • 50 g vit choklad
  • 250 g valfritt godis (gärna chokladägg i olika färger och storlekar)
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vispa i mjölblandningen. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm i diameter. Grädda 35-40 min i 175°. Stick en tandpetare mitt i kakan, är den torr så är kakan klar. Låt kakan svalna. Förvara i rumstemperatur med plastfolie över.

Marängbotten

  1. 1

    Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Ställ sockerkaksformen på papperet och rita runt formen så att marängen blir lika stor som sockerkakan. Vispa äggvitor, ättiksprit och hälften av sockret till ett fast, vitt skum. Vispa i resten av sockret. Fördela smeten på bakplåtspapperet i ett jämnt lager (strax innanför ringen). Grädda ca 1 tim och 15 min i 100°. Låt stå i rumstemperatur.

Citronkräm, chokladgarnering och hallonfyllning

  1. 1

    Blanda citronskal, citronsaft, ägg och socker i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme under omrörning tills den tjocknat. Det får inte bli för hett, då stelnar äggen. Ta krämen från värmen och rör i smöret. Låt svalna. Förvara i kylen. Smält vit choklad i en rostfri bunke i vattenbad. Bred ut chokladen med en bred kniv eller slickepott i ett tunt lager på ett bakplåtspapper. Låt stelna. Tina hallonen och rör ihop dem med sockret.

  2. 2

    Vispa grädden till citronkrämen och vänd ner i citronkrämen. Dela sockerkakan i två delar. Lägg hallonfyllningen på första bottnen, sedan 1/3 av citronkrämen. Lägg på marängbottnen, resten av citronkrämen och sist den andra sockerkaksbottnen.

Garnering

  1. 1

    Vispa grädden och fördela den över hela tårtan. Skär fyrkanter av chokladgarneringen och fäst bitarna runt tårtans kant. Hyvla vit choklad och strö över tårtan. Garnera med godis i olika färger och storlekar.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Gör gärna sockerkaksbotten, marängbotten och citronkräm dagen före. Chokladgarnerningen behöver göras några timmar före eller gärna dagen före så att chokladen hinner stelna. Har du bråttom kan du köpa färdiga bottnar och citronkräm.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

5 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Agnetha

    Supergod

  • Gerda

    Så otroligt god tårta! Alla jag bjöd den på älskade den. Som kommenteraren innan mig skrev så är den lite sur, eller syrlig, men det är ju just det som gör den så fräsch och god i smaken. Och personligen tycker jag det vägs upp perfekt av den vita chokladen och marängen.

  • Mia 41 år

    Tårtan blev väldigt sur. Dels av all citron och dels av hallonen. Nej, detta var en besvikelse. Kommer inte göra om den här tårtan.

  • Sebastian

    Är inte helt säker på om gräddningstiden stämmer på marängbotten, alternativt om man eventuellt ska ha galler istället för plåt, pizzasten undertill, eller något. Min fick en väldigt fin och krispig ovansida, men var seg/mjuk undertill. Efter att ha fått av pappret, när jag skulle flytta den, resulterade detta i att den i princip bröts ned i småbitar.

Visa fler