
Laxgryta
Betyg (1-5):
Smakrik laxgryta med potatis och morötter som toppas med en klick hemmagjord aioli. Så gott!
Tillagningstid: 30 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 300 g potatis
- 200 g morötter
- 0.5 purjolök
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk smör
- 7 dl vatten
- 1 fiskbuljongtärning
- 1 citron, finrivet skal och saft
- salt och svartpeppar
- 500 g laxfilé
- 1 tsk flingsalt
- 70 g sugar snaps, strimlade
- 1 dl hackad dill
- bröd, till servering
- Aioli
- 1 äggula
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 1 vitlöksklyfta, riven
- 3 dl neutral olja
- salt och svartpeppar
Gör så här
- Aioli: Vispa ihop äggula, vin- äger, senap och vitlök. Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle under vispning tills det tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
- Skala och skär potatis och morötter i bitar. Skiva purjolöken. Stek potatis, morötter, lök och tomatpuré i smör några minuter.
- Häll på vatten och smula i buljongtärning. Låt koka under lock tills potatisen är mjuk, 10–15 min. Tillsätt citronskal (endast det gula). Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Skär laxen i 3 cm stora tärningar och strö över flingsalt. Vänd ner lax, sugarsnaps och dill i grytan och lägg på locket.
- Låt stå ca 5 min så att laxen blir tillagad. Servera med aioli och bröd.
Liknande recept
Laxgryta
Betyg (1-5):
Smakrik laxgryta med potatis och morötter som toppas med en klick hemmagjord aioli. Så gott!
Tillagningstid: 30 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Aioli: Vispa ihop äggula, vin- äger, senap och vitlök. Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle under vispning tills det tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
- Skala och skär potatis och morötter i bitar. Skiva purjolöken. Stek potatis, morötter, lök och tomatpuré i smör några minuter.
- Häll på vatten och smula i buljongtärning. Låt koka under lock tills potatisen är mjuk, 10–15 min. Tillsätt citronskal (endast det gula). Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Skär laxen i 3 cm stora tärningar och strö över flingsalt. Vänd ner lax, sugarsnaps och dill i grytan och lägg på locket.
- Låt stå ca 5 min så att laxen blir tillagad. Servera med aioli och bröd.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!