Mesquitegrillad fjordlax

Betyg (1-5):
4 (3 betyg)

Helgrillad laxhalva ingniden i god het kryddmix.

Tillagningstid: 45 minuter
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (5)
  • 1.3 kg benfri laxfilé med skinn
  • Jonas spice rub:
  • 4 tsk gourmetsalt
  • 1 msk nymald svartpeppar
  • 0.5 tsk kajennpeppar
  • 0.5 tsk socker

Gör så här

  1. Du behöver en stor klotgrill och briketter eller ved. Alternativt en gasolgrill med lock. Blötlagda tunna vedbitar av mesquite eller annat hårt lövträd.

Jonas spice rub

  1. Smula sönder saltflingorna och blanda med övriga ingredienser. Förvara i en burk med lock och låt stå mörkt och svalt.
  2. Skär ett grovt rutmönster med skåror i skinnet ner mot köttet. Gnid in laxfilé generöst med kryddblandningen och se till att kryddorna även hamnar i skårorna.
  3. Låt briketterna brinna ner till en askgrå glödbädd i ena delen av grillen. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket. Stäm av värmen, cirka 130º är bra. Lägg ett par vedbitar på glödbädden. Placera laxfilén med skinnsidan nedåt i grillen så att den tillagas med indirekt glödvärme. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket.
  4. Tillför eventuellt mer ved till glöden ifall röken avtar. Laxfilén är färdig efter cirka 45 minuter när skinnet lossnar lätt från köttet.

Servering

Servera med färskpotatis, sallad och yoghurtsås.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Lax- och spenatpaj

(89)

Gravad röding

(22)

Spett med bläckfisk och räkor

(2)

Halstrad fjällröding med löjromspotatis

(13)

Sej i ugnen med krispig topping

(16)

Sej med grillad paprika och parmesan

(110)

Fiskbiffar med curry och korianderyoghurt

(4)

Pasta med kallrökt lax

(16)
5 st
  • Ingredienser (5)
  • 1.3 kg benfri laxfilé med skinn
  • Jonas spice rub:
  • 4 tsk gourmetsalt
  • 1 msk nymald svartpeppar
  • 0.5 tsk kajennpeppar
  • 0.5 tsk socker

Mesquitegrillad fjordlax

Betyg (1-5):
4 (3 betyg)

Helgrillad laxhalva ingniden i god het kryddmix.

Tillagningstid: 45 minuter
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Du behöver en stor klotgrill och briketter eller ved. Alternativt en gasolgrill med lock. Blötlagda tunna vedbitar av mesquite eller annat hårt lövträd.

Jonas spice rub

  1. Smula sönder saltflingorna och blanda med övriga ingredienser. Förvara i en burk med lock och låt stå mörkt och svalt.
  2. Skär ett grovt rutmönster med skåror i skinnet ner mot köttet. Gnid in laxfilé generöst med kryddblandningen och se till att kryddorna även hamnar i skårorna.
  3. Låt briketterna brinna ner till en askgrå glödbädd i ena delen av grillen. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket. Stäm av värmen, cirka 130º är bra. Lägg ett par vedbitar på glödbädden. Placera laxfilén med skinnsidan nedåt i grillen så att den tillagas med indirekt glödvärme. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket.
  4. Tillför eventuellt mer ved till glöden ifall röken avtar. Laxfilén är färdig efter cirka 45 minuter när skinnet lossnar lätt från köttet.

Servering

Servera med färskpotatis, sallad och yoghurtsås.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Lax- och spenatpaj

(89)

Gravad röding

(22)

Spett med bläckfisk och räkor

(2)

Halstrad fjällröding med löjromspotatis

(13)

Sej i ugnen med krispig topping

(16)

Sej med grillad paprika och parmesan

(110)

Fiskbiffar med curry och korianderyoghurt

(4)

Pasta med kallrökt lax

(16)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies