Päron- och hallonpaj med kardemummasås

Betyg (1-5):
4 (6 betyg)

Pajen funkar förstås med andra frukter och bär. Som äpplen.

Tillagningstid: 50 min
Ugnstemperatur:175º
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 14 st
  • 200 g kallt tärnat smör
  • 1 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2.5 dl havregryn
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 stora skalade klyftade päron
  • 250 g hallon
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk florsocker
  • Kardemummasås:
  • 5 äggulor
  • 0.75 dl strösocker
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda smöret med de torra ingredienserna till degen. Arbeta degen med fingrarna till en fint smul.
  2. Lägg 2/3 av smuldegen i en form med löstagbara kanter, ca 26 cm i diameter. Tryck ut degen ordentligt i botten och 2 cm upp på kanterna. Fördela päron och hallon ovanpå och strö över strösockret. Toppa med resten av smuldegen. Grädda mitt i ugnen ca 40 min.

Kardemummasås:

  1. Vispa äggulor och socker pösigt. Koka upp grädde, mjölk och kardemumma. Dra av från värmen. Vispa ner äggsmeten i kastrullen. Värm försiktigt under vispning tills den tjocknat, vid 82°. Servera varm eller kall.
  2. Servera pajen med kardemummasås och pudra ev florsocker över vid servering.

Tips

Var försiktig när du gör såsen. Om den blir för varm kan den bli till ”omelett”.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Rebecca

2016-09-03

Så himla himla gott!

Frida

2015-10-11

Kan man utesluta havre och grädde utan kolaps?

Emma

2015-09-25

Pajen var jättegod! Kardemummasåsen passade utmärkt till

Liknande recept

Amerikanska pannkakor med lemon curd

(5)

Rabarber- och citrongräskompott med crunch

(1)

Äppelpaj med mandelmassa

(86)

Banankaka med kesellatopping

(25)

Rabarberkaka med kardemumma och marshmallows

(5)

Mandelkaka med ananas

(9)

Citrusflarn

(4)

Gräddtårta med rabarber och jordgubbar

(2)
14 st
  • Ingredienser 14 st
  • 200 g kallt tärnat smör
  • 1 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2.5 dl havregryn
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 stora skalade klyftade päron
  • 250 g hallon
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk florsocker
  • Kardemummasås:
  • 5 äggulor
  • 0.75 dl strösocker
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor

Päron- och hallonpaj med kardemummasås

Betyg (1-5):
4 (6 betyg)

Pajen funkar förstås med andra frukter och bär. Som äpplen.

Tillagningstid: 50 min
Ugnstemperatur:175º
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda smöret med de torra ingredienserna till degen. Arbeta degen med fingrarna till en fint smul.
  2. Lägg 2/3 av smuldegen i en form med löstagbara kanter, ca 26 cm i diameter. Tryck ut degen ordentligt i botten och 2 cm upp på kanterna. Fördela päron och hallon ovanpå och strö över strösockret. Toppa med resten av smuldegen. Grädda mitt i ugnen ca 40 min.

Kardemummasås:

  1. Vispa äggulor och socker pösigt. Koka upp grädde, mjölk och kardemumma. Dra av från värmen. Vispa ner äggsmeten i kastrullen. Värm försiktigt under vispning tills den tjocknat, vid 82°. Servera varm eller kall.
  2. Servera pajen med kardemummasås och pudra ev florsocker över vid servering.

Tips

Var försiktig när du gör såsen. Om den blir för varm kan den bli till ”omelett”.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Rebecca

2016-09-03

Så himla himla gott!

Frida

2015-10-11

Kan man utesluta havre och grädde utan kolaps?

Emma

2015-09-25

Pajen var jättegod! Kardemummasåsen passade utmärkt till

Liknande recept

Amerikanska pannkakor med lemon curd

(5)

Rabarber- och citrongräskompott med crunch

(1)

Äppelpaj med mandelmassa

(86)

Banankaka med kesellatopping

(25)

Rabarberkaka med kardemumma och marshmallows

(5)

Mandelkaka med ananas

(9)

Citrusflarn

(4)

Gräddtårta med rabarber och jordgubbar

(2)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies