
Moussaka - Mannerströms recept
Mannerströms moussaka med aubergine och potatis. Byt ut nötfärsen mot vegofärs för en vegetarisk moussaka.
- 2 auberginer
- 0.5 dl olivolja
- 8 kokta potatisar (ca 500 g)
- 1 tsk salt
- Köttfärssås:
- 2 finhackade gula lökar
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja
- 500 g nötfärs
- 2 msk tomatpuré
- 400 g krossade tomater
- 2 tsk spiskummin
- 2 tsk paprikapulver
- 2 tsk torkad timjan
- 2 tsk torkad oregano
- 2 tsk chiliflakes
- salt och peppar
- Ostsås:
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl mjölk
- 2 dl riven lagrad ost (+ ev mer att toppa med)
- salt och peppar
Gör så här
- Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Lägg i ett durkslag och strö på salt. Låt stå 20–30 min så att vätskan dras ut.
Köttfärssås:
- Stek lök och vitlök i olja tills de är mjuka utan att få färg. Lägg i färsen och stek tills den fått färg. Tillsätt tomatpuré, tomatkross och de torkade kryddorna. Låt sjuda 20–30 min. Smaka av med salt och peppar.
Ostsås:
- Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken i en tunn stråle under vispning. Låt sjuda ca 10 min, rör då och då. Häll i osten och smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 170°. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och stek 2–3 min per sida i olivolja. Varva skivad potatis, aubergine och köttfärssås i en smord ugnsform med höga kanter. Avsluta med ostsåsen och ev mer riven ost. Gratinera mitt i ugnen till fin färg, ca 30 min.
Servering
Moussaka - Mannerströms recept
Mannerströms moussaka med aubergine och potatis. Byt ut nötfärsen mot vegofärs för en vegetarisk moussaka.
Gör så här
- Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Lägg i ett durkslag och strö på salt. Låt stå 20–30 min så att vätskan dras ut.
Köttfärssås:
- Stek lök och vitlök i olja tills de är mjuka utan att få färg. Lägg i färsen och stek tills den fått färg. Tillsätt tomatpuré, tomatkross och de torkade kryddorna. Låt sjuda 20–30 min. Smaka av med salt och peppar.
Ostsås:
- Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken i en tunn stråle under vispning. Låt sjuda ca 10 min, rör då och då. Häll i osten och smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 170°. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och stek 2–3 min per sida i olivolja. Varva skivad potatis, aubergine och köttfärssås i en smord ugnsform med höga kanter. Avsluta med ostsåsen och ev mer riven ost. Gratinera mitt i ugnen till fin färg, ca 30 min.
Servering
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2021-01-20
Bästa moussakan. Har gjort efter detta receptet flera gånger, blir alltid lika bra. Har gjort på både nötfärs och lammfärs (vilket blir jättegott också). Håller med föregåendes om att man kan ösa på med kryddorna lite mer :)
2020-12-13
Så himla gott. Uppskattades av hela familjen. Maken tyckte det var den bästa moussakan han ätit. Jag är beredd att hålla med :)
2020-03-03
Jätteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee godddddddddddd mattttttttttttttt
2019-03-31
Jag gjorde en vegetarisk variation som blev riktig bra, med veganfärs, vegansk margarin och Oatly i kaffe i såsen. Om man dessutom ersätter osten blir det då vegansk. Super gott och klimatsmart!
2019-03-28
Oj så gott! Tog 3 tsk av samtliga kryddor (utom chiliflaksen) och kunde ändå nästan varit mer kryddor. Ös på med oregano och timjan är mitt tips! Jag gjorde på vegofärs istället för nötfärs. Funkade perfekt!
2019-01-02
Riktigt bra recept! Rekommenderar lite extra kryddor. Krämig och god.
2018-08-03
Ta hälften av chiliflakesen, så slipper ni liksom jag förstöra en dubbel sats...
2018-05-27
Bästa moussakan vi käkat. Var generös med kryddorna. Mums!
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Constance
2021-01-20
Bästa moussakan. Har gjort efter detta receptet flera gånger, blir alltid lika bra. Har gjort på både nötfärs och lammfärs (vilket blir jättegott också). Håller med föregåendes om att man kan ösa på med kryddorna lite mer :)
Christina
2020-12-13
Så himla gott. Uppskattades av hela familjen. Maken tyckte det var den bästa moussakan han ätit. Jag är beredd att hålla med :)
Jessica
2020-03-03
Jätteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee godddddddddddd mattttttttttttttt
Stefan
2019-03-31
Jag gjorde en vegetarisk variation som blev riktig bra, med veganfärs, vegansk margarin och Oatly i kaffe i såsen. Om man dessutom ersätter osten blir det då vegansk. Super gott och klimatsmart!
Emil
2019-03-28
Oj så gott! Tog 3 tsk av samtliga kryddor (utom chiliflaksen) och kunde ändå nästan varit mer kryddor. Ös på med oregano och timjan är mitt tips! Jag gjorde på vegofärs istället för nötfärs. Funkade perfekt!
Fotograf Martin Öberg
2019-01-02
Riktigt bra recept! Rekommenderar lite extra kryddor. Krämig och god.
Jenny
2018-08-03
Ta hälften av chiliflakesen, så slipper ni liksom jag förstöra en dubbel sats...
Joakim
2018-05-27
Bästa moussakan vi käkat. Var generös med kryddorna. Mums!