
Matjessilltårta
Enkelt recept på matjessilltårta med kavring, creme fraiche, gräddfil och rödlök. Godaste silltårtan till påsk eller midsommar, och så fin att dekorera med nyklippt gräslök.
- 100 g smör
- 200 g kavring
- 4 gelatinblad
- 250 g finhackade matjesfiléer, spara spad från burk
- 3 dl gräddfil
- 3 dl crème fraiche
- 1 finhackad rödlök
- Garnering:
- 0.5 finhackad rödlök
- 0.5 dl hackad gräslök
- 10 blommor från gräslök
Gör så här
- Smält smöret och mixa kavringen i en matberedare eller mixer. Blanda det smälta smöret med kavringsmixet och tryck ut smeten i en rund form. Låt stå i kylen ca 15 min.
- Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5 min. Blanda den hackade matjessillen, lite spad från burken, gräddfil, crème fraiche och löke i en bunke. Krama ur gelatinbladen, smält dem i en kastrull på svag värme. Ta kastrullen från värmen och rör i lite av matjes- och gräddfilsblandningen, häll sedan tillbaka allt i bunken och rör om ordentligt.
- Fördela blandningen i formen. Ställ i kylen, det tar ca 4 tim för tårtan att stelna.
Matjessilltårta
Enkelt recept på matjessilltårta med kavring, creme fraiche, gräddfil och rödlök. Godaste silltårtan till påsk eller midsommar, och så fin att dekorera med nyklippt gräslök.
Gör så här
- Smält smöret och mixa kavringen i en matberedare eller mixer. Blanda det smälta smöret med kavringsmixet och tryck ut smeten i en rund form. Låt stå i kylen ca 15 min.
- Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5 min. Blanda den hackade matjessillen, lite spad från burken, gräddfil, crème fraiche och löke i en bunke. Krama ur gelatinbladen, smält dem i en kastrull på svag värme. Ta kastrullen från värmen och rör i lite av matjes- och gräddfilsblandningen, häll sedan tillbaka allt i bunken och rör om ordentligt.
- Fördela blandningen i formen. Ställ i kylen, det tar ca 4 tim för tårtan att stelna.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2014-06-19
Gjorde den för 3 timmar sedan och börjar bli riktigt orolig för att den inte ska stelna men jag ger det till imorgon... väntar nervöst, första matjessilltårtan jag gör...
2012-06-21
Tack för svaret:! Vi ser fram emot en god tårta :-)
2012-06-21
Du behöver en form som är 24 cm i diameter.
2012-06-20
Undrar bara hur stor form man bör använda?
2012-06-20
Blev en favorit i fjol hos oss. Behövs dock hackad dill i smeten också tycker jag, så blir den extra god.
2012-06-19
Johanna - det går bra att göra den 2 dagar före.
2012-06-19
Mairon - de går att byta ut sillen mot kaviar, men jag föreslår kallrökt lax.
2012-06-18
kan man byta ut sillen mot kaviar. En som inte gillar sill?
2012-06-18
Kan man t.o.m. göra den 2 dagar före?
2012-06-18
Elsa, den blir bättre om du gör den dagen före. Ska helst stå 24 tmmar innan servering
2012-06-18
Kan man göra den dagen före?
2012-02-14
Ska baka den till svärfar imorgon :).
2011-12-21
Till jul
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Ernesto
2014-06-19
Gjorde den för 3 timmar sedan och börjar bli riktigt orolig för att den inte ska stelna men jag ger det till imorgon... väntar nervöst, första matjessilltårtan jag gör...
Yvonne
2012-06-21
Tack för svaret:! Vi ser fram emot en god tårta :-)
2012-06-21
Du behöver en form som är 24 cm i diameter.
Yvonne
2012-06-20
Undrar bara hur stor form man bör använda?
Helén
2012-06-20
Blev en favorit i fjol hos oss. Behövs dock hackad dill i smeten också tycker jag, så blir den extra god.
2012-06-19
Johanna - det går bra att göra den 2 dagar före.
2012-06-19
Mairon - de går att byta ut sillen mot kaviar, men jag föreslår kallrökt lax.
mairon
2012-06-18
kan man byta ut sillen mot kaviar. En som inte gillar sill?
Johanna
2012-06-18
Kan man t.o.m. göra den 2 dagar före?
David
2012-06-18
Elsa, den blir bättre om du gör den dagen före. Ska helst stå 24 tmmar innan servering
Elsa
2012-06-18
Kan man göra den dagen före?
Minna
2012-02-14
Ska baka den till svärfar imorgon :).
Helena
2011-12-21
Till jul