Oxfilé med tärnade rotfrukter, paprikapesto och balsamicosky

Oxfilé med tärnade rotfrukter, paprikapesto och balsamicosky

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(13)

En riktigt lyxig och festlig nyårsmiddag

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º
Svårighetsgrad:Medel
4 portioner
  • 800 g oxfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk nymortlad svartpeppar
  • 20 g smör
  • 1 msk neutral olja
  • 2 dl rött vin
  • 3 msk balsamvinäger
  • 2 msk koncentrerad oxfond
  • 2 msk honung
  • Paprikapesto:
  • 1 burk grillad paprika i olja, 200 g
  • 1 vitlöksklyfta
  • 60 g pinjenötter
  • 2 dl finriven parmesan
  • 0.5 tsk salt
  • Råstekta rotfrukter:
  • 500 g rotselleri
  • 500 g potatis
  • 40 g smör
  • 3 dl hackad persilja
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Krydda oxfilén runt om med salt och peppar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg över i en ugnssäker form eller på en plåt så länge. Slå vin, vinäger, fond och honung i stekfettet i pannan och låt koka upp. Sila ner vätskan i en kastrull. Koka ner tills det är 1 dl kvar. Mixa paprika, oljan från paprikan, vitlök och pinjenötter fint i en mixer eller med stavmixer. Vänd ner parmesan och salt.
  2. Skala rotselleri och potatis och tärna i 1 cm stora kuber. Hetta upp en stor stekpanna och stek i smör tills de är mjuka, ca 20 min. Rör då och då. Smaka av med salt och vänd ner persilja vid servering.
  3. Inför servering: Sätt ugnen på 175°. Sätt en stektermometer i köttet och stek klart mitt i ugnen till en innertemperatur på 58°. Låt vila 10 min innan köttet skärs upp. Ringla skyn över köttet vid servering.

Tips

Sara tipsar: Låt köttet ligga i rumstemperatur 1 tim innan stekning för bäst resultat.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Oxfilé med tärnade rotfrukter, paprikapesto och balsamicosky
19 st
  • Ingredienser (19)
  • 800 g oxfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk nymortlad svartpeppar
  • 20 g smör
  • 1 msk neutral olja
  • 2 dl rött vin
  • 3 msk balsamvinäger
  • 2 msk koncentrerad oxfond
  • 2 msk honung
  • Paprikapesto:
  • 1 burk grillad paprika i olja, 200 g
  • 1 vitlöksklyfta
  • 60 g pinjenötter
  • 2 dl finriven parmesan
  • 0.5 tsk salt
  • Råstekta rotfrukter:
  • 500 g rotselleri
  • 500 g potatis
  • 40 g smör
  • 3 dl hackad persilja
  • 1 tsk salt

Oxfilé med tärnade rotfrukter, paprikapesto och balsamicosky

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(13)

En riktigt lyxig och festlig nyårsmiddag

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º
Svårighetsgrad:Medel
4 portioner

Gör så här

  1. Krydda oxfilén runt om med salt och peppar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg över i en ugnssäker form eller på en plåt så länge. Slå vin, vinäger, fond och honung i stekfettet i pannan och låt koka upp. Sila ner vätskan i en kastrull. Koka ner tills det är 1 dl kvar. Mixa paprika, oljan från paprikan, vitlök och pinjenötter fint i en mixer eller med stavmixer. Vänd ner parmesan och salt.
  2. Skala rotselleri och potatis och tärna i 1 cm stora kuber. Hetta upp en stor stekpanna och stek i smör tills de är mjuka, ca 20 min. Rör då och då. Smaka av med salt och vänd ner persilja vid servering.
  3. Inför servering: Sätt ugnen på 175°. Sätt en stektermometer i köttet och stek klart mitt i ugnen till en innertemperatur på 58°. Låt vila 10 min innan köttet skärs upp. Ringla skyn över köttet vid servering.

Tips

Sara tipsar: Låt köttet ligga i rumstemperatur 1 tim innan stekning för bäst resultat.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!