
Lingon- och marängpaj
Betyg (1-5):
Ugnstemperatur:125-175º
12 bitar
- 4 dl mandelmjöl
- 1.5 dl rismjöl
- 0.5 tsk bakpulver
- 100 g kallt smör i tärningar
- 1 ägg
- 1 tsk malen kanel
- 1 msk kallt vatten
- 1 krm salt
- Fyllning:
- 125 g smör
- 1 msk maizena
- 1 dl saft av citrusfrukter, t ex citron, apelsin och lime
- 2 citrusfrukter, finrivet skal
- 3 ägg
- 0.5 dl flytande honung
- 2 dl tinade lingon, att strö över fyllningen
- Schweizisk maräng:
- 2 äggvitor
- 1.5 dl strösocker
Gör så här
- Pajbotten: Sätt ugnen på 175°. Lägg alla ingredienser utom vattnet i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant, 24–26 cm diametern. Låt stå i frysen 15 min. Förgrädda mitt i ugnen, 15–20 min.
Fyllning:
- Sänk ugnsvärmen till 125°. Smält smöret. Rör ihop maizena med citrussaften. Vispa lätt ihop citrusblandningen med citrusskal, ägg och honung. Tillsätt smöret. Häll smeten i pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 35 min. Låt svalna till rumstemperatur. Strö lingonen över fyllningen.
Schweizisk maräng:
- Rör äggvitor och socker i en skål över vattenbad tills sockret smält, ca 5 min. Ta bort skålen från vattenbadet och vispa marängen med elvisp tills den svalnat, 5–10 min. Spritsa marängen över pajen och bränn av med brännare till gyllene färg.
Lingon- och marängpaj
Betyg (1-5):
Ugnstemperatur:125-175º
12 bitar
Gör så här
- Pajbotten: Sätt ugnen på 175°. Lägg alla ingredienser utom vattnet i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant, 24–26 cm diametern. Låt stå i frysen 15 min. Förgrädda mitt i ugnen, 15–20 min.
Fyllning:
- Sänk ugnsvärmen till 125°. Smält smöret. Rör ihop maizena med citrussaften. Vispa lätt ihop citrusblandningen med citrusskal, ägg och honung. Tillsätt smöret. Häll smeten i pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 35 min. Låt svalna till rumstemperatur. Strö lingonen över fyllningen.
Schweizisk maräng:
- Rör äggvitor och socker i en skål över vattenbad tills sockret smält, ca 5 min. Ta bort skålen från vattenbadet och vispa marängen med elvisp tills den svalnat, 5–10 min. Spritsa marängen över pajen och bränn av med brännare till gyllene färg.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!