Oxfilé med svartkål, sötpotatis och madeirasås
  • Tid 1 tim
  • Ugn 150º

Oxfilé med svartkål, sötpotatis och madeirasås

1 (2 betyg)

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 18
  • Ugnstemperatur 150º

Ingredienser

4 portioner
  • 800 g oxfilé, gärna mittbiten
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 msk smör
Madeirasås
  • 2 schalottenlökar, finhackade
Madeirasås:
  • 1 msk smör
  • 2 dl söt madeira
  • 2 dl vatten
  • 2 msk konc oxfond
  • 0.5 tsk kinesisk soja
  • 1 msk maizena
  • 50 g smör
Tillbehör:
  • 600 g sötpotatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 300 g svartkål
  • olivolja
  • salt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Förberedelser: Fräs löken till såsen mjuk i smör. Häll på madeira, vatten, fond och soja. Låt sjuda ca 15 min. Mixa såsen slät med stavmixer. Red av såsen med maizena utrörd i lite kallt vatten. Ta från värmen och låt stå till serveringen.

  2. 2

    Skär sötpotatisen i stora kuber (ca 4×4 cm). Hetta upp olja i en stekpanna och stek till fin yta runt om. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå till serveringen.

  3. 3

    Krydda köttet med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör. Lägg över köttet i en ugnsform. Hit kan du förbereda köttet.

Vid servering:

  1. 1

    Sätt en stektermometer i köttet och stek mitt i ugnen till en innertemperatur på 55°, 30–40 min. Låt vila på skärbrädan ca 8 min så stiger temperaturen några grader samtidigt som köttsaften bevaras i köttet. Skär köttet i tjocka skivor.

  2. 2

    Salta sötpotatisen och rosta i ugnen samtidigt som köttet tills den är mjuk, ca 15 min. Värm såsen och vispa ner smöret strax innan servering. Hetta upp en stekpanna och stek svartkålen hastigt i olja. Salta. Servera på uppläggningsfat eller på tallrikar.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Jessica

    Ser gott ut