Oxfilé med potatisgratäng och portvinsstekt svamp
  • Ugn 200-175º

Oxfilé med potatisgratäng och portvinsstekt svamp

4.33 (9 betyg)

Nyårsfestlig oxfilé med alla de rätta tillbehören.

  • Ingredienser 24
  • Ugnstemperatur 200-175º

Tillagningstid: 1,5 timme + tid att marinera

Ingredienser

4 portioner
  • 800 g oxfilé
  • 1 dl portvin
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 dl finhackade örter, ex oregano, rosmarin, timjan
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk färsk mortlad svartpeppar
  • 3 msk smör
  • 1 msk neutral olja
Portvinsstekt svamp:
  • 250 g rimmat sidfläsk
  • 250 g kvartade champinjoner
  • 250 g steklökar
  • 1 msk smör
  • 2.5 dl portvin
  • 1.5 msk koncentrerad oxfond
  • 2 lagerblad
  • 0.5 tsk svartpeppar
Potatisgratäng:
  • 600 g potatisar
  • 400 g palsternacka
  • 2 dl finhackad purjolökar
  • 4 dl grädde
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5 tsk kajennpeppar
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 2 dl parmesan
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Putsa och skär oxfilén i 4 bitar. Lägg köttet i en plastpåse med portvin, vitlök och örter och låt marinera minst 1 tim (gärna över natten i kylskåp).

  2. 2

    Skär bort svålen från fläsket. Tärna fläsket i 1 cm bitar. Stek fläsk, champinjoner och steklökar i smör i en stekpanna. Stek tills allt fått lite färg, ca 3 min. Tillsätt vin, oxfond, lagerblad och svartpeppar. Låt koka under lock 40 min. Smaka av med salt.

Potatisgratäng

  1. 1

    Sätt ugnen på 200°. Skala potatis och palsternacka. Skär i tunna skivor och lägg i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna förutom parmesanosten. Koka på medelvärme och rör då och då. Smaka av.

  2. 2

    Häll upp i portionsformar eller en stor passande ugnsform. Strö över parmesanost och gratinera mitt i ugnen 30 min–1 tim, beroende på tjockleken på potatisen och på formens storlek. Prova med en potatissticka. Lyft köttet ur marinaden. Krydda med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och stek 2 köttbitar i taget i smör och olja. Stek tills de har fin stekyta på båda sidorna. Lägg köttbitarna på en ugnsplåt eller form. Hit går att förbereda

Vid servering

  1. 1

    Stek klart köttet i ugnen på 175° till en innertemperatur på 55°–60°. Ta ut köttet. Låt vila på plåten 5 min, då höjs temperaturen några grader. Servera köttet med potatisgratängen och svampen.

Sätt ett betyg

6 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Ann-Sofie

    Fantastiskt gott!

  • The wanker tanker

    Delikat och mycket utsökt

  • Barbro

    receptet fungerade bra! 13 pers till nyår, portvinssvampen gav extra krydda! Alla tyckte det var smarrigt!

  • Kalle

    Hoppsan. Jag såg inte att det var en namnrad och inte rubrikrad. Mitt inlägg var ett svar till Olle alltså :-)

Visa fler