Palsternacksgratäng

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(49)

Fyllig och mycket god gratäng med buljongkokta palsternackor.

Tillagningstid: 40 minuter
Ugnstemperatur:225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 500 g palsternackor
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • Gratängsås:
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl riven ost
  • 1 ägg
  • 0.5 dl grädde eller mjölk
  • 1 krm peppar (eller efter smak)
  • 2 krm salt (eller efter smak)
  • Gratinering:
  • 1 dl riven ost

Gör så här

  1. Skala och dela palsternackorna på längden. Koka upp vatten och buljongtärningen i en låg, vid gryta och koka palsternackorna ca 10 minuter. Låt dem rinna av, spara buljongen. Lägg palsternackorna i en lätt smord, ugnssäker form.
  2. Smält fettet i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med buljong (ca 3/5 av den totala mängden) och mjölk. Koka upp under omrörning och koka 3-4 minuter. Rör ner osten. Blanda söndervispat ägg med grädde eller mjölk och rör ner det i såsen. Smaka av med salt och peppar.
  3. Häll såsen över palsternackorna och strö över riven ost. Gratinera fortfarande varm rätt i 250º ugnsvärme i övre delen av ugnen tills ytan fått fin färg, ca 10 minuter. Med kalla palsternackor, palsternackor, gratinera i 225º ugnsvärme, i mitten av ugnen, 20-25 minuter.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Gräddkokta rotfrukter med soltorkade tomater

Betyg
Betyg
(45)
Spara recept

Broccolibollar med rostade rotfruktsstavar och basilikayoghurt

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Brieostpaj

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Vegobiffar i ugn

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Lammkebab med rotsaker och morotsraita

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Frasig minipizza

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Rädissallad med rökt kött

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Lammrostbiff med betor, chèvre och pinjenötter

Betyg
Betyg
(7)
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 500 g palsternackor
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • Gratängsås:
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl riven ost
  • 1 ägg
  • 0.5 dl grädde eller mjölk
  • 1 krm peppar (eller efter smak)
  • 2 krm salt (eller efter smak)
  • Gratinering:
  • 1 dl riven ost

Palsternacksgratäng

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(49)

Fyllig och mycket god gratäng med buljongkokta palsternackor.

Tillagningstid: 40 minuter
Ugnstemperatur:225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala och dela palsternackorna på längden. Koka upp vatten och buljongtärningen i en låg, vid gryta och koka palsternackorna ca 10 minuter. Låt dem rinna av, spara buljongen. Lägg palsternackorna i en lätt smord, ugnssäker form.
  2. Smält fettet i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med buljong (ca 3/5 av den totala mängden) och mjölk. Koka upp under omrörning och koka 3-4 minuter. Rör ner osten. Blanda söndervispat ägg med grädde eller mjölk och rör ner det i såsen. Smaka av med salt och peppar.
  3. Häll såsen över palsternackorna och strö över riven ost. Gratinera fortfarande varm rätt i 250º ugnsvärme i övre delen av ugnen tills ytan fått fin färg, ca 10 minuter. Med kalla palsternackor, palsternackor, gratinera i 225º ugnsvärme, i mitten av ugnen, 20-25 minuter.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Gräddkokta rotfrukter med soltorkade tomater

Betyg
Betyg
(45)
Spara recept

Broccolibollar med rostade rotfruktsstavar och basilikayoghurt

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Brieostpaj

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Vegobiffar i ugn

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Lammkebab med rotsaker och morotsraita

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Frasig minipizza

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Rädissallad med rökt kött

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Lammrostbiff med betor, chèvre och pinjenötter

Betyg
Betyg
(7)