Lutfisk med brynt mandelsmör

Lutfisk med brynt mandelsmör

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(12)

Klassisk lutfisk med annorlunda tillbehör. Krämig ärtpuré och brynt mandelsmör gör rätten spännande! Servera med kokt potatis och toppa med rostade mandlar. Recept av Lotta Lundgren

Tillagningstid: 45 min + blötläggning + rimning
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 kg lutfisk
  • 1 liter vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl salt
  • Ärtpuré
  • 400 g gröna ärter, tinade
  • 1.5 dl grädde
  • 0.25 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Mandelsmör
  • 1 dl skalad mandel
  • 100 g smör
  • salt
  • Till servering
  • kokt potatis
  • mandlar, skalade, rostade

Gör så här

  1. Dag 1: Lägg fisken i kallt vatten över natten. Koka upp vatten, socker och salt till en lag ochkyl ner.

Dag 2:

  1. Ta upp fisken ur vattnet och låt rinna av. Lägg fisken i lagen och låt rimma ca 40 min.Häll 5 cm vatten i en kastrull och koka upp.
  2. Lägg lutfisken i ett durkslag, sätt durkslaget över kastrullen och täck fisken medsmörpapper. Ånga fisken i 15–20min, beroende på bitarnas storlek.Kontrollera då och då så att det inte kokar torrt.
  3. Koka ärterna i grädden ca 3 min. Mixa till en slät puré och smaka av med salt och peppar.Hacka mandeln till mandelsmöretfint. Smält smöret i en kastrull.
  4. Tillsätt mandeln och värm tills smöret bubblar, fått ljusbrun färg och luktar knäck. Skedasmöret över fisken och servera direkt med potatis, ärtpuré och mandlar.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Harriet

2021-02-03

Hittade lutfisk på extrapris och letade efter recept på rimmad sådan, blev glad när jag hittade det här, för det funkade klockrent! Tyvärr är många rädd för ordet "lut", och tror att det smakar starkt, när det istället är tvärtom; konserveringsmetoden gör ju att fisken blir ju väldigt mild i smaken.

Liknande recept

Spara recept

Dadlar med parmaskinka

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Stekt brysselkål med rostade hasselnötter

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Mandelmusslor

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Omelettsnurror med lax, färskost och picklad rödlök

Betyg
Betyg
(220)
Spara recept

Rödbetsgravad lax med apelsin

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Saffransknutar med mandelmassa och brännvin

Betyg
Betyg
(46)
Spara recept

Snittar med fikon och stiltonost

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Syrat smör

Betyg
Betyg
(5)
Lutfisk med brynt mandelsmör
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 1 kg lutfisk
  • 1 liter vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl salt
  • Ärtpuré
  • 400 g gröna ärter, tinade
  • 1.5 dl grädde
  • 0.25 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Mandelsmör
  • 1 dl skalad mandel
  • 100 g smör
  • salt
  • Till servering
  • kokt potatis
  • mandlar, skalade, rostade

Lutfisk med brynt mandelsmör

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(12)

Klassisk lutfisk med annorlunda tillbehör. Krämig ärtpuré och brynt mandelsmör gör rätten spännande! Servera med kokt potatis och toppa med rostade mandlar. Recept av Lotta Lundgren

Tillagningstid: 45 min + blötläggning + rimning
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Dag 1: Lägg fisken i kallt vatten över natten. Koka upp vatten, socker och salt till en lag ochkyl ner.

Dag 2:

  1. Ta upp fisken ur vattnet och låt rinna av. Lägg fisken i lagen och låt rimma ca 40 min.Häll 5 cm vatten i en kastrull och koka upp.
  2. Lägg lutfisken i ett durkslag, sätt durkslaget över kastrullen och täck fisken medsmörpapper. Ånga fisken i 15–20min, beroende på bitarnas storlek.Kontrollera då och då så att det inte kokar torrt.
  3. Koka ärterna i grädden ca 3 min. Mixa till en slät puré och smaka av med salt och peppar.Hacka mandeln till mandelsmöretfint. Smält smöret i en kastrull.
  4. Tillsätt mandeln och värm tills smöret bubblar, fått ljusbrun färg och luktar knäck. Skedasmöret över fisken och servera direkt med potatis, ärtpuré och mandlar.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Harriet

2021-02-03

Hittade lutfisk på extrapris och letade efter recept på rimmad sådan, blev glad när jag hittade det här, för det funkade klockrent! Tyvärr är många rädd för ordet "lut", och tror att det smakar starkt, när det istället är tvärtom; konserveringsmetoden gör ju att fisken blir ju väldigt mild i smaken.

Liknande recept

Spara recept

Dadlar med parmaskinka

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Stekt brysselkål med rostade hasselnötter

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Mandelmusslor

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Omelettsnurror med lax, färskost och picklad rödlök

Betyg
Betyg
(220)
Spara recept

Rödbetsgravad lax med apelsin

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Saffransknutar med mandelmassa och brännvin

Betyg
Betyg
(46)
Spara recept

Snittar med fikon och stiltonost

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Syrat smör

Betyg
Betyg
(5)