
Havtornspaj
Betyg (1-5):
Ett recept från tv-programmet Sjön suger med Lennart Jähkel.
Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:200-150º
12 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- Mördeg:
- 200 g tärnat, kylskåpskallt smör
- 5 dl siktat vetemjöl
- 2 ägg, endast gulor
- 1.5 dl socker
- Fyllning:
- 5 dl vispgrädde
- 3 dl råsocker
- 5 dl färska eller frysta tinade havtorn
- 1 citron, pressad saft
- 8 ägg
- Till servering:
- 3 dl vispad vispgrädde
Gör så här
- Blanda smör och mjöl snabbt och forma till en degklump med en urgröpning i mitten. Knäck ner äggulorna i urgröpningen och häll i sockret. Knåda ihop ingredienserna till en boll för hand eller i en matberedare.
- Tryck ut pajdegen i en springform som är 26 centimeter i diameter. Se till att degen täcker springformens kant runtom. Ställ formen i frysen 30 minuter. Förgrädda sedan i 200 grader mitt i ugnen 10-12 minuter. Gör fyllningen under tiden.
- Koka upp grädde och socker i en kastrull och låt sjuda ett par minuter under omrörning. Häll i havtornsbären och låt sjuda 10 minuter. Sila ner vätskan i en bunke. Låt svalna lite. Häll pressad citron i bärgrädden. Vispa sönder äggen i en bunke bredvid. Häll bärgrädden över äggen och rör om ordentligt.
- Sänk ugnstemperaturen till 150 grader. Häll fyllningen i pajformen och grädda mitt i ugnen cirka 1 timme. När fyllningen har stannat är pajen klar. Ytan ska bli vackert gräddad utan att bli bränd. Låt kallna.
- Servera med vispad grädde.
Havtornspaj
Betyg (1-5):
Ett recept från tv-programmet Sjön suger med Lennart Jähkel.
Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:200-150º
12 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Blanda smör och mjöl snabbt och forma till en degklump med en urgröpning i mitten. Knäck ner äggulorna i urgröpningen och häll i sockret. Knåda ihop ingredienserna till en boll för hand eller i en matberedare.
- Tryck ut pajdegen i en springform som är 26 centimeter i diameter. Se till att degen täcker springformens kant runtom. Ställ formen i frysen 30 minuter. Förgrädda sedan i 200 grader mitt i ugnen 10-12 minuter. Gör fyllningen under tiden.
- Koka upp grädde och socker i en kastrull och låt sjuda ett par minuter under omrörning. Häll i havtornsbären och låt sjuda 10 minuter. Sila ner vätskan i en bunke. Låt svalna lite. Häll pressad citron i bärgrädden. Vispa sönder äggen i en bunke bredvid. Häll bärgrädden över äggen och rör om ordentligt.
- Sänk ugnstemperaturen till 150 grader. Häll fyllningen i pajformen och grädda mitt i ugnen cirka 1 timme. När fyllningen har stannat är pajen klar. Ytan ska bli vackert gräddad utan att bli bränd. Låt kallna.
- Servera med vispad grädde.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!