Palsternacksgratäng
  • Tid 40 min
  • Ugn 225º

Palsternacksgratäng

3.47 (43 betyg)

Fyllig och mycket god gratäng med buljongkokta palsternackor.

  • Tillagningstid 40 min
  • Ingredienser 12
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g palsternackor
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vatten
Gratängsås:
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl riven ost
  • 1 ägg
  • 0.5 dl grädde eller mjölk
  • 2 krm salt (eller efter smak)
  • 1 krm peppar (eller efter smak)
Gratinering:
  • 1 dl riven ost
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skala och dela palsternackorna på längden. Koka upp vatten och buljongtärningen i en låg, vid gryta och koka palsternackorna ca 10 minuter. Låt dem rinna av, spara buljongen. Lägg palsternackorna i en lätt smord, ugnssäker form.

  2. 2

    Smält fettet i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med buljong (ca 3/5 av den totala mängden) och mjölk. Koka upp under omrörning och koka 3-4 minuter. Rör ner osten. Blanda söndervispat ägg med grädde eller mjölk och rör ner det i såsen. Smaka av med salt och peppar.

  3. 3

    Häll såsen över palsternackorna och strö över riven ost. Gratinera fortfarande varm rätt i 250º ugnsvärme i övre delen av ugnen tills ytan fått fin färg, ca 10 minuter. Med kalla palsternackor, palsternackor, gratinera i 225º ugnsvärme, i mitten av ugnen, 20-25 minuter.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar