Kryddpepparbakad lutfisk med vinterkål och basilikakräm

Betyg (1-5):
0 (0 betyg)

Paul Svensson har gjort en uppdaterad rätt av lutfisk, som är lite pillig att göra men helt klart värt besväret!

Tillagningstid: 1 tim 15 min
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 16 st
  • 1 kg lutfisk
  • 2 tsk salt
  • 150 g smör
  • 10 kryddpepparkorn, krossade
  • 1 liten citron
  • Varm vinterkål
  • 500 g brysselkål, gärna stora (spara 1 rå kål till servering)
  • 200 g grönkål eller svartkål, på stjälk
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 msk smör
  • 1 tsk flingsalt och några varv med pepparkvarnen
  • Basilikakräm
  • 1 tomat, delad
  • 50 g färsk spenat
  • 1 kruka basilika (blad och stjälk)
  • 0.5 vitlöksklyfta
  • 2 dl neutral olja, iskall
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Basilikakräm: Mixa tomat, spenat, basilika och vitlök i en matberedare. Tillsätt iskall olja i en tunn stråle under tiden maskinen är igång. Mixa till en tjock kräm med fin grön färg. Smaka av med salt och peppar.

Vinterkål:

  1. Skär bort nedersta delen på brysselkålen. Plocka alla lösa blad ner i en värmetålig bunke. Skär det som kvarstår i klyftor. Lägg klyftorna i saltat kokande vatten och låt koka ca 2 min. Sila ner vattnet i bunken med blad. Kyl ner klyftorna i kallt vatten. Kyl även ner bladen efter 30 sek.

Lutfisk:

  1. Sätt ugnen på 200°. Torka av fisken med hushållspapper och salta runt om, lägg i en mindre ugnsform. Smält smör i en kastrull tills det börjar skumma och doftar nötigt. Häll hälften av det brynta smöret över fisken och krydda med färsk mortlad kryddpeppar. Täck formen med aluminium folie och tillaga mitt i ugnen tills fisken har en innertemperatur på 68-70°, ca 30 min.

Vinterkål forts:

  1. Riv loss bladen från grön/svartkålsstjälkarna i mindre bitar. Strimla stjälkarna superfint. Fräs lök och stjälkar i smör tills de är mjuka och löken är glansig utan färg. Tillsätt kålbladen och fräs med under omrörning tills de sjunkit ihop något. Lägg i brysselkålsklyftorna och krydda med salt och peppar. Vänd ner brysselkålsbladen när allt är varmt.
  2. Lyft över fisken på ett serveringsfat. Häll över resten av det brynta smöret och salta lätt. Riv över citronskal och en rå brysselkål till ett fint pudertäcke. Fördela vinterkålen runt om och servera med basilikakrämen.

Tips

Använd ett fint citrusjärn när du river citronen och den råa brysselkålen.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Inkokt lax med ingefära och krämig wasabisås - Coop

(1)

Grillad lax med kronärtskocksmajonnäs - Coop

(0)

Kycklingmackor caesar-style - Coop

(9)

Fisktaco med mangosalsa - Coop

(22)

Krämig wasabisill - Coop

(6)

Rågmacka med tonfiskröra - Coop

(0)

Couscouspanna med fisk - Coop

(0)

Melonsallad med kallrökt lax - Coop

(2)
16 st
  • Ingredienser 16 st
  • 1 kg lutfisk
  • 2 tsk salt
  • 150 g smör
  • 10 kryddpepparkorn, krossade
  • 1 liten citron
  • Varm vinterkål
  • 500 g brysselkål, gärna stora (spara 1 rå kål till servering)
  • 200 g grönkål eller svartkål, på stjälk
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 msk smör
  • 1 tsk flingsalt och några varv med pepparkvarnen
  • Basilikakräm
  • 1 tomat, delad
  • 50 g färsk spenat
  • 1 kruka basilika (blad och stjälk)
  • 0.5 vitlöksklyfta
  • 2 dl neutral olja, iskall
  • salt och svartpeppar

Kryddpepparbakad lutfisk med vinterkål och basilikakräm

Betyg (1-5):
0 (0 betyg)

Paul Svensson har gjort en uppdaterad rätt av lutfisk, som är lite pillig att göra men helt klart värt besväret!

Tillagningstid: 1 tim 15 min
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Basilikakräm: Mixa tomat, spenat, basilika och vitlök i en matberedare. Tillsätt iskall olja i en tunn stråle under tiden maskinen är igång. Mixa till en tjock kräm med fin grön färg. Smaka av med salt och peppar.

Vinterkål:

  1. Skär bort nedersta delen på brysselkålen. Plocka alla lösa blad ner i en värmetålig bunke. Skär det som kvarstår i klyftor. Lägg klyftorna i saltat kokande vatten och låt koka ca 2 min. Sila ner vattnet i bunken med blad. Kyl ner klyftorna i kallt vatten. Kyl även ner bladen efter 30 sek.

Lutfisk:

  1. Sätt ugnen på 200°. Torka av fisken med hushållspapper och salta runt om, lägg i en mindre ugnsform. Smält smör i en kastrull tills det börjar skumma och doftar nötigt. Häll hälften av det brynta smöret över fisken och krydda med färsk mortlad kryddpeppar. Täck formen med aluminium folie och tillaga mitt i ugnen tills fisken har en innertemperatur på 68-70°, ca 30 min.

Vinterkål forts:

  1. Riv loss bladen från grön/svartkålsstjälkarna i mindre bitar. Strimla stjälkarna superfint. Fräs lök och stjälkar i smör tills de är mjuka och löken är glansig utan färg. Tillsätt kålbladen och fräs med under omrörning tills de sjunkit ihop något. Lägg i brysselkålsklyftorna och krydda med salt och peppar. Vänd ner brysselkålsbladen när allt är varmt.
  2. Lyft över fisken på ett serveringsfat. Häll över resten av det brynta smöret och salta lätt. Riv över citronskal och en rå brysselkål till ett fint pudertäcke. Fördela vinterkålen runt om och servera med basilikakrämen.

Tips

Använd ett fint citrusjärn när du river citronen och den råa brysselkålen.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Inkokt lax med ingefära och krämig wasabisås - Coop

(1)

Grillad lax med kronärtskocksmajonnäs - Coop

(0)

Kycklingmackor caesar-style - Coop

(9)

Fisktaco med mangosalsa - Coop

(22)

Krämig wasabisill - Coop

(6)

Rågmacka med tonfiskröra - Coop

(0)

Couscouspanna med fisk - Coop

(0)

Melonsallad med kallrökt lax - Coop

(2)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies