Oxfilé med svartkål, sötpotatis och madeirasås

Oxfilé med svartkål, sötpotatis och madeirasås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:150º
4 portioner
  • 800 g oxfilé, gärna mittbiten
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 msk smör
  • Madeirasås
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • Madeirasås:
  • 1 msk smör
  • 2 dl söt madeira
  • 2 dl vatten
  • 2 msk konc oxfond
  • 0.5 tsk kinesisk soja
  • 1 msk maizena
  • 50 g smör
  • Tillbehör:
  • 600 g sötpotatis
  • 2 msk olivolja
  • 300 g svartkål
  • olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Förberedelser: Fräs löken till såsen mjuk i smör. Häll på madeira, vatten, fond och soja. Låt sjuda ca 15 min. Mixa såsen slät med stavmixer. Red av såsen med maizena utrörd i lite kallt vatten. Ta från värmen och låt stå till serveringen.
  2. Skär sötpotatisen i stora kuber (ca 4×4 cm). Hetta upp olja i en stekpanna och stek till fin yta runt om. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå till serveringen.
  3. Krydda köttet med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör. Lägg över köttet i en ugnsform. Hit kan du förbereda köttet. Sätt ugnen på 150°.

Vid servering:

  1. Sätt en stektermometer i köttet och stek mitt i ugnen till en innertemperatur på 55°, 30–40 min. Låt vila på skärbrädan ca 8 min så stiger temperaturen några grader samtidigt som köttsaften bevaras i köttet. Skär köttet i tjocka skivor.
  2. Salta sötpotatisen och rosta i ugnen samtidigt som köttet tills den är mjuk, ca 15 min. Värm såsen och vispa ner smöret strax innan servering. Hetta upp en stekpanna och stek svartkålen hastigt i olja. Salta. Servera på uppläggningsfat eller på tallrikar.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jessica

2017-01-18

Ser gott ut

Oxfilé med svartkål, sötpotatis och madeirasås
17 st
  • Ingredienser (17)
  • 800 g oxfilé, gärna mittbiten
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 msk smör
  • Madeirasås
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • Madeirasås:
  • 1 msk smör
  • 2 dl söt madeira
  • 2 dl vatten
  • 2 msk konc oxfond
  • 0.5 tsk kinesisk soja
  • 1 msk maizena
  • 50 g smör
  • Tillbehör:
  • 600 g sötpotatis
  • 2 msk olivolja
  • 300 g svartkål
  • olivolja
  • salt

Oxfilé med svartkål, sötpotatis och madeirasås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:150º
4 portioner

Gör så här

  1. Förberedelser: Fräs löken till såsen mjuk i smör. Häll på madeira, vatten, fond och soja. Låt sjuda ca 15 min. Mixa såsen slät med stavmixer. Red av såsen med maizena utrörd i lite kallt vatten. Ta från värmen och låt stå till serveringen.
  2. Skär sötpotatisen i stora kuber (ca 4×4 cm). Hetta upp olja i en stekpanna och stek till fin yta runt om. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå till serveringen.
  3. Krydda köttet med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör. Lägg över köttet i en ugnsform. Hit kan du förbereda köttet. Sätt ugnen på 150°.

Vid servering:

  1. Sätt en stektermometer i köttet och stek mitt i ugnen till en innertemperatur på 55°, 30–40 min. Låt vila på skärbrädan ca 8 min så stiger temperaturen några grader samtidigt som köttsaften bevaras i köttet. Skär köttet i tjocka skivor.
  2. Salta sötpotatisen och rosta i ugnen samtidigt som köttet tills den är mjuk, ca 15 min. Värm såsen och vispa ner smöret strax innan servering. Hetta upp en stekpanna och stek svartkålen hastigt i olja. Salta. Servera på uppläggningsfat eller på tallrikar.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jessica

2017-01-18

Ser gott ut