Lök-tarte tatin med getostkräm
  • Tid 225 min

Lök-tarte tatin med getostkräm

0 (0 betyg)

Lök kan också vara lyxigt, särskilt tillsammans med en välsmakande ostkräm, ihop blir dom fantastiska.

  • Tillagningstid 225 min
  • Ingredienser 19

Ingredienser

4 portioner
  • 800 g bananschalottenlök
  • 4 msk råsocker
  • 3 dl kraftigt rött vin
  • 1 delad vaniljstång
  • 1 msk köttbuljong
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 1 lagerblad
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 msk smör
  • 275 g kavlad smördeg
Getostkräm:
  • 0.5 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 dl matyoghurt
  • 80 g rumsvarm getost eller fetaost
  • 0.5 tsk honung
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skala schalottenlökarna och skär dem i cirka 2 centimeter tjocka skivor. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull, låt det bli ljusbrunt. Värm under tiden upp vinet i en annan kastrull. Ta av sockret från värmen, häll i det varma vinet. Nu fräser det till. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen och tillsätt i vaniljstång, lagerblad, buljong och vinäger. Koka tills sockret har smält.

  2. 2

    Lägg ner löken i kastrullen, täck med timjankvistar och några varv med svartpeppar kvarnen. Låt det småkoka tills löken är mjuk. Ta upp lökskivorna , plocka bort timjan, lagerblad och vaniljstången, koka rödvinsspadet tills det blir tjockflytande. Smörj fyra små stekpannor, cirka 13 centimeter i diameter, eller en stor, cirka 26 centimeter i diameter, som tål ugnsvärme. Lägg i löken snyggt. Täck med utkavlad smördeg och gör några små hål med en gaffel. Ställ på ett galler, mitt i ugnen och baka i 12-15 minuter eller tills smördegen fått fin färg. Låt vila några minuter.

  3. 3

    Lossa smördegen från kanterna. Lägg en tallrik över och vänd upp löktårtan på tallriken så att smördegen hamnar i botten. Droppa den tjockflytande rödvinskaramellen över tårtorna. Smula gärna över lite färsk timjan och krydda med några varv på pepparkvarnen.

  4. 4

    Lägg gelatinet i blöt i en kopp med kallt vatten. Koka upp grädden i en liten kastrull, tillsätt vitlök och låt småkoka 3 minuter. Tag av kastrullen från plattan. Krama ur gelatinbladet och rör ner det. Vispa eller mixa ner yoghurt, getost och honung.

  5. 5

    Vispa tills blandningen blir helt slät. Smaka av med salt och peppar. Sila smeten, häll upp i portionsformar och ställ i kylen i minst 3 timmar före serveringen.

Servering

Servera med getostkräm och några skivor lufttorkad skinka.
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar