Lyxig chokladtårta

Lyxig chokladtårta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

En riktigt lyxig tårta med nötbottnar och krämig chokladfyllning som täcks av chokladgrädde. Dubbla gärna mängden fyllning för en extra krämig tårta!

Tillagningstid: 3 timmar + 12 timmar vila av bottnar
Ugnstemperatur:150º
16 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Botten:
  • 180 g cashewnötter
  • 2 msk smör
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1.25 dl florsocker
  • 8 äggvitor
  • 1 dl potatismjöl
  • 3 dl strösocker
  • 50 g macadamianötter
  • Garnityr:
  • 150 g mörk choklad
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 200 g sockerpasta till rosor
  • Fyllning:
  • 2 tsk kakao
  • 1 dl kondenserad mjölk
  • 1 msk romessens
  • 8 äggulor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl strösocker
  • 2.5 dl mjölk
  • 380 g smör

Gör så här

  1. Hacka nötter grovt och blanda med socker och potatismjöl. Vispa äggvitor på medelhastighet, lägg i florsocker, vaniljsocker och citronsaft, öka hastigheten till max när äggvitorna vispats upp till vitt skum. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner nötblandningen i äggvitorna. Smörj 2 springformar väl, cirka 24 centimeter i diameter. Fördela blandningen i formarna.

    OBS! Båda formerna måste bakas samtidigt. Om du inte får plats med båda, gör en sats i taget innan gräddning. Grädda i 2,5 timme. Tårtbotten ska vara gyllenbrun i färgen. Om bottnarna börjar bli för bruna, sänk värmen till 140 grader. För bästa resultat ska färdiga tårtbottnar stå och vila i minst 12 timmar men helst i 24 timmar innan man sätter ihop tårta.

Fyllning

  1. Vispa upp smöret med elvisp. Koka upp mjölk med socker och vaniljsocker. Vispa äggulor. Häll i försiktigt mjölkbladningen under omrörning i äggulorna. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat. Ta kastrullen från värmen och rör i två minuter till. När krämen har svalnat till rumstemperatur, tillsätt romessens, kondenserad mjölk och vispat smör. Rör ner kakao i hälften av krämen för chokladkräm.

Montering

  1. Lägg ihop bottnarna med hälften av fyllningen emellan. För att underlätta kan man använda en av springformarna bottnarna gräddades i. Man kan pressa ner bottnarna försiktigt för att jämna ut tårtan. Ta av formen och spritsa resterande fyllning på hela tårtan. Bred ut med ett platt redskap till jämna kanter. Var försiktig då tårtan är väldigt spröd.

Dekoration

  1. Smält chokladen och fyll en spritspåse med superlitet hål. Ringla ut chokladen i olika mönster på ett bakplåtspapper och låt stelna.Vispa grädde och fyll en spritspåse med vågig tyll. Spritsa ut grädden längst ner runt hela tårtan. Garnera med chokladdekorationerna och rosor i sockerpasta.

Tips

För att få en perfekt yta utan smulor: bred ett tunt lager chokladgrädde över hela tårtan och ställ in den i kylen cirka 20 minuter. Bred sedan på resterande fyllning på och runt tårtan. Jämna till med degskrapa eller slickepott!

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Havtornspaj

Betyg
Betyg
(26)
Spara recept

Mandelmusslor med mandelmassa

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Nötfri schwarzwaldbakelse

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Petit choux-semlor med hallongrädde

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Glutenfria våfflor

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Nötmarängtårta

Betyg
Betyg
(53)
Spara recept

Rabarberpaj med mandelmassa

Betyg
Betyg
(32)
Spara recept

Hallontarte

Betyg
Betyg
(35)
Lyxig chokladtårta
20 st
  • Ingredienser (20)
  • Botten:
  • 180 g cashewnötter
  • 2 msk smör
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1.25 dl florsocker
  • 8 äggvitor
  • 1 dl potatismjöl
  • 3 dl strösocker
  • 50 g macadamianötter
  • Garnityr:
  • 150 g mörk choklad
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 200 g sockerpasta till rosor
  • Fyllning:
  • 2 tsk kakao
  • 1 dl kondenserad mjölk
  • 1 msk romessens
  • 8 äggulor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl strösocker
  • 2.5 dl mjölk
  • 380 g smör

Lyxig chokladtårta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

En riktigt lyxig tårta med nötbottnar och krämig chokladfyllning som täcks av chokladgrädde. Dubbla gärna mängden fyllning för en extra krämig tårta!

Tillagningstid: 3 timmar + 12 timmar vila av bottnar
Ugnstemperatur:150º
16 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Hacka nötter grovt och blanda med socker och potatismjöl. Vispa äggvitor på medelhastighet, lägg i florsocker, vaniljsocker och citronsaft, öka hastigheten till max när äggvitorna vispats upp till vitt skum. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner nötblandningen i äggvitorna. Smörj 2 springformar väl, cirka 24 centimeter i diameter. Fördela blandningen i formarna.

    OBS! Båda formerna måste bakas samtidigt. Om du inte får plats med båda, gör en sats i taget innan gräddning. Grädda i 2,5 timme. Tårtbotten ska vara gyllenbrun i färgen. Om bottnarna börjar bli för bruna, sänk värmen till 140 grader. För bästa resultat ska färdiga tårtbottnar stå och vila i minst 12 timmar men helst i 24 timmar innan man sätter ihop tårta.

Fyllning

  1. Vispa upp smöret med elvisp. Koka upp mjölk med socker och vaniljsocker. Vispa äggulor. Häll i försiktigt mjölkbladningen under omrörning i äggulorna. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat. Ta kastrullen från värmen och rör i två minuter till. När krämen har svalnat till rumstemperatur, tillsätt romessens, kondenserad mjölk och vispat smör. Rör ner kakao i hälften av krämen för chokladkräm.

Montering

  1. Lägg ihop bottnarna med hälften av fyllningen emellan. För att underlätta kan man använda en av springformarna bottnarna gräddades i. Man kan pressa ner bottnarna försiktigt för att jämna ut tårtan. Ta av formen och spritsa resterande fyllning på hela tårtan. Bred ut med ett platt redskap till jämna kanter. Var försiktig då tårtan är väldigt spröd.

Dekoration

  1. Smält chokladen och fyll en spritspåse med superlitet hål. Ringla ut chokladen i olika mönster på ett bakplåtspapper och låt stelna.Vispa grädde och fyll en spritspåse med vågig tyll. Spritsa ut grädden längst ner runt hela tårtan. Garnera med chokladdekorationerna och rosor i sockerpasta.

Tips

För att få en perfekt yta utan smulor: bred ett tunt lager chokladgrädde över hela tårtan och ställ in den i kylen cirka 20 minuter. Bred sedan på resterande fyllning på och runt tårtan. Jämna till med degskrapa eller slickepott!

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Havtornspaj

Betyg
Betyg
(26)
Spara recept

Mandelmusslor med mandelmassa

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Nötfri schwarzwaldbakelse

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Petit choux-semlor med hallongrädde

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Glutenfria våfflor

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Nötmarängtårta

Betyg
Betyg
(53)
Spara recept

Rabarberpaj med mandelmassa

Betyg
Betyg
(32)
Spara recept

Hallontarte

Betyg
Betyg
(35)