
Moussaka utan potatis
Betyg (1-5):
Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 3 auberginer
- 0.5 dl olivolja
- 1 krm nymalen peppar, efter smak
- 1 krm salt, efter smak
- Köttfärssås:
- 1.5 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 400 g nötfärs eller lammfärs
- 2 msk olivolja
- 600 g krossade tomater på burk
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk färsk oregano eller tsk torkad
- 2 krm malen kanel
- 1 krm nymalen svartpeppar
- 1.5 tsk salt
- Ostsås:
- 3 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 1 krm riven muskotnöt
- 1 dl riven lagrad ost
- 2 ägg
- 0.5 tsk salt
- Till garnering:
- 1.5 dl riven lagrad ost
Gör så här
Köttfärsås
- Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök, vitlök och färs tillsammans under omrörning i oljan. Tillsätt tomater, tomatpuré, salt och kryddor och koka under lock 10-15 minuter. Såsen ska vara fast, inte rinnig.
Ostsås
- Vispa ut mjölet med en del av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, koka upp under omrörning och koka 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt svalna lite innan salt, muskot, ost och ägg vispas i.
- Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor på längden. Stek skivorna i rikligt med olja på mycket hög värme i en stekpanna. Salta och peppra skivorna. Auberginen ska få ordentlig stekyta med brun färg, ca 1 minuter på varje sida
- Lägg 1/3 av skivorna i en ugnssäker form. Täck med hälften av köttfärssåsen. Lägg på ett nytt lager aubergine, resten av köttfärssåsen och sista lagret aubergine. Bred över ostsåsen och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. Låt gärna moussakan stå ca 10 minuter innan den serveras
Servering
Servera med en grönsallad eller bönsallad.
Moussaka utan potatis
Betyg (1-5):
Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
Köttfärsås
- Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök, vitlök och färs tillsammans under omrörning i oljan. Tillsätt tomater, tomatpuré, salt och kryddor och koka under lock 10-15 minuter. Såsen ska vara fast, inte rinnig.
Ostsås
- Vispa ut mjölet med en del av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, koka upp under omrörning och koka 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt svalna lite innan salt, muskot, ost och ägg vispas i.
- Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor på längden. Stek skivorna i rikligt med olja på mycket hög värme i en stekpanna. Salta och peppra skivorna. Auberginen ska få ordentlig stekyta med brun färg, ca 1 minuter på varje sida
- Lägg 1/3 av skivorna i en ugnssäker form. Täck med hälften av köttfärssåsen. Lägg på ett nytt lager aubergine, resten av köttfärssåsen och sista lagret aubergine. Bred över ostsåsen och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. Låt gärna moussakan stå ca 10 minuter innan den serveras
Servering
Servera med en grönsallad eller bönsallad.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2019-02-09
Ugn 175 grader funkar bra
2016-09-29
Gott! Men koka potatisen en dag innan så tar det inte så lång tid
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Monika
2019-02-09
Ugn 175 grader funkar bra
Mabel Erika
2016-09-29
Gott! Men koka potatisen en dag innan så tar det inte så lång tid