Matjessill med picklad rödlök, rostad kavring och brynt smör
  • Tid 45 min + ev en natt
  • Ugn 150º

Matjessill med picklad rödlök, rostad kavring och brynt smör

4.75 (12 betyg)

Matjessill när den är som bäst, toppad med rostad kavring och brynt smör.

  • Tillagningstid 45 min + ev en natt
  • Ingredienser 10
  • Ugnstemperatur 150º

Ingredienser

6 portioner
  • 2 burkar matjessill (à 200 g)
  • 2 dl gräddfil
  • 3 skivor kavring
  • 3 ägg, rumsvarma
  • 75 g smör
  • dill, till garneriing
Picklad rödlök:
  • 0.5 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1.5 dl vatten
  • 1 rödlök
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Picklad rödlök: Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Låt svalna. Lägg tunt skivad rödlök i en skål och häll på lagen. Låt stå svalt några timmar, helst över natten. 2.

  2. 2

    Låt gräddfilen rinna av i en silduk eller kaffefilter några timmar, helst över natten.

  3. 3

    Sätt ugnen på 150°. Bryt kavringen i småbitar. Rosta brödet i ugnen ca 10 min. Lägg äggen i sjudande vatten och koka 7 min. Skölj av med kallt vatten och skala direkt. Dela äggen på längden i halvor.

  4. 4

    Smält smöret på medelvärme. När smöret börjar sjuda, vispa sakta så att smöret bryns jämnt. När smöret blir ljusbrunt och doftar nötaktigt, ta av kastrullen från värmen och häll upp i en skål.

  5. 5

    Skär sillen i bitar och fördela på ett serveringsfat tillsammans med ägghalvor, rödlök och kavringkrutonger. Klicka på avrunnen gräddfil och ringla över det brynta smöret. Garnera med dill.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Ta en genväg, byt ut avrunnen gräddfil mot crème fraiche och rosta kavringen i brödrost och tärna fint.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Barbro

    Underbart god och matig, härliga smaker som peakar med det brynta smöret. Perfekt på jul/påsk/midsommar, eller som en egen måltid!

  • Eva

    Fantastiskt god intygar Eva i Visby