

One pot fisk i kokosmjölk
Recept där hela middagen lagas i samma gryta! Fisk, salladskål, jasminris och kokosmjölk. En perfekt vardagsrätt med mycket smaker som gillas av hela familjen. Recept av Lotta Lundgren.
- 2 vitlöksklyfta, pressade
- 1 lime, finrivet skal och saft
- 2 tsk gurkmeja
- 0.5 tsk chiliflakes
- 1 msk neutral olja
- 50 g färsk ingefära, skalad och finhackad
- 300 g salladskål, fint strimlad
- 3 dl jasminris
- 0.5 tsk salt
- 2 msk fisksås
- 5 dl vatten
- 400 g fryst alaska pollock, tinad
- 0.5 tsk salt
- 400 ml kokosmjölk
Gör så här
- Fräs vitlök, limeskal, gurkmeja och chiliflakes i olja i en vid gryta eller kastrull. Tillsätt ingefära och salladskål, fräs någon minut till. Rör ner ris, salt och fisksås. Häll på vatten och låt sjuda under lock, ca 10 min.
- Tärna och salta fisken. Lägg fiskbitarna ovanpå riset och häll över kokosmjölken. Pressa över limesaft och sjud ytterligare 6-8 min på låg värme under lock. Rör om då och då.
Tips

Rör om ofta så kokosmjölken inte fastnar i botten.
One pot fisk i kokosmjölk
Recept där hela middagen lagas i samma gryta! Fisk, salladskål, jasminris och kokosmjölk. En perfekt vardagsrätt med mycket smaker som gillas av hela familjen. Recept av Lotta Lundgren.
Gör så här
- Fräs vitlök, limeskal, gurkmeja och chiliflakes i olja i en vid gryta eller kastrull. Tillsätt ingefära och salladskål, fräs någon minut till. Rör ner ris, salt och fisksås. Häll på vatten och låt sjuda under lock, ca 10 min.
- Tärna och salta fisken. Lägg fiskbitarna ovanpå riset och häll över kokosmjölken. Pressa över limesaft och sjud ytterligare 6-8 min på låg värme under lock. Rör om då och då.
Tips

Rör om ofta så kokosmjölken inte fastnar i botten.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-04-09
Mycket gott! Riset ska dock helst tvättas och ligga i blöt innan det åker i grytan!
2022-02-23
Hej Erik, vad tråkigt att du är missnöjd. Om du fått fel varor ber vi dig kontakta kundservice så hjälper de dig vidare. Lycka till!
2022-02-22
Är ju något allvarligt fel på era onlinetjänster. Lägger man något i varukorgen byts saker ut och det läggs till. Har fått gula betor istället för röda och tomater fast det inte finns med i något recept. Handla någon annan stans!!!
2022-01-27
Nja…. Smakade väldigt lite tyvärr. Lät betydligt godare än vad det blev. Då hade jag ändå i en xtra vitlöksklyfta. Ska få stå i kylen och sen får jag försöka öka vissa kryddor och ev lägga till ngt
2021-09-02
Som en Tom Khai Gai fast med fisk. Vi bytte ut till torskrygg och piffade med färsk koriander. Mycket gott! Enkelt att göra allt i samma gryta.
2021-05-17
Riktigt gott! Redan en klassiker. Har bytt ut salladskål mot vitkål någon gång vilket blev succé!
2021-05-07
Supergod! Använde bulgur istället för ris och använde dubbel så mycke kryddor som det stod. Hade curry istället för gurkmeja
2021-03-24
Nja, smakade ok och såg ok ut tills kokosmjölken kom på. Mer som en dålig risotto, barnen vägrade och jag åt mest för att jag lagat det. Tyvärr bara 1 stjärna här..
2021-02-19
Supergod! Man behöver krydda ganska mycket mer än receptet... Skulle också rekommendera mer salladskål än 300 g.
2021-02-11
Smakar som skolmat! Inte oätligt men man ser inte fram mot nästa tugga.
2021-02-03
Jag tog mycket mer av vitlöken, ingefäran och fisksåsen 🙂
2021-01-11
Har vegetarian i familjen så vi bytte fisken mot blomkål i bitar och fisksåsen mot schalottenlöksfond. Samma koktider Super gott!
2020-11-30
Kalasgod! Vi körde med bladspenat i stället för salladskål, blev superbra. Man bör smaka av, så att riset hinner bli genomkokt, kan variera lite. Bra tips i kommentarerna om att plussa på med curry för mustighet :)
2020-11-26
Jag tyckte tyvärr att den smakade lite fis.
2020-11-11
Hej Carina! One poten ska bli lite som en risotto med en krämig konsistensen :) /Maja, redaktör
2020-11-08
Oerhört god! Salladskålen kan bytas ut mot pak choi om så önskas :)
2020-11-05
Smaken var bra, men konsistensen var ganska ’grötig’. Ska det vara så?
2020-10-31
I det närmaste oätligt. Fick hälla i flera dl vatten ytterligare för att det överhuvudtaget skulle gå att konsumera. Nej, jag har inte blandat ihop teskedar med matskedar etc. Pengar i sjön. Djupt besviken.
2020-10-26
Toppengod snabb fiskgryta. Jag bytte ut gurkmeja mot curry och då blev den ännu mustigare.
2020-09-22
Supergod och förhållandevis enkel gryta att göra. Gillade verkligen mixen mellan den syrliga limen och den söta kokosmjölken. Barnen var också mycket nöjda!
2020-09-17
Hej Christine. Det går såklart, men det är inte provlagat. Då blir beredningen en annan eftersom inte kycklingen kan läggas i rå i slutet som fisken. Fräs helst kycklingen med vitlöken i olja i början. Eller om du steker kycklingen vid sidan av och sedan tillsätter i slutet :) Mvh, provköket
2020-09-09
Eftersom vi har fisk- och skaldjursallergiker tänkte vi att kyckling borde kunna funka, eller? 🤔
2020-09-04
Istället för salladskål tog jag romansallat i samma mängd och lax istället för vit fisk. Sen dubblade jag mängden chiliflakes då vi gillar stark mat. Jättegott och enkelt recept!
2020-09-04
Hej Veronica! Det är ju mycket smak i färsk ingefära men vi tycker att du kan testa med torkad ingefära och smaka av tills det blir lagom smak :) /Maja, redaktör
2020-09-04
Väldigt gott! Har gjort både med torsk och överbliven laxbit. Har använt vitkål istället för salladskål och lagt till salladslök och gröna ärtor. Serverade med extra limeklyftor och rostad lök. Ett verkligt toppenrecept! Kryddade något extra.
2020-09-02
Händer det jättemycket om jag inte har i riven ingefära? Alternativt; Kan jag ha i ingefära från kryddhyllan?
2020-08-31
Supergod (tyckte även treåringen) och glatt överraskad av att det faktiskt bara tog 30 min att laga, och då hann jag städa av köket samtidigt. Bytte ut salladskålen mot vitkål som ändå låg och skräpade i kylen och det passade fint.
2020-05-20
En mycket god och smakrik gryta. Det enda jag kan säga är om man gillar kryddrik mat som vi gör så våga krydda på! Vi kommer absolut göra denna flera gånger!
2020-04-15
Hej Carolina. SomJonas och Ludvig skriver kan du byta ut salladskålen mot pak choi, alternativt tunt strimlad spetskål. Mvh Maja (redaktör)
2020-04-14
Testade pak choi istället för salladskål, fungerade utmärkt. Men inte säkert att det är lättare att få tag på...
2020-04-08
@Carolina: Jag hittade salladskål på en av de större matvarubutikerna. Tyvärr verkar det svårt att hitta bland de mindre, men man kan möjligtvis beställa online. Ett tips är att ha i lite extra vatten (ca. 1-2 dl) om man upplever att kokosmjölken är för bastant.
2020-04-07
Kan man byta ut salladskålen? Svår att hitta
2020-03-30
Beroendeframkallande!
2020-03-23
Alla tyckte denna var kanon.
2020-03-23
Ronny Santa Maria fish sauce har du som går att använda
2020-03-22
Hade i 4 vitlöksklyftor istället för 2 och la till färskriven gurkmeja och svartpeppar för lite extra sting. Mot slutet hällde jag i lite frysta ärtor. Det blev jättegott! Det här gör vi absolut om!
2020-03-21
"Fisksås" står i receptet, vad är Det?
2020-03-13
Super gott och enkelt
2020-03-11
Supergott!
2020-03-10
Väldigt gott och trevligt med allt i en gryta, dock kan ingefäran gärna rivas istället för hackas
2020-03-09
Ändra kokosmjöl till kokosmjölk höll på bli fel i min inköpslista
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Jonathan
2022-04-09
Mycket gott! Riset ska dock helst tvättas och ligga i blöt innan det åker i grytan!
2022-02-23
Hej Erik, vad tråkigt att du är missnöjd. Om du fått fel varor ber vi dig kontakta kundservice så hjälper de dig vidare. Lycka till!
Erik
2022-02-22
Är ju något allvarligt fel på era onlinetjänster. Lägger man något i varukorgen byts saker ut och det läggs till. Har fått gula betor istället för röda och tomater fast det inte finns med i något recept. Handla någon annan stans!!!
Magnus
2022-01-27
Nja…. Smakade väldigt lite tyvärr. Lät betydligt godare än vad det blev. Då hade jag ändå i en xtra vitlöksklyfta. Ska få stå i kylen och sen får jag försöka öka vissa kryddor och ev lägga till ngt
Jenny karolina
2021-09-02
Som en Tom Khai Gai fast med fisk. Vi bytte ut till torskrygg och piffade med färsk koriander. Mycket gott! Enkelt att göra allt i samma gryta.
James
2021-05-17
Riktigt gott! Redan en klassiker. Har bytt ut salladskål mot vitkål någon gång vilket blev succé!
Maria
2021-05-07
Supergod! Använde bulgur istället för ris och använde dubbel så mycke kryddor som det stod. Hade curry istället för gurkmeja
Angela
2021-03-24
Nja, smakade ok och såg ok ut tills kokosmjölken kom på. Mer som en dålig risotto, barnen vägrade och jag åt mest för att jag lagat det. Tyvärr bara 1 stjärna här..
Karin
2021-02-19
Supergod! Man behöver krydda ganska mycket mer än receptet... Skulle också rekommendera mer salladskål än 300 g.
Hilda Taube
2021-02-11
Smakar som skolmat! Inte oätligt men man ser inte fram mot nästa tugga.
Sophia
2021-02-03
Jag tog mycket mer av vitlöken, ingefäran och fisksåsen 🙂
Birgitta
2021-01-11
Har vegetarian i familjen så vi bytte fisken mot blomkål i bitar och fisksåsen mot schalottenlöksfond. Samma koktider Super gott!
Gustaf
2020-11-30
Kalasgod! Vi körde med bladspenat i stället för salladskål, blev superbra. Man bör smaka av, så att riset hinner bli genomkokt, kan variera lite. Bra tips i kommentarerna om att plussa på med curry för mustighet :)
Rodrigo
2020-11-26
Jag tyckte tyvärr att den smakade lite fis.
2020-11-11
Hej Carina! One poten ska bli lite som en risotto med en krämig konsistensen :) /Maja, redaktör
Ludvig
2020-11-08
Oerhört god! Salladskålen kan bytas ut mot pak choi om så önskas :)
Carina
2020-11-05
Smaken var bra, men konsistensen var ganska ’grötig’. Ska det vara så?
Göran
2020-10-31
I det närmaste oätligt. Fick hälla i flera dl vatten ytterligare för att det överhuvudtaget skulle gå att konsumera. Nej, jag har inte blandat ihop teskedar med matskedar etc. Pengar i sjön. Djupt besviken.
Signe
2020-10-26
Toppengod snabb fiskgryta. Jag bytte ut gurkmeja mot curry och då blev den ännu mustigare.
Peter
2020-09-22
Supergod och förhållandevis enkel gryta att göra. Gillade verkligen mixen mellan den syrliga limen och den söta kokosmjölken. Barnen var också mycket nöjda!
2020-09-17
Hej Christine. Det går såklart, men det är inte provlagat. Då blir beredningen en annan eftersom inte kycklingen kan läggas i rå i slutet som fisken. Fräs helst kycklingen med vitlöken i olja i början. Eller om du steker kycklingen vid sidan av och sedan tillsätter i slutet :) Mvh, provköket
Christine
2020-09-09
Eftersom vi har fisk- och skaldjursallergiker tänkte vi att kyckling borde kunna funka, eller? 🤔
Ann-Britt
2020-09-04
Istället för salladskål tog jag romansallat i samma mängd och lax istället för vit fisk. Sen dubblade jag mängden chiliflakes då vi gillar stark mat. Jättegott och enkelt recept!
2020-09-04
Hej Veronica! Det är ju mycket smak i färsk ingefära men vi tycker att du kan testa med torkad ingefära och smaka av tills det blir lagom smak :) /Maja, redaktör
Ingrid
2020-09-04
Väldigt gott! Har gjort både med torsk och överbliven laxbit. Har använt vitkål istället för salladskål och lagt till salladslök och gröna ärtor. Serverade med extra limeklyftor och rostad lök. Ett verkligt toppenrecept! Kryddade något extra.
Veronica
2020-09-02
Händer det jättemycket om jag inte har i riven ingefära? Alternativt; Kan jag ha i ingefära från kryddhyllan?
Elina
2020-08-31
Supergod (tyckte även treåringen) och glatt överraskad av att det faktiskt bara tog 30 min att laga, och då hann jag städa av köket samtidigt. Bytte ut salladskålen mot vitkål som ändå låg och skräpade i kylen och det passade fint.
Torild
2020-05-20
En mycket god och smakrik gryta. Det enda jag kan säga är om man gillar kryddrik mat som vi gör så våga krydda på! Vi kommer absolut göra denna flera gånger!
2020-04-15
Hej Carolina. SomJonas och Ludvig skriver kan du byta ut salladskålen mot pak choi, alternativt tunt strimlad spetskål. Mvh Maja (redaktör)
Ludvig
2020-04-14
Testade pak choi istället för salladskål, fungerade utmärkt. Men inte säkert att det är lättare att få tag på...
Jonas
2020-04-08
@Carolina: Jag hittade salladskål på en av de större matvarubutikerna. Tyvärr verkar det svårt att hitta bland de mindre, men man kan möjligtvis beställa online. Ett tips är att ha i lite extra vatten (ca. 1-2 dl) om man upplever att kokosmjölken är för bastant.
Carolina
2020-04-07
Kan man byta ut salladskålen? Svår att hitta
Eva
2020-03-30
Beroendeframkallande!
Magnus
2020-03-23
Alla tyckte denna var kanon.
Andreas
2020-03-23
Ronny Santa Maria fish sauce har du som går att använda
Susanne
2020-03-22
Hade i 4 vitlöksklyftor istället för 2 och la till färskriven gurkmeja och svartpeppar för lite extra sting. Mot slutet hällde jag i lite frysta ärtor. Det blev jättegott! Det här gör vi absolut om!
Ronny
2020-03-21
"Fisksås" står i receptet, vad är Det?
Nina
2020-03-13
Super gott och enkelt
Elisabet
2020-03-11
Supergott!
Anna
2020-03-10
Väldigt gott och trevligt med allt i en gryta, dock kan ingefäran gärna rivas istället för hackas
Tim
2020-03-09
Ändra kokosmjöl till kokosmjölk höll på bli fel i min inköpslista